ÇATIDER’den Dünya Sağlık Haftası’nda uyarı

GÜNDEM 06.04.2019 - 13:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2543+ kez okundu.
 

ÇATIDER’den Dünya Sağlık Haftası’nda uyarı

  Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yapısal fizik kurallarına ve standartlara uygun çatıların, su sızıntıları, rutubet, küf, kötü koku gibi olumsuzlukları önleyerek, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı insan sağlığı üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi. Şenal, bahar aylarıyla birlikte standartlara uygun olmayan çatıların tamir ve tadilatı için en uygun mevsimin başladığını hatırlattı.   ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası  nedeniyle yaptığı açıklamada standartlara uygun olmayan çatıların ekonomik zararların yanı sıra sağlık sorunlarına da yol açtığını söyledi. Şenal, yalıtımsız veya doğru şekilde yalıtılmamış mekanlarda oluşan nemin hastalıklarla ilişkisinin bulunduğunu belirterek, “Yüksek nemli ortamlar, mikroorganizmaların üremesinde etkilidir. Böylece ortamdaki hava, solunum yolları için zararlı hale gelmesine yol açar. Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu, özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır. Ayrıca romatizma, kötü koku ve deri hastalıklarına da yol açabiliyor" dedi.   Doğru çatı ve yalıtım uygulamaları hava kirliliğine bağlı hastalıkları azaltır Çatı ve binalarda yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerji miktarı daha az olacağından hava kirliliğinin de azalacağını vurgulayan Şenal şunları söyledi:  "Hava kirliliğinin kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığı, böbrek ve beyni olumsuz etkilediği de uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor. Bunun dışında hava kirliliği, insanların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine de yol açıyor. Hava kirliliği astım, kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. Bundan dolayı hava kirliliğin yoğun olarak yaşandığı şehirlerde, insanların solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı fazladır. Yalıtım ile çevre problemlerinde sağlanacak azalma sayesinde insanlar daha sağlıklı bir hava teneffüs eder."           Bölgelere göre yalıtım malzemesi tercihi önemli Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini, uzman kişiler tarafından en uygun seçimin yapılması gerektiğini hatırlatan Şenal şöyle konuştu: "Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı maddi olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olur. ÇATIDER’in kartıkılarıyla birçok şehirde iklim bölgelerine uygun olarak çatı eğimleri artırılmaya ve doğru çatı yalıtımı sistemleri uygulanmaya başlandı."

 

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yapısal fizik kurallarına ve standartlara uygun çatıların, su sızıntıları, rutubet, küf, kötü koku gibi olumsuzlukları önleyerek, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı insan sağlığı üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi. Şenal, bahar aylarıyla birlikte standartlara uygun olmayan çatıların tamir ve tadilatı için en uygun mevsimin başladığını hatırlattı.

 

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, 7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası  nedeniyle yaptığı açıklamada standartlara uygun olmayan çatıların ekonomik zararların yanı sıra sağlık sorunlarına da yol açtığını söyledi.

Şenal, yalıtımsız veya doğru şekilde yalıtılmamış mekanlarda oluşan nemin hastalıklarla ilişkisinin bulunduğunu belirterek, “Yüksek nemli ortamlar, mikroorganizmaların üremesinde etkilidir. Böylece ortamdaki hava, solunum yolları için zararlı hale gelmesine yol açar. Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu, özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır. Ayrıca romatizma, kötü koku ve deri hastalıklarına da yol açabiliyor" dedi.

 

Doğru çatı ve yalıtım uygulamaları hava kirliliğine bağlı hastalıkları azaltır

Çatı ve binalarda yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan enerji miktarı daha az olacağından hava kirliliğinin de azalacağını vurgulayan Şenal şunları söyledi:

 "Hava kirliliğinin kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığı, böbrek ve beyni olumsuz etkilediği de uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor. Bunun dışında hava kirliliği, insanların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine de yol açıyor. Hava kirliliği astım, kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. Bundan dolayı hava kirliliğin yoğun olarak yaşandığı şehirlerde, insanların solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı fazladır. Yalıtım ile çevre problemlerinde sağlanacak azalma sayesinde insanlar daha sağlıklı bir hava teneffüs eder."

 

 

 

 

 

Bölgelere göre yalıtım malzemesi tercihi önemli

Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini, uzman kişiler tarafından en uygun seçimin yapılması gerektiğini hatırlatan Şenal şöyle konuştu:

"Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı maddi olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olur. ÇATIDER’in kartıkılarıyla birçok şehirde iklim bölgelerine uygun olarak çatı eğimleri artırılmaya ve doğru çatı yalıtımı sistemleri uygulanmaya başlandı."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.