Çocuğunuzun gözleri havuzdan çıkınca kızarıyor mu?

26.06.2019 - 12:25, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1518+ kez okundu.
 

Çocuğunuzun gözleri havuzdan çıkınca kızarıyor mu?

  Çocuklar için yazın sıcak havalarla baş edebilmenin en keyifli ve eğlenceli yollarından biri deniz ve havuz kullanımı. Çocuklar bol güneşli günlerde serin sularda oynamanın tadını doyasıya çıkarırken, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de göz sağlıkları… Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, deniz ve havuz kullanımı sırasında çocukların göz sağlığının korunması için alınacak önlemlere değiniyor.   Havuz suyundaki kloramin, gözlerde alerjiye neden olabiliyor Yaz tatili denilince çocukların en büyük eğlencesi deniz ve havuz kenarlarında zaman geçirmek. Güneş ve tuzlu su fiziksel gelişimleri için fayda sağlarken, göz sağlıklarını tehdit edebiliyor. Denizde tuzlu su, havuzda klor ve diğer kimyasallar gözlerde alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan klorun kendisi değil yağ, kir ve idrarla temasından oluşan kloramin oluyor. Havuzların PH değerleri genelde 7,2-7,8 arasında olduğunu belirten Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘PH değerinin 7,2 altına düşerek asidik tarafa kayması da gözlerde tahriş yapabiliyor. Ayrıca çocuklarınızı güneşin zararlı ışınlarından korumak için sürdüğünüz güneş kremleri, istemeyerek de olsa kimyasal alerjik konjonktivit oluşturabiliyor. Çocuklar, yüzlerinde güneş kremi varken gözlerini ovuşturarak kremi gözün içine taşıyarak, alerji riskini artırabiliyor. Bu gibi durumlarda göz, su ile bol bol yıkanmalı.’ diyor.   Güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanımı çok önemli Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Özellikle çocukların cildi ve gözleri daha hassas olduğu için, bu ışınlardan daha fazla etkileniyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘çocuklarda deniz ve havuz kullanımı kontrollü yapılmalı. Ebeveynler çocukları ile suda geçirecekleri zamanı doğru ayarlamalı. Sudan yansıyan ışınların UV etkisi daha da fazladır. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten ve su kenarında oyun oynamaktan kaçınılmalı. Ebeveynler, çocuklarının yüz yapılarına uygun %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka ile güneş ışınlarının zararını en aza indirmeli.’ diyor.    

 

Çocuklar için yazın sıcak havalarla baş edebilmenin en keyifli ve eğlenceli yollarından biri deniz ve havuz kullanımı. Çocuklar bol güneşli günlerde serin sularda oynamanın tadını doyasıya çıkarırken, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de göz sağlıkları… Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, deniz ve havuz kullanımı sırasında çocukların göz sağlığının korunması için alınacak önlemlere değiniyor.

 

Havuz suyundaki kloramin, gözlerde alerjiye neden olabiliyor

Yaz tatili denilince çocukların en büyük eğlencesi deniz ve havuz kenarlarında zaman geçirmek. Güneş ve tuzlu su fiziksel gelişimleri için fayda sağlarken, göz sağlıklarını tehdit edebiliyor. Denizde tuzlu su, havuzda klor ve diğer kimyasallar gözlerde alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan klorun kendisi değil yağ, kir ve idrarla temasından oluşan kloramin oluyor. Havuzların PH değerleri genelde 7,2-7,8 arasında olduğunu belirten Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘PH değerinin 7,2 altına düşerek asidik tarafa kayması da gözlerde tahriş yapabiliyor. Ayrıca çocuklarınızı güneşin zararlı ışınlarından korumak için sürdüğünüz güneş kremleri, istemeyerek de olsa kimyasal alerjik konjonktivit oluşturabiliyor. Çocuklar, yüzlerinde güneş kremi varken gözlerini ovuşturarak kremi gözün içine taşıyarak, alerji riskini artırabiliyor. Bu gibi durumlarda göz, su ile bol bol yıkanmalı.’ diyor.

 

Güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanımı çok önemli

Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Özellikle çocukların cildi ve gözleri daha hassas olduğu için, bu ışınlardan daha fazla etkileniyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘çocuklarda deniz ve havuz kullanımı kontrollü yapılmalı. Ebeveynler çocukları ile suda geçirecekleri zamanı doğru ayarlamalı. Sudan yansıyan ışınların UV etkisi daha da fazladır. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten ve su kenarında oyun oynamaktan kaçınılmalı. Ebeveynler, çocuklarının yüz yapılarına uygun %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka ile güneş ışınlarının zararını en aza indirmeli.’ diyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.