Adana’da Hızır cemi Gerçekleşti

KÜLTÜR-SANAT 19.02.2018 - 12:59, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2036+ kez okundu.
 

Adana’da Hızır cemi Gerçekleşti

Adana Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği tarafından düzenlenen Hızır Ceminde bir araya gelen canlar, günün mana ve önemi hakkında bilgilendirilerek, birlikte cem oldular. Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda düzenlenen Hızır Cemine başlamadan önce konuşan Dernek Başkanı Kemal Çelik, Hoşgörüyü egemen kılan, insanı merkeze koyan, yüce bir dinin inanç ögretinin mensuplarıyız. Bu bakımdan biz bu ülkede misafir değil, yerliyiz, kadir topluluklarız ve inancımızla duruşumuzla bu ülkenin birliğine dirliğine ve beraberliğine kardeşliğine hizmet eden bir kesimiz. ”Biz bu ülkede eşit yurttaş olmak istiyoruz. “ Ülkemizde yaşayan Aleviler, daha önceleri dağınık bir şekilde, baskı altında yaşamaktaydı. Aleviler 30 yıldan beri örgütlenme yapısı içerisine girerek bu günlere geldiler. Aleviler olarak, tüm inançlara saygılıyız. Herkes inancını özgürce yaşamalıdır. Biz bunları savunurken, başkalarının da bizim inancımıza saygı göstermesi gerekir. Bizi yok saymaya çalışan anlayışları kınıyoruz. Alevilerin ibadethaneleri cemevleridir. Cem evlerimizin oluşmasına olanak tanımıyorlar. Cem evleri yasal statüye kavuşturulmalıdır. Cemlerimizi olanaklarımız ölçüsünde dernek binalarında veya görüldüğü üzere Adana Büyükşehir belediyesine ait bir tiyatro salonunda yapmaktayız. Cem evlerinin oluşabilmesi için yer ve  olanaklar tanınmalıdır diyerek sözlerini bitirdi. Hızır cemi etkinliğine katılan Adana Büyükşehir Belediye başkanı Hüseyin Sözlü, konuşmasında Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir. Atatürkçü unsurlarıdır. Alevi kardeşlerimizi yok sayma gibi bir lüksün olamayacağını belirterek, cem evleri konusunda imkanlar doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ceyhan ilçemizde, Yüregir’de cem evi hizmetleri için bir kültür evi oluşturmaya çalıştıklarını, bunu Seyhan ilçemizde de eski  ekmek fabrikasının olduğu alana da bir kültür evi oluşturarak, cem evi için hizmet verileceğini açıkladı. Yapılan konuşmalardan sonra, Hızır cemini yürüten Adıyaman’dan gelen Garip Dede’nin gülbenk ve dualarıyla cem başladı. Bir şuh içerisinde gerçekleştirilen Hızır ceminde deyiş duaz ve mesireler okundu, semahlar dönüldü. Hızır cemi ibadet tamamlandıktan sonra, çıkışta lokmalar dağıtılarak etkinlik tamamlandı.  

Adana Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği tarafından düzenlenen Hızır Ceminde bir araya gelen canlar, günün mana ve önemi hakkında bilgilendirilerek, birlikte cem oldular.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda düzenlenen Hızır Cemine başlamadan önce konuşan Dernek Başkanı Kemal Çelik, Hoşgörüyü egemen kılan, insanı merkeze koyan, yüce bir dinin inanç ögretinin mensuplarıyız. Bu bakımdan biz bu ülkede misafir değil, yerliyiz, kadir topluluklarız ve inancımızla duruşumuzla bu ülkenin birliğine dirliğine ve beraberliğine kardeşliğine hizmet eden bir kesimiz. ”Biz bu ülkede eşit yurttaş olmak istiyoruz. “

Ülkemizde yaşayan Aleviler, daha önceleri dağınık bir şekilde, baskı altında yaşamaktaydı. Aleviler 30 yıldan beri örgütlenme yapısı içerisine girerek bu günlere geldiler. Aleviler olarak, tüm inançlara saygılıyız. Herkes inancını özgürce yaşamalıdır. Biz bunları savunurken, başkalarının da bizim inancımıza saygı göstermesi gerekir. Bizi yok saymaya çalışan anlayışları kınıyoruz.

Alevilerin ibadethaneleri cemevleridir. Cem evlerimizin oluşmasına olanak tanımıyorlar. Cem evleri yasal statüye kavuşturulmalıdır. Cemlerimizi olanaklarımız ölçüsünde dernek binalarında veya görüldüğü üzere Adana Büyükşehir belediyesine ait bir tiyatro salonunda yapmaktayız. Cem evlerinin oluşabilmesi için yer ve  olanaklar tanınmalıdır diyerek sözlerini bitirdi.

Hızır cemi etkinliğine katılan Adana Büyükşehir Belediye başkanı Hüseyin Sözlü, konuşmasında Aleviler bu ülkenin kurucu değerleridir. Atatürkçü unsurlarıdır. Alevi kardeşlerimizi yok sayma gibi bir lüksün olamayacağını belirterek, cem evleri konusunda imkanlar doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ceyhan ilçemizde, Yüregir’de cem evi hizmetleri için bir kültür evi oluşturmaya çalıştıklarını, bunu Seyhan ilçemizde de eski  ekmek fabrikasının olduğu alana da bir kültür evi oluşturarak, cem evi için hizmet verileceğini açıkladı.

Yapılan konuşmalardan sonra, Hızır cemini yürüten Adıyaman’dan gelen Garip Dede’nin gülbenk ve dualarıyla cem başladı. Bir şuh içerisinde gerçekleştirilen Hızır ceminde deyiş duaz ve mesireler okundu, semahlar dönüldü. Hızır cemi ibadet tamamlandıktan sonra, çıkışta lokmalar dağıtılarak etkinlik tamamlandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.