37 bilim insanından Trump'a İran uyarısı

DÜNYA 05.01.2017 - 10:47, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1207+ kez okundu.
 

37 bilim insanından Trump'a İran uyarısı

ABD’nin müstakbel başkanı Donald Trump İran'la yapılan nükleer anlaşmayı sonlandırmak istiyor. Bilim insanları ise Trump'ı anlaşmayı bozmaması yönünde uyardı.
ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump'a İran'la yapılan nükleer anlaşma ile ilgili uyarıda bulunan 37 bilim insanının yazdığı bir mektup New York Times gazetesinde yayımlandı. Obama döneminde müzakere edilen ve imzalanan anlaşmaya destek veren bilim insanları, Trump'a yazdıkları açık mektupta anlaşmanın sağlayacağı stratejik avantajları kaybetmemesi yönünde uyardı.Anlaşmanın İran'ın nükleer silah üretmesini de önleyen bir girişim olduğunu belirten bilim insanları, İran'ın gelecekte nükleer anlaşma üretmek istemesi durumunda anlaşmanın vaktinde tepki gösterilmesini mümkün kıldığına dikkat çekti.Mektuba imza veren araştırmacılar arasında hidrojen bombasını geliştirenlerden Richard Garwin'in yanı sıra Nobel ödüllü bilim insanları da bulunuyor. TRUMP'IN AÇIKLAMALARI ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump, seçim kampanyaları sırasında İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmanın geleceğini sorgulamış ve anlaşmayı "şimdiye kadar yapılan en kötü pazarlık" olarak değerlendirmişti.Anlaşma, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1 ülkeleri) İran arasında yapılan müzakereler sunucu imzalanmıştı. Anlaşma, İran‘ın nükleer teknolojisini ve radyoaktif maddelerin zenginleştirilmesini sınırlandırılmasını öngörüyor.İran'ın nükleer çalışmaların sınırlandırılması karşılığında da Batı ülkeleri uyguladığı yaptırımları kaldırma sözü vermişti. Yaptırımların kaldırılmasının ardından yabancı firmalar İran'da yatırımlar yapmaya başlamıştı.
ABD’nin müstakbel başkanı Donald Trump İran'la yapılan nükleer anlaşmayı sonlandırmak istiyor. Bilim insanları ise Trump'ı anlaşmayı bozmaması yönünde uyardı.

ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump'a İran'la yapılan nükleer anlaşma ile ilgili uyarıda bulunan 37 bilim insanının yazdığı bir mektup New York Times gazetesinde yayımlandı. 

Obama döneminde müzakere edilen ve imzalanan anlaşmaya destek veren bilim insanları, Trump'a yazdıkları açık mektupta anlaşmanın sağlayacağı stratejik avantajları kaybetmemesi yönünde uyardı.

Anlaşmanın İran'ın nükleer silah üretmesini de önleyen bir girişim olduğunu belirten bilim insanları, İran'ın gelecekte nükleer anlaşma üretmek istemesi durumunda anlaşmanın vaktinde tepki gösterilmesini mümkün kıldığına dikkat çekti.

Mektuba imza veren araştırmacılar arasında hidrojen bombasını geliştirenlerden Richard Garwin'in yanı sıra Nobel ödüllü bilim insanları da bulunuyor. 

TRUMP'IN AÇIKLAMALARI 

ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump, seçim kampanyaları sırasında İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmanın geleceğini sorgulamış ve anlaşmayı "şimdiye kadar yapılan en kötü pazarlık" olarak değerlendirmişti.

Anlaşma, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1 ülkeleri) İran arasında yapılan müzakereler sunucu imzalanmıştı. 

Anlaşma, İran‘ın nükleer teknolojisini ve radyoaktif maddelerin zenginleştirilmesini sınırlandırılmasını öngörüyor.

İran'ın nükleer çalışmaların sınırlandırılması karşılığında da Batı ülkeleri uyguladığı yaptırımları kaldırma sözü vermişti. Yaptırımların kaldırılmasının ardından yabancı firmalar İran'da yatırımlar yapmaya başlamıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.