BOĞAZ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN, HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR!

SAĞLIK-YAŞAM 30.01.2018 - 12:53, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 3641+ kez okundu.
 

BOĞAZ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN, HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR!

  Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Şahin Bingüllü kış aylarında sıklıkla görülen boğaz ağrısı konusunda bilgilendirme yaptı. Dr. Bingüllü, ‘Boğaz ağrısı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?, Boğazı ağrıyan kişi evde neler yapabilir?’ sorularının cevabını verdi. Boğaz ağrısının kendi başına bir hastalık olmadığını belirten Dr. Bingüllü bu ağrının soğuk algınlığı veya grip (influenza), üst solunum yolu enfeksiyonları, tonsilit (bademcik iltihabı) ve farenjit gibi hastalıkların habercisi olduğunu söyledi.   BOĞAZI AĞRIYAN KİŞİLER EVDE NE YAPABİLİR? Boğazı ağrıyan kişilerin doktorun tavsiye ettiği ilaçların yanı sıra, evde boğazını yumuşatacak, rahatlamasını sağlayacak bazı önlemler alabileceğini de belirten Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Şahin Bingüllü şunları kaydetti; “Her hastalıkta olduğu gibi bunda da bol sıvı tüketmek çok önemli. Boğazı ağrıyan kişi evde ıhlamur-tarçın ve benzeri gibi ılık sıvılar alabilir, boğazınızı rahatlatacak bitki çayları içebilirsiniz. Ancak siyah çay içerdiği "tanik asit" sebebiyle boğazda tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle siyah çayı tavsiye etmiyoruz. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı rahatlatacak bir yöntem.  Yemek seçiminde, boğaz tahrişini önlemek için yumuşak gıdalar tercih edilmeli. Ayrıca kış aylarında hava kirliliğinin daha fazla olduğu gerçeği dikkate alınarak mümkün olduğunca bu ortamlardan uzak durulmalı. En önemlisi de sigara kullanıyorsanız bu dönemde kesinlikle sigara içilmemeli.”   BOĞAZ AĞRISI NASIL TEDAVİ EDİLİR? Boğaz ağrısına neden olan durumun tespitinden sonra, tedavinin de bu etkene göre planlanacağını bildiren Dr. Şahin Bingüllü, viral enfeksiyona bağlı ise antiviral tedavi antibiyotiksiz tedavi; bakteriyel ise yani ateş varsa antibiyotikli tedavinin uygulandığını söyledi. Boğaz ağrısının 2 günden fazla sürmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şahin Bingüllü ateş, kollarda ve bacaklarda yorgunluk, halsizlik ve öksürük görülmesi durumunda yine doktora müracaat edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Şahin Bingüllü kış aylarında sıklıkla görülen boğaz ağrısı konusunda bilgilendirme yaptı. Dr. Bingüllü, ‘Boğaz ağrısı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?, Boğazı ağrıyan kişi evde neler yapabilir?’ sorularının cevabını verdi.

Boğaz ağrısının kendi başına bir hastalık olmadığını belirten Dr. Bingüllü bu ağrının soğuk algınlığı veya grip (influenza), üst solunum yolu enfeksiyonları, tonsilit (bademcik iltihabı) ve farenjit gibi hastalıkların habercisi olduğunu söyledi.

 

BOĞAZI AĞRIYAN KİŞİLER EVDE NE YAPABİLİR?

Boğazı ağrıyan kişilerin doktorun tavsiye ettiği ilaçların yanı sıra, evde boğazını yumuşatacak, rahatlamasını sağlayacak bazı önlemler alabileceğini de belirten Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Şahin Bingüllü şunları kaydetti;

“Her hastalıkta olduğu gibi bunda da bol sıvı tüketmek çok önemli. Boğazı ağrıyan kişi evde ıhlamur-tarçın ve benzeri gibi ılık sıvılar alabilir, boğazınızı rahatlatacak bitki çayları içebilirsiniz. Ancak siyah çay içerdiği "tanik asit" sebebiyle boğazda tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle siyah çayı tavsiye etmiyoruz. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı rahatlatacak bir yöntem.  Yemek seçiminde, boğaz tahrişini önlemek için yumuşak gıdalar tercih edilmeli. Ayrıca kış aylarında hava kirliliğinin daha fazla olduğu gerçeği dikkate alınarak mümkün olduğunca bu ortamlardan uzak durulmalı. En önemlisi de sigara kullanıyorsanız bu dönemde kesinlikle sigara içilmemeli.”

 

BOĞAZ AĞRISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Boğaz ağrısına neden olan durumun tespitinden sonra, tedavinin de bu etkene göre planlanacağını bildiren Dr. Şahin Bingüllü, viral enfeksiyona bağlı ise antiviral tedavi antibiyotiksiz tedavi; bakteriyel ise yani ateş varsa antibiyotikli tedavinin uygulandığını söyledi. Boğaz ağrısının 2 günden fazla sürmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şahin Bingüllü ateş, kollarda ve bacaklarda yorgunluk, halsizlik ve öksürük görülmesi durumunda yine doktora müracaat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.