Bakan Sarıeroğlu, CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt verdi

SİYASET 04.11.2017 - 07:41, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2028+ kez okundu.
 

Bakan Sarıeroğlu, CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt verdi

    Son 2 yılda 11 bin 121 yabancı Türkiye’de işyeri açtı    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, son 2 yılda Türkiye’de 11 bin 121 yabancı uyruklunun işyeri açma izni aldığını açıkladı.    CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklu yatırımcıların Türkiye’de işyeri açma ve çalıştırmasıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroglu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti.   CHP Milletvekili Gürer, önergesinde “Yabancı uyrukluların iş yeri açması ve çalıştırması için 2016 ve 2017 yılında bakanlığa yapılan başvuru sayısı kaçtır? Kaç izin verilmiştir? İş ve içeriklerine ve illere göre dağılımı nedir? Birden fazla iş yeri açan yabancı uyruklu sayısı kaçtır? Yabancı uyrukluların ülkelere göre dağılımı nedir?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.    Bakan Sarıeroğlu, “Bakanlığımıza, yabancı uyrukluların işyeri açması ve çalıştırması için 2016 yılında 7.253 başvuru olmuş ve 6.076'sına izin verilmiştir. 2017 yılında ise 6.064 başvuru olup, 5.045'ine izin verilmiştir” şeklinde açıklamada bulundu.    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Bakan Sarıeroğlu’nun soruların bazılarına   Yanıt vermediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “2016 yılında 6 bin 76 ve 2017 yılından günümüze kadar ise 5 bin 45 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 11 bin 121 yabancıya işyeri açma izni verilmiş. Son yıllarda ülkemizde yabancı uyrukluların açtığı işyeri sayısında ciddi miktarda artış gözleniyor. Birden fazla işleri açan yabancı uyrukluların varlığı da biliniyor. Ayrıca verimli tarım arazilerinin yabancılar tarafından ve ya Türkiye’deki ortakları tarafından satın alındığı da gözleniyor. Ülkemizde çok ilde işyerlerini kapatan, borçlarını ödeyemeyen esnafımız var. Özellikle AVM ler esnaflarımızın belini büktü. Mahalle bakkalı, kasabı giderek yok oluyor. Yabancıların iş yeri artıyor. Bu sayı içinde Suriyelilerin ön sıralarda olduğu  biliniyor. Yabancı iş yeri açsın ama ülkemiz esnafında da onunla rekabet edecek koşulları olsun. İş yeri yabancı, tarım arazilerini mülklerini yabancı elinde olursa ülke esnafı çiftçisi ne yapacak" dedi.  

 

 

Son 2 yılda 11 bin 121 yabancı Türkiye’de işyeri açtı 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, son 2 yılda Türkiye’de 11 bin 121 yabancı uyruklunun işyeri açma izni aldığını açıkladı. 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklu yatırımcıların Türkiye’de işyeri açma ve çalıştırmasıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroglu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi yöneltti.

 

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde “Yabancı uyrukluların iş yeri açması ve çalıştırması için 2016 ve 2017 yılında bakanlığa yapılan başvuru sayısı kaçtır? Kaç izin verilmiştir? İş ve içeriklerine ve illere göre dağılımı nedir? Birden fazla iş yeri açan yabancı uyruklu sayısı kaçtır? Yabancı uyrukluların ülkelere göre dağılımı nedir?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

 

Bakan Sarıeroğlu, Bakanlığımıza, yabancı uyrukluların işyeri açması ve çalıştırması için 2016 yılında 7.253 başvuru olmuş ve 6.076'sına izin verilmiştir. 2017 yılında ise 6.064 başvuru olup, 5.045'ine izin verilmiştir” şeklinde açıklamada bulundu. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Bakan Sarıeroğlu’nun soruların bazılarına   Yanıt vermediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “2016 yılında 6 bin 76 ve 2017 yılından günümüze kadar ise 5 bin 45 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 11 bin 121 yabancıya işyeri açma izni verilmiş. Son yıllarda ülkemizde yabancı uyrukluların açtığı işyeri sayısında ciddi miktarda artış gözleniyor. Birden fazla işleri açan yabancı uyrukluların varlığı da biliniyor. Ayrıca verimli tarım arazilerinin yabancılar tarafından ve ya Türkiye’deki ortakları tarafından satın alındığı da gözleniyor. Ülkemizde çok ilde işyerlerini kapatan, borçlarını ödeyemeyen esnafımız var. Özellikle AVM ler esnaflarımızın belini büktü. Mahalle bakkalı, kasabı giderek yok oluyor. Yabancıların iş yeri artıyor. Bu sayı içinde Suriyelilerin ön sıralarda olduğu  biliniyor. Yabancı iş yeri açsın ama ülkemiz esnafında da onunla rekabet edecek koşulları olsun. İş yeri yabancı, tarım arazilerini mülklerini yabancı elinde olursa ülke esnafı çiftçisi ne yapacak" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.