AOSB Akademi’de “Finans Muhasebe” eğitimi

GÜNDEM 13.10.2017 - 14:26, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1189+ kez okundu.
 

AOSB Akademi’de “Finans Muhasebe” eğitimi

  Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (AOSB) sanayiciler “Finans Muhasebe”  konusunda bilgilendirildi.   Adana OSB Başkanlığı’nca sanayici ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak üzere hayata geçirilen AOSB Akademi’de eğitim devam ediyor. AOSB Akademi’de bu kez “Finansal Muhasebe” konusu işlendi. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elif Acar, AOSB Seyhan toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde;  ‘Temel Finansal Tablolar’, ‘Finansal Oranlar ve Analiz’, ‘Finansal Planlama ve Kontrol’ konularında açıklamalarda bulundu.     FİNANSAL PLANLAMA VE KONTROLÜ   İş kurmak için gerekli parasal kaynağın bulunması ve işin gerektirdiği şekilde kullanılmasına finans denildiğini belirten Acar, girişimcinin finansal planlama aşamasında; “İhtiyacım ne kadar? Nasıl bulacağım? Nereye ve ne zaman harcayacağım? Harcadıklarımı nasıl geri kazanacağım?” gibi sorulara yanıt araması gerektiğini söyledi. Acar, finansal kontrolünün ise, “Ne planlamıştım? Şuan neredeyim? Sapma var mı? Sapmaların sebepleri ve düzeltici faaliyetler” gibi sorularla yapılabileceğine işaret etti.   4 TEMEL BAŞLIK   Finansal analizin 4 temel başlık altında toplandığına dikkat çeken Acar, ‘Bunlar, finansal model oluşturma, nakit akışları, oran analizi ve senaryo analizleridir” ifadelerini kullandı. Proje finansal analizinde en önemli konunun kazanılan paranın borcu karşılama oranı olduğunu dile getiren Acar, “Projenin faydalı ömrü boyunca en düşük ve ortalama borç karşılama oranlarının hesaplanması önemlidir” dedi. Acar, bilanço ve gelir tablosunun karşılaştırıldığı finansal oranlar aracılığıyla da hem finansal göstergeler arasındaki ilişkinin tamamlanmış olacağını, hem de finansal göstergelerin sektördeki diğer firmalar ile ya da firmanın geçmiş yıl performanslarıyla karşılaştırılabilmesini sağlayacağını kaydetti.   MALİYET KONTROLÜ VE VARLIK VERİMLİLİĞİ   Son olarak sermaye yapısı konusuna da değinen Elif Acar, sermaye yapısının bir firmanın varlıklarını ne ile finanse ettiğini gösterdiğini kaydetti. Acar, firmanın karlılık oranını belirleyen en önemli iki noktanın ise maliyet kontrolü ve varlık kullanımının verimliliği olduğunu söyledi. Maliyet kontrolü ve varlık verimliliğini formüllerle örnekleyen Acar, faaliyet giderleri kontrol altına alınmamışsa iyi bir başlangıç yapmanın yeterli olmayacağına vurgu yaptı.   Acar’ın katılımcıların sorularını da cevapladığı eğitime, Adana OSB’de faaliyet gösteren firmaların muhasebe ve finans departmanı görevlileri katıldı.  

 

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (AOSB) sanayiciler “Finans Muhasebe”  konusunda bilgilendirildi.  

Adana OSB Başkanlığı’nca sanayici ve çalışanlara eğitim desteği sağlamak üzere hayata geçirilen AOSB Akademi’de eğitim devam ediyor. AOSB Akademi’de bu kez “Finansal Muhasebe” konusu işlendi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elif Acar, AOSB Seyhan toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimde;  ‘Temel Finansal Tablolar’, ‘Finansal Oranlar ve Analiz’, ‘Finansal Planlama ve Kontrol’ konularında açıklamalarda bulundu.  

 

FİNANSAL PLANLAMA VE KONTROLÜ

 

İş kurmak için gerekli parasal kaynağın bulunması ve işin gerektirdiği şekilde kullanılmasına finans denildiğini belirten Acar, girişimcinin finansal planlama aşamasında; “İhtiyacım ne kadar? Nasıl bulacağım? Nereye ve ne zaman harcayacağım? Harcadıklarımı nasıl geri kazanacağım?” gibi sorulara yanıt araması gerektiğini söyledi.

Acar, finansal kontrolünün ise, “Ne planlamıştım? Şuan neredeyim? Sapma var mı? Sapmaların sebepleri ve düzeltici faaliyetler” gibi sorularla yapılabileceğine işaret etti.

 

4 TEMEL BAŞLIK

 

Finansal analizin 4 temel başlık altında toplandığına dikkat çeken Acar, ‘Bunlar, finansal model oluşturma, nakit akışları, oran analizi ve senaryo analizleridir” ifadelerini kullandı.

Proje finansal analizinde en önemli konunun kazanılan paranın borcu karşılama oranı olduğunu dile getiren Acar, “Projenin faydalı ömrü boyunca en düşük ve ortalama borç karşılama oranlarının hesaplanması önemlidir” dedi.

Acar, bilanço ve gelir tablosunun karşılaştırıldığı finansal oranlar aracılığıyla da hem finansal göstergeler arasındaki ilişkinin tamamlanmış olacağını, hem de finansal göstergelerin sektördeki diğer firmalar ile ya da firmanın geçmiş yıl performanslarıyla karşılaştırılabilmesini sağlayacağını kaydetti.

 

MALİYET KONTROLÜ VE VARLIK VERİMLİLİĞİ

 

Son olarak sermaye yapısı konusuna da değinen Elif Acar, sermaye yapısının bir firmanın varlıklarını ne ile finanse ettiğini gösterdiğini kaydetti. Acar, firmanın karlılık oranını belirleyen en önemli iki noktanın ise maliyet kontrolü ve varlık kullanımının verimliliği olduğunu söyledi.

Maliyet kontrolü ve varlık verimliliğini formüllerle örnekleyen Acar, faaliyet giderleri kontrol altına alınmamışsa iyi bir başlangıç yapmanın yeterli olmayacağına vurgu yaptı.

 

Acar’ın katılımcıların sorularını da cevapladığı eğitime, Adana OSB’de faaliyet gösteren firmaların muhasebe ve finans departmanı görevlileri katıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.