ADANA’DA İHRACATTA İLGİNÇ ARTIŞ!

GÜNDEM 11.04.2019 - 18:10, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2381+ kez okundu.
 

ADANA’DA İHRACATTA İLGİNÇ ARTIŞ!

Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre, Adana hazır giyimde yüzde 24, mobilyada yüzde 12, hububat bakliyat gurubunda yüzde 18, makinede yüzde 21, elektrik, elektronik ve hizmetlerde yüzde 55, çimento, cam ve seramik ürünlerinde yüzde 30 gibi ciddi oranlarda ihracatını artırdı.
PSİKOLOJİK SINIRI AŞTIK Adana’da, döviz kurlarındaki yükseliş ve iç piyasalardaki talep daralmasının işletmeleri ihracat arayışına yönlendirdiği kaydeden Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, hazır giyimden mobilyaya, hububat ve bakliyattan makineye, elektrik ve elektronik ürünlerden çimento, cam ve seramiğe birçok üründe ciddi oranda ihracat artışı yaşandığını söyledi. Menevşe, “2018 yılı sonu itibarıyla Adana; 2 milyar 14 milyon dolar ihracatta tarihi rekor kırdı ve ilk kez 2 milyar dolar eşiğine sıkışmış ihracatında psikolojik sınırı aştı” dedi. TASARRUF, ÜRETİM VE İHRACAT MODELİ Menevşe, sıkıntıların baş gösterdiği ilk andan itibaren çözüm için reçeteyi “tasarruf, üretim ve ihracat” olarak belirlediklerini hatırlattı. Menevşe, “Bu başarı şüphesiz reel kesimin serinkanlı ve çözüm odaklı bakışının yanında, kamu-özel sektör eşgüdümünün ve işbirliğinin sonucudur. Hükümetimiz çok hızlı eylem planları yaparak, reel sektörü rahatlatan ve güven veren birçok teşviki işletmelerimizin kullanımına sundu. Reel sektörün de ihracat odaklı bakışı bu başarıyı beraberinde getirdi” diye konuştu. İŞLETMELERİ İHRACATÇI KİMLİĞE DÖNDÜRMELİYİZ Menevşe, şunları kaydetti: “2 milyar dolar önemli bir sınırdı ve aşıldı. Ancak Adana’nın potansiyeline ve dinamiklerine baktığımızda hedefimizin çok daha yüksekte olması gerekiyor. 2 milyar doları bu yıl alt sınır kabul edip hedefimizi 5 milyar dolar seviyesine, tüm işletmeleri de ihracatçı kimliğine döndürmeliyiz. Adana potansiyeli ve imkânları çok yüksek bir kent. Doğru adımları atmaya devam edersek ülkemizi de sırtlayıp üst seviyelere çıkarırız.”  
Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre, Adana hazır giyimde yüzde 24, mobilyada yüzde 12, hububat bakliyat gurubunda yüzde 18, makinede yüzde 21, elektrik, elektronik ve hizmetlerde yüzde 55, çimento, cam ve seramik ürünlerinde yüzde 30 gibi ciddi oranlarda ihracatını artırdı.

PSİKOLOJİK SINIRI AŞTIK

Adana’da, döviz kurlarındaki yükseliş ve iç piyasalardaki talep daralmasının işletmeleri ihracat arayışına yönlendirdiği kaydeden Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, hazır giyimden mobilyaya, hububat ve bakliyattan makineye, elektrik ve elektronik ürünlerden çimento, cam ve seramiğe birçok üründe ciddi oranda ihracat artışı yaşandığını söyledi. Menevşe, “2018 yılı sonu itibarıyla Adana; 2 milyar 14 milyon dolar ihracatta tarihi rekor kırdı ve ilk kez 2 milyar dolar eşiğine sıkışmış ihracatında psikolojik sınırı aştı” dedi.

TASARRUF, ÜRETİM VE İHRACAT MODELİ

Menevşe, sıkıntıların baş gösterdiği ilk andan itibaren çözüm için reçeteyi “tasarruf, üretim ve ihracat” olarak belirlediklerini hatırlattı. Menevşe, “Bu başarı şüphesiz reel kesimin serinkanlı ve çözüm odaklı bakışının yanında, kamu-özel sektör eşgüdümünün ve işbirliğinin sonucudur. Hükümetimiz çok hızlı eylem planları yaparak, reel sektörü rahatlatan ve güven veren birçok teşviki işletmelerimizin kullanımına sundu. Reel sektörün de ihracat odaklı bakışı bu başarıyı beraberinde getirdi” diye konuştu.

İŞLETMELERİ İHRACATÇI KİMLİĞE DÖNDÜRMELİYİZ

Menevşe, şunları kaydetti: “2 milyar dolar önemli bir sınırdı ve aşıldı. Ancak Adana’nın potansiyeline ve dinamiklerine baktığımızda hedefimizin çok daha yüksekte olması gerekiyor. 2 milyar doları bu yıl alt sınır kabul edip hedefimizi 5 milyar dolar seviyesine, tüm işletmeleri de ihracatçı kimliğine döndürmeliyiz. Adana potansiyeli ve imkânları çok yüksek bir kent. Doğru adımları atmaya devam edersek ülkemizi de sırtlayıp üst seviyelere çıkarırız.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.