Adana’da soya hasadı başladı, çiftçinin yüzü güldü

EKONOMİ 26.09.2017 - 12:46, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2108+ kez okundu.
 

Adana’da soya hasadı başladı, çiftçinin yüzü güldü

  Türkiye’de soyanın yüzde 60’ının ekildiği Adana’da hasat başladı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ali Tekin, Türkiye’de üretilen 160 bin ton soyanın 100 bin tonunun Adana’dan karşılandığını söyledi.   İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ali Tekin ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ile odaya bağlı ziraat mühendisleri hasadı yapılan tarlada incelemelerde bulundu. Tekin, soyanın gıda, yem ve yağ sanayisinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Soya ithalatının önüne geçmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Soya ekilebilecek bölgelerde soya üretiminin artmasını öneriyoruz. Ülkemizde döviz kaybının önlenmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından soya önemli bir ürün” dedi.   YERLİ TOHUMLA DAHA ÇOK VERİM   Hasadı yapılan tarlanın tohumunun tamamen yerli üreticiler tarafından üretildiğini ifade eden Tekin sözlerine şöyle devam etti: “Bir taraftan üretim yaparken, diğer taraftan tohum sektörünün de gelişmesi gerekiyor. Dekar başına 500 kilogramın üzerinde verim alındığını göz önünde bulundurursak Türkiye’de tohumculuk sektörü önemli ölçüde gelişti ve dünyayla mücadelede önemli bir kademedeyiz. Bu çalışmalar tamamlandığında dekara 700 kilogram almak her çiftçinin hayalidir. Hem yerli tohum firmaları hem de üreticilerimizin gayretiyle bunu başaracağız inşallah.”   EKİM SAHALARININ ARTMASI İÇİN DESTEK ŞART   Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise bu yıl fiyatların çiftçinin yüzünü güldüreceğini belirterek, “Soyadan dönüme 500 kiloya yakın verim alınıyor, fiyatlar da bu yıl iyi. Yaklaşık şuan fiyatı kilo bazında 1.4 liraya satılıyor. Soya bizim ülkemizin en stratejik ürünlerinden birisi. Buğday, mısır, pamuk nasılsa soyamızda öyle. Çünkü soya ekildiğinde hiçbir gübre kullanılmadan masrafsız yetişiyor. Türkiye’de 200 bin dönüme yakın soya ekimi yapılıyor ve bu ekim alanlarının yüzde 60’ı 70’i Adana’da. Bu çok az aslında. Biz bu ekim sahalarının daha da çoğalmasını desteklerle istiyoruz. Çünkü şu an soyaya kilogram başına verilen destek 60 kuruş. Bu yeterli mi? Şu an için yeterli ama ekim sahasının artırılması için biz bunu az buluyoruz ve bunun daha da artırılmasını istiyoruz” dedi.    

 

Türkiye’de soyanın yüzde 60’ının ekildiği Adana’da hasat başladı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ali Tekin, Türkiye’de üretilen 160 bin ton soyanın 100 bin tonunun Adana’dan karşılandığını söyledi.

 

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ali Tekin ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ile odaya bağlı ziraat mühendisleri hasadı yapılan tarlada incelemelerde bulundu. Tekin, soyanın gıda, yem ve yağ sanayisinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Soya ithalatının önüne geçmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Soya ekilebilecek bölgelerde soya üretiminin artmasını öneriyoruz. Ülkemizde döviz kaybının önlenmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından soya önemli bir ürün” dedi.

 

YERLİ TOHUMLA DAHA ÇOK VERİM

 

Hasadı yapılan tarlanın tohumunun tamamen yerli üreticiler tarafından üretildiğini ifade eden Tekin sözlerine şöyle devam etti:

“Bir taraftan üretim yaparken, diğer taraftan tohum sektörünün de gelişmesi gerekiyor. Dekar başına 500 kilogramın üzerinde verim alındığını göz önünde bulundurursak Türkiye’de tohumculuk sektörü önemli ölçüde gelişti ve dünyayla mücadelede önemli bir kademedeyiz. Bu çalışmalar tamamlandığında dekara 700 kilogram almak her çiftçinin hayalidir. Hem yerli tohum firmaları hem de üreticilerimizin gayretiyle bunu başaracağız inşallah.”

 

EKİM SAHALARININ ARTMASI İÇİN DESTEK ŞART

 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise bu yıl fiyatların çiftçinin yüzünü güldüreceğini belirterek, “Soyadan dönüme 500 kiloya yakın verim alınıyor, fiyatlar da bu yıl iyi. Yaklaşık şuan fiyatı kilo bazında 1.4 liraya satılıyor. Soya bizim ülkemizin en stratejik ürünlerinden birisi. Buğday, mısır, pamuk nasılsa soyamızda öyle. Çünkü soya ekildiğinde hiçbir gübre kullanılmadan masrafsız yetişiyor. Türkiye’de 200 bin dönüme yakın soya ekimi yapılıyor ve bu ekim alanlarının yüzde 60’ı 70’i Adana’da. Bu çok az aslında. Biz bu ekim sahalarının daha da çoğalmasını desteklerle istiyoruz. Çünkü şu an soyaya kilogram başına verilen destek 60 kuruş. Bu yeterli mi? Şu an için yeterli ama ekim sahasının artırılması için biz bunu az buluyoruz ve bunun daha da artırılmasını istiyoruz” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.