BRUKSİZM DİŞLERDE AŞINMA VE KIRILMALARA NEDEN OLUYOR!

SAĞLIK-YAŞAM 03.04.2018 - 13:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2077+ kez okundu.
 

BRUKSİZM DİŞLERDE AŞINMA VE KIRILMALARA NEDEN OLUYOR!

  Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen ve çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu ‘Bruksizm’ ile ilgili Protez Uzmanı Dr.İlker ARSLAN bilgi verdi.       Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan ,’ Bruksizm genellikle uyku esnasında alt dişlerin işlevsel olmayan bir şekilde üst dişlere sürtünmesi ve dişlerin sıkılması durumudur. Halk arasında diş gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizm, tedavi edilmediği durumlarda, baş ağrısı, dişlerde aşınma, kırık, sallanma, ağrı, hassasiyet ve eklem hasarı oluşabilir. ‘dedi.      Bruksizm, yani dişleri sıkma ve gıcırdatma ruhsal kökenli fiziksel rahatsızlıklar grubuna girer. Anksiyete, gerginlik, stress, hayal kırıklığı, kızgınlık, pişmanlık, kıskançlık, obsesyon gibi sebeplerle birey diş sıkıp gıcırdatabilir.      Normal çiğneme kuvveti 27 kg’dır. Dişler sıkıldığında uygulanan ısırma kuvveti 400 kg’a kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla dişlerimizi sıktığımızda çene kası ve eklemini gece boyunca ne kadar zorladığımızı daha iyi anlayabiliriz.       Rahatsızlığın tedavisinde yetişkinler için gece plağı digger adı ile ısırma plağı önerilir. Gece uyurken kullanılan bu plak ile dişlerin korunması için önlem alınır. Esas tedavi ise bireyin stress faktöründen uzaklaşmasıdır.       Bruksizm tedavisinde ayrıca sert akrilikten yapılan oklizal splintler yardımıyla kas spazmları giderilir, eklem ve kas sisteminin rahatlaması sağlanır. Stres kaynaklı bruksizm de kas gevşetici ilaçlar ve psikolojik tedaviye de ihtiyaç duyulur. Diş yapısından kaynaklı bruksizmde ise yanlış yapılmış dental işlemler düzeltilerek diş sıkma ortadan kaldırılabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma neticesinde ileri derecede çene deformasyonu oluşmuşsa cerrahi tedavi gerekebilir.    

 

Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen ve çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu ‘Bruksizm’ ile ilgili Protez Uzmanı Dr.İlker ARSLAN bilgi verdi.

 

 

  Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan ,’ Bruksizm genellikle uyku esnasında alt dişlerin işlevsel olmayan bir şekilde üst dişlere sürtünmesi ve dişlerin sıkılması durumudur. Halk arasında diş gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizm, tedavi edilmediği durumlarda, baş ağrısı, dişlerde aşınma, kırık, sallanma, ağrı, hassasiyet ve eklem hasarı oluşabilir. ‘dedi.

 

   Bruksizm, yani dişleri sıkma ve gıcırdatma ruhsal kökenli fiziksel rahatsızlıklar grubuna girer. Anksiyete, gerginlik, stress, hayal kırıklığı, kızgınlık, pişmanlık, kıskançlık, obsesyon gibi sebeplerle birey diş sıkıp gıcırdatabilir.

 

   Normal çiğneme kuvveti 27 kg’dır. Dişler sıkıldığında uygulanan ısırma kuvveti 400 kg’a kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla dişlerimizi sıktığımızda çene kası ve eklemini gece boyunca ne kadar zorladığımızı daha iyi anlayabiliriz.

 

    Rahatsızlığın tedavisinde yetişkinler için gece plağı digger adı ile ısırma plağı önerilir. Gece uyurken kullanılan bu plak ile dişlerin korunması için önlem alınır. Esas tedavi ise bireyin stress faktöründen uzaklaşmasıdır.

 

    Bruksizm tedavisinde ayrıca sert akrilikten yapılan oklizal splintler yardımıyla kas spazmları giderilir, eklem ve kas sisteminin rahatlaması sağlanır. Stres kaynaklı bruksizm de kas gevşetici ilaçlar ve psikolojik tedaviye de ihtiyaç duyulur. Diş yapısından kaynaklı bruksizmde ise yanlış yapılmış dental işlemler düzeltilerek diş sıkma ortadan kaldırılabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma neticesinde ileri derecede çene deformasyonu oluşmuşsa cerrahi tedavi gerekebilir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.