Buğday üreticisi 20 milyar kaybetti

EKONOMİ 10.11.2017 - 13:42, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1783+ kez okundu.
 

Buğday üreticisi 20 milyar kaybetti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 2002’den bu yana üreticinin buğday alanındaki satın alma gücü kaybının 20 milyar (Katrilyon) civarında olduğunu söyledi. Karakaya, tarıma destek verilmezse beslenme sorunlarının çıkabileceği uyarısında bulundu.
  ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 2002’den bu yana üreticilerin sadece buğday ürününe dayalı satın alma gücündeki kaybın 20 milyarı bulduğunu söyledi. EKONOMİ BAKANLIĞI’NA YÜKLENDİ Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM oturumunda kürsüye çıkan Karakaya, sunumda yer alan "Tarım ürünlerinde, üretimde devamlılığın sağlanması amacıyla yerli üretimin ithalata karşı korunmasına devam edildiği” şeklindeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti. GÜMRÜK VERGİSİ RADİKAL BİÇİMDE DÜŞÜRÜLDÜ Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın iddia edildiği gibi bir yaklaşımının söz konusu olmadığını kaydederek “Özellikle son hasat döneminde biçerdöverler tarlalarda biçim yaparken, hasat yaparken Türkiye tarihinde ilk defa buğday ve hububata ilişkin gümrük vergisi oranları ciddi bir şekilde, radikal bir biçimde düşürüldü.” diye konuştu. HUBUBAT PİYASASINA DARBEYDİ Bu kararın hububat piyasası açısından son derece yanlış olduğuna işaret eden Karakaya, devamla şunları söyledi: “Kasıtlı değilse hakikaten bu ciddi bir şekilde bilmemeye dayalı, cehalet demeyeceğim ama yani piyasa regülasyonuna karşı bir darbeydi ve nitekim hububat piyasası da bu anlamda ciddi bir şekilde sıkıntı yaşadı.” SATIN ALMA KAYBI 20 KATRİLYON Üreticilerin uzun yıllardır satım alma kaybına uğradığını söyleyen MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya “ÜFE endekslerini alın, tarımsalı ÜFE'yi alın, 2002'lerden bugüne çektiğinizde sadece hububat alanındaki, hatta daha spesifik söyleyeyim, buğday alanındaki satın alma gücü kaybı kümülatif olarak 20 milyar civarında.” dedi. TARIMA DESTEK, TÜM SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİR Mevlüt Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın tarım sektörüne verilen desteği “Sadece ekonomik sektör boyutunda” görmemesi gerektiğini anlattı ve “Tarıma verilen desteklerin aslında ülkenin tüm ekonomik ve sosyal sektörlerine verilen destekler olduğunun altını çizmek istiyorum. Sağlık içindir, çevre içindir, ekonomi içindir, sanayi içindir ama tüm sektörlerle alakalıdır. Eğer biz bu destekleri vermezsek beslenme noktasında da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız.” ifadesini kullandı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 2002’den bu yana üreticinin buğday alanındaki satın alma gücü kaybının 20 milyar (Katrilyon) civarında olduğunu söyledi. Karakaya, tarıma destek verilmezse beslenme sorunlarının çıkabileceği uyarısında bulundu.

 

ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 2002’den bu yana üreticilerin sadece buğday ürününe dayalı satın alma gücündeki kaybın 20 milyarı bulduğunu söyledi.

EKONOMİ BAKANLIĞI’NA YÜKLENDİ

Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM oturumunda kürsüye çıkan Karakaya, sunumda yer alan "Tarım ürünlerinde, üretimde devamlılığın sağlanması amacıyla yerli üretimin ithalata karşı korunmasına devam edildiği” şeklindeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti.

GÜMRÜK VERGİSİ RADİKAL BİÇİMDE DÜŞÜRÜLDÜ

Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın iddia edildiği gibi bir yaklaşımının söz konusu olmadığını kaydederek “Özellikle son hasat döneminde biçerdöverler tarlalarda biçim yaparken, hasat yaparken Türkiye tarihinde ilk defa buğday ve hububata ilişkin gümrük vergisi oranları ciddi bir şekilde, radikal bir biçimde düşürüldü.” diye konuştu.

HUBUBAT PİYASASINA DARBEYDİ

Bu kararın hububat piyasası açısından son derece yanlış olduğuna işaret eden Karakaya, devamla şunları söyledi:

“Kasıtlı değilse hakikaten bu ciddi bir şekilde bilmemeye dayalı, cehalet demeyeceğim ama yani piyasa regülasyonuna karşı bir darbeydi ve nitekim hububat piyasası da bu anlamda ciddi bir şekilde sıkıntı yaşadı.”

SATIN ALMA KAYBI 20 KATRİLYON

Üreticilerin uzun yıllardır satım alma kaybına uğradığını söyleyen MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya “ÜFE endekslerini alın, tarımsalı ÜFE'yi alın, 2002'lerden bugüne çektiğinizde sadece hububat alanındaki, hatta daha spesifik söyleyeyim, buğday alanındaki satın alma gücü kaybı kümülatif olarak 20 milyar civarında.” dedi.

TARIMA DESTEK, TÜM SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİR

Mevlüt Karakaya, Ekonomi Bakanlığı’nın tarım sektörüne verilen desteği “Sadece ekonomik sektör boyutunda” görmemesi gerektiğini anlattı ve “Tarıma verilen desteklerin aslında ülkenin tüm ekonomik ve sosyal sektörlerine verilen destekler olduğunun altını çizmek istiyorum. Sağlık içindir, çevre içindir, ekonomi içindir, sanayi içindir ama tüm sektörlerle alakalıdır. Eğer biz bu destekleri vermezsek beslenme noktasında da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız.” ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.