ÇOCUK İŞÇİLER ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR!

GÜNDEM 10.05.2018 - 14:37, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2192+ kez okundu.
 

ÇOCUK İŞÇİLER ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi Adana milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, Türkiye’deki 2 milyona yakın çocuk işçinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
“YÜZDE 78’İ KAYIT DIŞI” İki milyona yakın çocuk işçinin yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştığını belirten Özdiş, Adana başta olmak üzere Çukurova bölgesi genelinde bu dönemde mevsimlik işçilerin yoğun olarak bulunduğunu ve bu çocukların tarla ve bahçelerde çalıştığına dikkat çekip konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “KANUN ÇIKTIKTAN SONRA  KAÇ COCUK ÖDÜ?” İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarıldığı 2012 yılından bu yana kaç çocuk işçinin ve toplamda kaç işçinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini soran CHP’li Özdiş, önergesinde, “Son 15 yılda kaç çocuk işçi işbaşındayken hayatını kaybetmiştir? İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıktığından bu yana kaç çocuk işçi hayatını kaybetmiştir?” diye sordu.  “NASIL TANIMLANIYOR”  Çocuk işçiliğin kanunda nasıl tanımlandığını soran CHP Adana milletvekili İbrahim Özdiş, önergesinde, “Türkiye’nin imzaladığı ve taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerde çocuk işçilik nasıl tanımlanmaktadır? Türkiye’nin ve bakanlığınızın bu konuda üzerine düşeni yaptığını düşünüyor musunuz?” ifadelerine yer verdi.  “SON 15 YILDA NE OLDU?” Milletvekili Özdiş, “Çocuk işçiliğine karşı hangi denetim ve koruma mekanizmalarını kullanmaktasınız? Son 15 yılda kaçak ve güvencesiz şekilde çocuk çalıştıran toplamda kaç işyerine hangi cezai işlemde bulunulmuştur?  Çocuk işçiliğine karşı kamuoyunu bilgilendirici hangi çalışmaları yapıyorsunuz?” diye sordu.   FOTO: Özdiş, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ın tüm dünyada ve Türkiye’de işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanırken Adana’da 16 yaşındaki çocuk işçi Ömer Faruk Sever’in çalıştığı mobilya atölyesinde yük asansörü ve duvar arasına sıkışarak feci şekilde can vermesini de Meclis’e taşımıştı.
Cumhuriyet Halk Partisi Adana milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, Türkiye’deki 2 milyona yakın çocuk işçinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

“YÜZDE 78’İ KAYIT DIŞI”
İki milyona yakın çocuk işçinin yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştığını belirten Özdiş, Adana başta olmak üzere Çukurova bölgesi genelinde bu dönemde mevsimlik işçilerin yoğun olarak bulunduğunu ve bu çocukların tarla ve bahçelerde çalıştığına dikkat çekip konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“KANUN ÇIKTIKTAN SONRA 
KAÇ COCUK ÖDÜ?”
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarıldığı 2012 yılından bu yana kaç çocuk işçinin ve toplamda kaç işçinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini soran CHP’li Özdiş, önergesinde, “Son 15 yılda kaç çocuk işçi işbaşındayken hayatını kaybetmiştir? İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıktığından bu yana kaç çocuk işçi hayatını kaybetmiştir?” diye sordu. 
“NASIL TANIMLANIYOR” 
Çocuk işçiliğin kanunda nasıl tanımlandığını soran CHP Adana milletvekili İbrahim Özdiş, önergesinde, “Türkiye’nin imzaladığı ve taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerde çocuk işçilik nasıl tanımlanmaktadır? Türkiye’nin ve bakanlığınızın bu konuda üzerine düşeni yaptığını düşünüyor musunuz?” ifadelerine yer verdi. 
“SON 15 YILDA NE OLDU?”
Milletvekili Özdiş, “Çocuk işçiliğine karşı hangi denetim ve koruma mekanizmalarını kullanmaktasınız? Son 15 yılda kaçak ve güvencesiz şekilde çocuk çalıştıran toplamda kaç işyerine hangi cezai işlemde bulunulmuştur?  Çocuk işçiliğine karşı kamuoyunu bilgilendirici hangi çalışmaları yapıyorsunuz?” diye sordu. 

 FOTO: Özdiş, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ın tüm dünyada ve Türkiye’de işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanırken Adana’da 16 yaşındaki çocuk işçi Ömer Faruk Sever’in çalıştığı mobilya atölyesinde yük asansörü ve duvar arasına sıkışarak feci şekilde can vermesini de Meclis’e taşımıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.