BU BESİNLER MEME KANSERİNDEN KORUYOR!

SAĞLIK-YAŞAM 01.10.2018 - 16:17, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1482+ kez okundu.
 

BU BESİNLER MEME KANSERİNDEN KORUYOR!

Yapılan çalışmalar meme kanserinin tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu gösteriyor.Öyle ki, çevremizdeki her 8 kadından biri meme kanseri riskiyle hayatını sürdürüyor. Meme kanserinin esas sorumlusu olarak “östrojen” hormonu gösterilse de hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarınında bu konuda önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. Araştırmacıların,beslenmenin kanser oluşumuna bilinen etkisinin yüzde30’lar civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyleyenMedline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, “Meme kanserinden korunmak için vücuttaki yağ oranını kontrol altında tutmak,dengeli ve doğru beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek çok önemli. Bazı besinlerin meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunuda biliyoruz. Bunların düzenli olarak tüketilmesinde fayda var” diyerek meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahip besinleri anlattı. Kurubaklagiller kilo kontrolü sağlıyor Meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığında olmakönemli bir unsur. Mercimek, barbunya, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller posaları sayesinde kan şekerini dengelemede önemli bir yere sahip olduklarından tokluk süresini uzatarak kilo kontrolüne yardımcı oluyorlar. C vitamini antioksidan etkili Vitaminler, hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor. Antioksidan özelliği bilinen C vitamininin yetersizliğinin kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Bu nedenleportakal, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıramaydanoz, turp, yeşil bibergibi C vitamini deposu olan sebzelerinsofralarda mutlaka bulunması gerekiyor. Ayrıca domates de çiğ olarak tüketildiğinde “likopen” içeriği ile kanserden korunmada etkili bir besin olarak dikkat çekiyor. Zeytinyağı koruyucu E vitamini deposu Zeytinyağı bol miktarda E vitamini içeriyor. Bu sayede hem kanser oluşumunu engelliyor hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bundan dolayı yemek hazırlarken yağ tercihinin,kilo kontrolü açısından aşırıya kaçmamak koşulu ilezeytinyağı yönünden yapılmasıönem taşıyor. Çiğ sarımsağın sırrı! Araştırmalar bize sarımsağın da bağışıklığı güçlendirici ve kanserden koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu olumlu etki ise sarımsakta bulunan“allisin” isimli bileşende gizli. Sarımsağın bu özelliğinden yüksek oranda faydalanmanın sırrı iseezilip, çiğ olarak yenilmesi olarak gösteriliyor. Yağlı balıkları tercih edin Sardalya, somon, uskumru, palamut, lüfer gibi balıklar sahip oldukları yüksek orandaki yağ asitleri (Omega-3) sayesinde meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahip besinler arasında geliyor. Bu nedenle balığa sofralarımızda ızgara ve buğulama gibi pişirme yöntemlerini kullanarakhaftada 2-3 kez yer vermek gerekiyor. Soya ürünleri koruyor Soya ve soya ürünlerinin çokça tüketildiği Asya kıtası ülkelerinde meme kanseri vakaları daha az görülüyor. Ancak araştırmalar soya ürünlerinin meme kanseri riskini azalttığını gösterse de özellikle soya sosunu ve yağını kilo kontrolü açısından ölçülü tüketmekte fayda var.      

Yapılan çalışmalar meme kanserinin tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu gösteriyor.Öyle ki, çevremizdeki her 8 kadından biri meme kanseri riskiyle hayatını sürdürüyor. Meme kanserinin esas sorumlusu olarak “östrojen” hormonu gösterilse de hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarınında bu konuda önemli bir yere sahip olduğu biliniyor.

Araştırmacıların,beslenmenin kanser oluşumuna bilinen etkisinin yüzde30’lar civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyleyenMedline Adana Hastanesi’nden Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, “Meme kanserinden korunmak için vücuttaki yağ oranını kontrol altında tutmak,dengeli ve doğru beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek çok önemli. Bazı besinlerin meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunuda biliyoruz. Bunların düzenli olarak tüketilmesinde fayda var” diyerek meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahip besinleri anlattı.

Kurubaklagiller kilo kontrolü sağlıyor

Meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığında olmakönemli bir unsur. Mercimek, barbunya, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller posaları sayesinde kan şekerini dengelemede önemli bir yere sahip olduklarından tokluk süresini uzatarak kilo kontrolüne yardımcı oluyorlar.

C vitamini antioksidan etkili

Vitaminler, hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor. Antioksidan özelliği bilinen C vitamininin yetersizliğinin kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Bu nedenleportakal, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıramaydanoz, turp, yeşil bibergibi C vitamini deposu olan sebzelerinsofralarda mutlaka bulunması gerekiyor. Ayrıca domates de çiğ olarak tüketildiğinde “likopen” içeriği ile kanserden korunmada etkili bir besin olarak dikkat çekiyor.

Zeytinyağı koruyucu E vitamini deposu

Zeytinyağı bol miktarda E vitamini içeriyor. Bu sayede hem kanser oluşumunu engelliyor hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bundan dolayı yemek hazırlarken yağ tercihinin,kilo kontrolü açısından aşırıya kaçmamak koşulu ilezeytinyağı yönünden yapılmasıönem taşıyor.

Çiğ sarımsağın sırrı!

Araştırmalar bize sarımsağın da bağışıklığı güçlendirici ve kanserden koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu olumlu etki ise sarımsakta bulunan“allisin” isimli bileşende gizli. Sarımsağın bu özelliğinden yüksek oranda faydalanmanın sırrı iseezilip, çiğ olarak yenilmesi olarak gösteriliyor.

Yağlı balıkları tercih edin

Sardalya, somon, uskumru, palamut, lüfer gibi balıklar sahip oldukları yüksek orandaki yağ asitleri (Omega-3) sayesinde meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahip besinler arasında geliyor. Bu nedenle balığa sofralarımızda ızgara ve buğulama gibi pişirme yöntemlerini kullanarakhaftada 2-3 kez yer vermek gerekiyor.

Soya ürünleri koruyor

Soya ve soya ürünlerinin çokça tüketildiği Asya kıtası ülkelerinde meme kanseri vakaları daha az görülüyor. Ancak araştırmalar soya ürünlerinin meme kanseri riskini azalttığını gösterse de özellikle soya sosunu ve yağını kilo kontrolü açısından ölçülü tüketmekte fayda var.




 




 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.