"CİNSİYETE BAĞLI AYRIMCI ÜNİVERSİTELERİ KABUL ETMİYORUZ’

18.07.2019 - 14:03, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1865+ kez okundu.
 

"CİNSİYETE BAĞLI AYRIMCI ÜNİVERSİTELERİ KABUL ETMİYORUZ’

    G-20 Zirvesi için Japonya’ya giden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mukagawa Kadın Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Japonya’daki 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” demiş, Ankara’daki 8.Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde ise konuyu tekrar gündeme getirerek YÖK Başkanı’na “Çalışmanı buna göre yap” talimatı vermiştir. Cumhurbaşkanı, Japonya’daki kadın üniversitelerini “Sadece kızlardan oluşan üniversite. Kreşten alınıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapı oluşturmuş durumdalar.” şeklinde tarif etmiştir.   Kadın Üniversiteleri, 1900’lü yılların başlarında Japonya’da karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle, kadınların da yükseköğrenim alabilmesi için kurulmuş, sonrasında ise karma yükseköğretim kurumları açılmıştır. Ayrıca bu kuruluşlar, daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim verdiği görülmektedir. Üstelik Japonya'nın kadına verdiği değer ortadadır, toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamalarında en altlardadır.   Ülkemiz Japonya değildir.  Türkiye'de Kadın Üniversitelerine ihtiyaç yoktur. Kadın ve erkek birlikte okuyabilmekte, çalışabilmekte, yaşayabilmektedir.  Cumhuriyet Devrimi ile aydınlanmış Türkiye, cumhuriyetin ilanından hemen sonra Tevhid-i Tedrisat kanunu ile karma eğitimi uygulamaya sokmuştur. 1973 yılında çıkarılan Temel Eğitim Kanunu kapsamında Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri halen yürürlüktedir. Bu 14 ilkeden biri “Karma Eğitim”dir.  Kız Liseleri, erkek liseleri ülkemizde de hizmet vermiştir. Karma eğitime geçerken bu liseler toplumu geliştiren bir ara formül olarak değerlendirilmelidir. Tek cinsiyetli eğitimin sosyalleşmeye, karşı cinsiyeti tanımaya, yaşamıyla ilgili doğru ve gerçekçi kararlar vermeye engel olduğu bilimsel bir gerçektir.  Toplumu kadın ve erkek diye ikiye bölmenin, kadınları da "Kadın Üniversitesine giden ve gitmeyen kadın" olarak parçalamanın tehlikeli sonuçları olacaktır.    ABD'de de kadın üniversitelerine rağbet giderek azalmaktadır. Dünyanın en başarılı üniversiteleri arasında ise Kadın Üniversitelerinin adı geçmemektedir. Teşvik edilmesi gereken, kadınların ayrı üniversitelere değil, en iyi üniversitelere gitmesidir. Çöken bir sistemi Türkiye'de uygulamak, tarihi geriye sarmak demektir.   Kadınların ayrı ortamlarda eğitim görmesine en az kadınlar kadar erkekler de karşı çıkmalıdır. Çünkü bu anlayış, bütün erkeklerin kadınlar için tehlikeli olduğunu varsayar. Kadına özel Üniversite değil, cinsiyet ayrımı yapmayan, karma ,bilimsel, laik üniversiteler istiyoruz dedik. Kadın -Erkek ,Yanyana Çağdaş,Bilimsel Laik Dünya Eğitimi."Cumhuriyet Devrimleri ile aydınlanmış olan Türk Kadınının Kız Üniversitelerine ihtiyacı yoktur.  Bu düşünce Türkiye'yi böler.  Yapamazsınız yaptırmayacağız    

 

 

G-20 Zirvesi için Japonya’ya giden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mukagawa Kadın Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Japonya’daki 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” demiş, Ankara’daki 8.Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde ise konuyu tekrar gündeme getirerek YÖK Başkanı’na “Çalışmanı buna göre yap” talimatı vermiştir.

Cumhurbaşkanı, Japonya’daki kadın üniversitelerini “Sadece kızlardan oluşan üniversite. Kreşten alınıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapı oluşturmuş durumdalar.” şeklinde tarif etmiştir.
 
Kadın Üniversiteleri, 1900’lü yılların başlarında Japonya’da karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle, kadınların da yükseköğrenim alabilmesi için kurulmuş, sonrasında ise karma yükseköğretim kurumları açılmıştır. Ayrıca bu kuruluşlar, daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim verdiği görülmektedir. Üstelik Japonya'nın kadına verdiği değer ortadadır, toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamalarında en altlardadır.
 
Ülkemiz Japonya değildir.  Türkiye'de Kadın Üniversitelerine ihtiyaç yoktur. Kadın ve erkek birlikte okuyabilmekte, çalışabilmekte, yaşayabilmektedir.  Cumhuriyet Devrimi ile aydınlanmış Türkiye, cumhuriyetin ilanından hemen sonra Tevhid-i Tedrisat kanunu ile karma eğitimi uygulamaya sokmuştur. 1973 yılında çıkarılan Temel Eğitim Kanunu kapsamında Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri halen yürürlüktedir. Bu 14 ilkeden biri “Karma Eğitim”dir.  Kız Liseleri, erkek liseleri ülkemizde de hizmet vermiştir. Karma eğitime geçerken bu liseler toplumu geliştiren bir ara formül olarak değerlendirilmelidir. Tek cinsiyetli eğitimin sosyalleşmeye, karşı cinsiyeti tanımaya, yaşamıyla ilgili doğru ve gerçekçi kararlar vermeye engel olduğu bilimsel bir gerçektir.  Toplumu kadın ve erkek diye ikiye bölmenin, kadınları da "Kadın Üniversitesine giden ve gitmeyen kadın" olarak parçalamanın tehlikeli sonuçları olacaktır. 
 
ABD'de de kadın üniversitelerine rağbet giderek azalmaktadır. Dünyanın en başarılı üniversiteleri arasında ise Kadın Üniversitelerinin adı geçmemektedir. Teşvik edilmesi gereken, kadınların ayrı üniversitelere değil, en iyi üniversitelere gitmesidir. Çöken bir sistemi Türkiye'de uygulamak, tarihi geriye sarmak demektir.
 
Kadınların ayrı ortamlarda eğitim görmesine en az kadınlar kadar erkekler de karşı çıkmalıdır. Çünkü bu anlayış, bütün erkeklerin kadınlar için tehlikeli olduğunu varsayar. Kadına özel Üniversite değil, cinsiyet ayrımı yapmayan, karma ,bilimsel, laik üniversiteler istiyoruz dedik.
Kadın -Erkek ,Yanyana Çağdaş,Bilimsel Laik Dünya Eğitimi."Cumhuriyet Devrimleri ile aydınlanmış olan Türk Kadınının Kız Üniversitelerine ihtiyacı yoktur. 
Bu düşünce Türkiye'yi böler. 
Yapamazsınız yaptırmayacağız
 
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.