BEBEĞİ 2 YIL MUTLAKA ANNE SÜTÜ İLE BESLEYİN

25.09.2017 - 15:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2266+ kez okundu.
 

BEBEĞİ 2 YIL MUTLAKA ANNE SÜTÜ İLE BESLEYİN

  Bebeklere ilk yıl içinde tuz, şeker, inek sütü, bal, bakla, çilek, domates, sakatat, asitli içecek, hazır çorba, patlıcan, çay, bitki çayları, çikolata, sucuk, salam, sosis, kabuklu deniz canlıları, kuruyemiş ve konserve ürünler verilmemesi gerekiyor.   ZİYA İPEK / ÖZEL HABER / ADANA Bebekler için en mükemmel besin kaynağının anne sütü olduğunu ve faydalarının sayılamayacak kadar fazla olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini, bu sürenin sonunda ise ek besinlerle birlikte 2 yıl anne sütü verilmesini istedi. Şenses, bebekleri ek besine alıştırma sürecinin dördüncü aydan önce olmamasını tavsiye eden Şenses, “Bebeği hayatı boyunca tüketeceği gıdalara alıştırmak birçok anne için zorlu bir süreçtir. Ancak her şeye rağmen bebeklere ilk bir yıl boyunca verilmemesi gereken besinler vardır. Bunların çok iyi bilinmesi gerekir” diye konuştu. İŞTE O BESİNLER Tuz: Sodyumu bebeğin böbrekleri atamayabilir, hazırlanan gıdalara tuz ilavesi yapılmamalı. Şeker: Şekerin besin değeri yok, aşırı tüketilmesi iştahsızlık, diş çürümesi ve ilerleyen dönemlerde şişmanlığa yol açar. İnek sütü: Düşük demir içeriği, yüksek protein ve sodyum içeriğinden dolayı ilk bir yıl tavsiye edilmiyor. Anne sütünün az veya hiç olmaması halinde inek sütü kullanılabilir. Bal: Bebeklerin mide asit düzeyi düşük olduğu için önerilmez. Sakatatlar: Bir yaşından sonra sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi şartıyla az miktarda kullanılır. Bakla: Bir enzim yetersizliğine sebep olabileceği için bir yaş altında kullanılmaz. Çilek, domates: Alerji gelişme ihtimali yüksek çilek ve domateste ilk bir yıl bebek için tercih edilmemeli. Asitli içecekler: Bebeğin midesinde hassasiyete neden olabilir kafein içeriğine sahip olanlar huzursuzluğa yol açar. Hazır çorbalar, hazır et, tavuk suyu: Alerji oluşturabilir, bebekler için hazırlanan çorbalar taze hazırlanmalı, mevsim sebzeleri kullanılmalıdır. Patlıcan: Nikotin içermesinden dolayı bebekler için tavsiye etmiyoruz. Çay: Bazı maddeler demir ve diğer minerallerin emilimini azaltır, kansızlığa sebep olur. Bitki çayları: Herhangi bir bitki çayı kullanılacak ise mutlaka doktora danışılmalı. Çikolata: Alerjen özelliği sebebiyle kullanılmamalı. Sucuk, salam, sosis: Şarküteri ürünlerinin raf süresinin uzatılması için nitrit, nitrat denilen katkı maddelerinin kanserojen etkisi olduğu bilinmektedir. Kabuklu deniz canlıları: Hem alerjen olmaları hem de ağır metal içermesi nedeniyle tüketilmemeli. Kuruyemişler: Alerjen özellikleri ve boğulma riski taşıdıklarından verilmemeli. Konserve ürünler: Taze ve mevsiminde besinler tercih edilmeli.

 

Bebeklere ilk yıl içinde tuz, şeker, inek sütü, bal, bakla, çilek, domates, sakatat, asitli içecek, hazır çorba, patlıcan, çay, bitki çayları, çikolata, sucuk, salam, sosis, kabuklu deniz canlıları, kuruyemiş ve konserve ürünler verilmemesi gerekiyor.

 

ZİYA İPEK / ÖZEL HABER / ADANA

Bebekler için en mükemmel besin kaynağının anne sütü olduğunu ve faydalarının sayılamayacak kadar fazla olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini, bu sürenin sonunda ise ek besinlerle birlikte 2 yıl anne sütü verilmesini istedi.

Şenses, bebekleri ek besine alıştırma sürecinin dördüncü aydan önce olmamasını tavsiye eden Şenses, “Bebeği hayatı boyunca tüketeceği gıdalara alıştırmak birçok anne için zorlu bir süreçtir. Ancak her şeye rağmen bebeklere ilk bir yıl boyunca verilmemesi gereken besinler vardır. Bunların çok iyi bilinmesi gerekir” diye konuştu.

İŞTE O BESİNLER

Tuz: Sodyumu bebeğin böbrekleri atamayabilir, hazırlanan gıdalara tuz ilavesi yapılmamalı.

Şeker: Şekerin besin değeri yok, aşırı tüketilmesi iştahsızlık, diş çürümesi ve ilerleyen dönemlerde şişmanlığa yol açar.

İnek sütü: Düşük demir içeriği, yüksek protein ve sodyum içeriğinden dolayı ilk bir yıl tavsiye edilmiyor. Anne sütünün az veya hiç olmaması halinde inek sütü kullanılabilir.

Bal: Bebeklerin mide asit düzeyi düşük olduğu için önerilmez.

Sakatatlar: Bir yaşından sonra sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi şartıyla az miktarda kullanılır.

Bakla: Bir enzim yetersizliğine sebep olabileceği için bir yaş altında kullanılmaz.

Çilek, domates: Alerji gelişme ihtimali yüksek çilek ve domateste ilk bir yıl bebek için tercih edilmemeli.

Asitli içecekler: Bebeğin midesinde hassasiyete neden olabilir kafein içeriğine sahip olanlar huzursuzluğa yol açar.

Hazır çorbalar, hazır et, tavuk suyu: Alerji oluşturabilir, bebekler için hazırlanan çorbalar taze hazırlanmalı, mevsim sebzeleri kullanılmalıdır.

Patlıcan: Nikotin içermesinden dolayı bebekler için tavsiye etmiyoruz.

Çay: Bazı maddeler demir ve diğer minerallerin emilimini azaltır, kansızlığa sebep olur.

Bitki çayları: Herhangi bir bitki çayı kullanılacak ise mutlaka doktora danışılmalı.

Çikolata: Alerjen özelliği sebebiyle kullanılmamalı.

Sucuk, salam, sosis: Şarküteri ürünlerinin raf süresinin uzatılması için nitrit, nitrat denilen katkı maddelerinin kanserojen etkisi olduğu bilinmektedir. Kabuklu deniz canlıları: Hem alerjen olmaları hem de ağır metal içermesi nedeniyle tüketilmemeli.

Kuruyemişler: Alerjen özellikleri ve boğulma riski taşıdıklarından verilmemeli.

Konserve ürünler: Taze ve mevsiminde besinler tercih edilmeli.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.