ÇOCUKLARA SINIR NASIL KOYULUR?

GENÇLİK 15.12.2016 - 14:58, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1003+ kez okundu.
 

ÇOCUKLARA SINIR NASIL KOYULUR?

“Çocuklara Kural ve Sınır Koyma” konulu söyleşide konuşan Psikolog Yücel Sirkeci, 0-6 yaş arasındaki çocukların, ‘dünya benim etrafımda dönüyor, herkes bana hizmet etmeli’ düşüncesinde olduğunu belirterek, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, Psikolog Yücel Sirkeci ebeveynlerin sorularını da yanıtladı.
“SINIR KOYMAK ŞART”   0-6 yaş arası çocukların ‘dünya benim etrafımda dönüyor, herkes bana hizmet etmeli’ düşüncesinde olduğunu belirten Yücel Sirkeci, “ İstedikleri olmadığı zaman çocuklar ağlıyor, kendini yere atıyor, arkadaşlarına vuruyor. Çünkü sadece ben merkezciler. Çocuklara sınır koymak gerekiyor. Sınır koymak, çocukların ne kadar ileri gidebileceklerini öğrenmeleri açısından çok önemlidir” diye konuştu.   “ÇOCUKLAR DEMOKRATİK YAKLAŞIMLA BÜYÜMELİ”   Türk aile yapısından da söz eden Sirkeci, çocukların otoriter, demokratik ve serbest tutumla yetiştirildiklerini belirterek, “Otoriter tutumda, ebeveynlerde çocuklarımız acı çekmezse adam olamaz düşüncesi hakimdir. Aşırı kontrol vardır. Çocuklar, babaları çok otoriteyse onları severler ama duygusal olarak geri çekilerek sevgilerini yaşarlar. Serbest yaklaşımda, güç ve kontrol çocuklardadır. Otorite tanımazlar. Demokratik tutumda ise karşılıklı işbirliği, sevgi ve saygı hakimdir. Çocukların da evde söz hakkı vardır. Bunlar arasında en iyisi çocukları demokratik yaklaşımla büyütmektir” dedi.   “ERGENLİK DÖNEMİNİ ABARTMAYIN”   Yücel Sirkeci, çocukların ergenlik  dönemini ebeveynlerin abarttığını söyleyerek,  anne babalara, “Ergenlik çevrenizdekilerle yaşadığınız ufak sıkıntıları çocuklarınızla yaşamanızdan başka bir şey değildir. Küçük gündelik sorunlardır. Doğru kanallardan yaklaşıldığında sorunlar aşılabilir” sözleriyle seslendi.   “NET BİR ŞEKİLDE İSTEKTE BULUNUN”   Psikolog Sirkeci, çocuklarla iletişimde yapılan yanlışları ve doğru ebeveyn tutumlarını da şu sözlerle anlattı: “Çocuklarınıza öfkelendiğinizde, ‘Seninle baş edemiyorum, seni bırakıp gideceğim, polise vereceğim, seni doğurmasaydım’ sözlerini kullanmayın. Aşağılamayın, kıyaslamayın. O da sizi kıyaslayabilir. Başarıyı takdir edin. Ben dili değil, sen dili kullanın. Açık olmayan direktifler işe yaramaz. Bir şey yapmasını istiyorsanız örneğin odanı topla demeyin. 10 dakika içinde odanı topla deyin. Kısa ve net bir ses tonuyla seslenin. Sizin otorite olduğunuzu öğrenene kadar, direk ve doğrudan ne yapması gerektiğini ifade edin.”
“Çocuklara Kural ve Sınır Koyma” konulu söyleşide konuşan Psikolog Yücel Sirkeci, 0-6 yaş arasındaki çocukların, ‘dünya benim etrafımda dönüyor, herkes bana hizmet etmeli’ düşüncesinde olduğunu belirterek, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, Psikolog Yücel Sirkeci ebeveynlerin sorularını da yanıtladı.

“SINIR KOYMAK ŞART”

 

0-6 yaş arası çocukların ‘dünya benim etrafımda dönüyor, herkes bana hizmet etmeli’ düşüncesinde olduğunu belirten Yücel Sirkeci, “ İstedikleri olmadığı zaman çocuklar ağlıyor, kendini yere atıyor, arkadaşlarına vuruyor. Çünkü sadece ben merkezciler. Çocuklara sınır koymak gerekiyor. Sınır koymak, çocukların ne kadar ileri gidebileceklerini öğrenmeleri açısından çok önemlidir” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLAR DEMOKRATİK YAKLAŞIMLA BÜYÜMELİ”

 

Türk aile yapısından da söz eden Sirkeci, çocukların otoriter, demokratik ve serbest tutumla yetiştirildiklerini belirterek, “Otoriter tutumda, ebeveynlerde çocuklarımız acı çekmezse adam olamaz düşüncesi hakimdir. Aşırı kontrol vardır. Çocuklar, babaları çok otoriteyse onları severler ama duygusal olarak geri çekilerek sevgilerini yaşarlar. Serbest yaklaşımda, güç ve kontrol çocuklardadır. Otorite tanımazlar. Demokratik tutumda ise karşılıklı işbirliği, sevgi ve saygı hakimdir. Çocukların da evde söz hakkı vardır. Bunlar arasında en iyisi çocukları demokratik yaklaşımla büyütmektir” dedi.

 

“ERGENLİK DÖNEMİNİ ABARTMAYIN”

 

Yücel Sirkeci, çocukların ergenlik  dönemini ebeveynlerin abarttığını söyleyerek,  anne babalara, “Ergenlik çevrenizdekilerle yaşadığınız ufak sıkıntıları çocuklarınızla yaşamanızdan başka bir şey değildir. Küçük gündelik sorunlardır. Doğru kanallardan yaklaşıldığında sorunlar aşılabilir” sözleriyle seslendi.

 

“NET BİR ŞEKİLDE İSTEKTE BULUNUN”

 

Psikolog Sirkeci, çocuklarla iletişimde yapılan yanlışları ve doğru ebeveyn tutumlarını da şu sözlerle anlattı:

“Çocuklarınıza öfkelendiğinizde, ‘Seninle baş edemiyorum, seni bırakıp gideceğim, polise vereceğim, seni doğurmasaydım’ sözlerini kullanmayın. Aşağılamayın, kıyaslamayın. O da sizi kıyaslayabilir. Başarıyı takdir edin. Ben dili değil, sen dili kullanın. Açık olmayan direktifler işe yaramaz. Bir şey yapmasını istiyorsanız örneğin odanı topla demeyin. 10 dakika içinde odanı topla deyin. Kısa ve net bir ses tonuyla seslenin. Sizin otorite olduğunuzu öğrenene kadar, direk ve doğrudan ne yapması gerektiğini ifade edin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.