“Çukurova Okulu” için kültür-sanat anketi

29.07.2019 - 12:55, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2561+ kez okundu.
 

“Çukurova Okulu” için kültür-sanat anketi

Çukurova Sanat Girişimi’nce (ÇSG) çalışmalarına Ekim ayında başlayacak “Çukurova Okulu” için düzenlenen ankette Adanalıların kitap okumasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonunun en büyük engel oluşturduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yarısı Adanalıların kültür ve sanat etkinliklerine yeterince katılamama gerekçesinin de “Bireysel-Parasal-Çevresel” nedenlerden kaynaklandığını belirtti. ÇSG tarafından bir kısmı “hedef kitle” gözetilerek, bir kısmı da başta sosyalmedya, türlü iletişim araçlarıyla “rastgele” yöntemiyle düzenlenen ankete kadınlar yüzde 61.7, erkekler de yüzde 38.3 oranında yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 74’ü lise ve daha üst eğitimli anket katılımcılarından gazeteyi evine hiç almayan ya da yılda birkaç kez alanların oranı yüzde 50, günlük alanların oranı ise yüzde 25. Okul dersleri dışında son 1 yılda kitap alma oranları ise şöyle: Hiç almayan yüzde 10.9. Yüzde 22’si 20’den fazla, yüzde 19.5’i  11-20 arası kitap alıyor. Ankete katıldığı gün yanıt verenlerin ise yüzde 32.8’i son günde kitap okumuş. Okuyacağı kitabı nasıl seçtikleri sıralaması kitapçıda beğenme, arkadaş önerisi biçiminde. Okunan kitap türleri de roman-öykü, siyasi-tarihi, felsefe, şiir, din olarak sıralanıyor. Kitap okuma sevgisi aşılamada kişinin istekli olması yüzde 41,  anne-baba etkisi yüzde 37.9. Ankette Adana’da Ekmekçi Halil Bey Konağı’nda Yazarlarevi’nin bir kültür-sanat merkezi olduğunu bilenlerin oranı yüzde 53 çıkarken, burada düzenlenecek hangi etkinliklere katılma istemleri de şöyle sıralandı: Sanat-edebiyat panel ve konferansları, öykü okumaları, şiir okumaları, resim, fotoğraf sergileri, tiyatro dersi, satranç oyunu.   “Çukurova Okulu” programı ÇSG tarafından, anket çalışmalarının yanı sıra pilot bölge olarak seçilen Sarıyakup,  Türkocağı, Mestanzade, Hürriyet, Ali Dede mahalleleri başta, Adanalılar için Ekim 2019-Haziran 2020 arasındaki 8 ayda “Çukurova Okulu” adı altında yapılacak çalışmaların ana başlıkları büyük oranda belirlendi: Yaratıcı Yazarlık, Yaratıcı Okurluk, Öykü Serüvenine Yaklaşımlar, Roman Dünyasında Gezintiler, Yitik Şiirin İzinde, Masallarla, Yaratıcı Drama, Felsefe Teknesi, Eski İnsan İzlerini Ararken, Renklerin Dünyasında, Fotoğraf  Neyi Anlatır, Tınılarla Ezgiler Arasında (Müzik Dünyasında), Şeytanın Gazeteciye “gör” dediği, Şah Mat Olmazsa (Satranç Dersleri), Sanatla Farkındalık Çalışmaları, Çocuklarla gezegenimizin iklimini korumada farkındalık yaratacak etkinlikler, Çocuklarla Eski Dünyalara Yolculuklar (Müze Gezileri).  

Çukurova Sanat Girişimi’nce (ÇSG) çalışmalarına Ekim ayında başlayacak “Çukurova Okulu” için düzenlenen ankette Adanalıların kitap okumasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonunun en büyük engel oluşturduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yarısı Adanalıların kültür ve sanat etkinliklerine yeterince katılamama gerekçesinin de “Bireysel-Parasal-Çevresel” nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

ÇSG tarafından bir kısmı “hedef kitle” gözetilerek, bir kısmı da başta sosyalmedya, türlü iletişim araçlarıyla “rastgele” yöntemiyle düzenlenen ankete kadınlar yüzde 61.7, erkekler de yüzde 38.3 oranında yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 74’ü lise ve daha üst eğitimli anket katılımcılarından gazeteyi evine hiç almayan ya da yılda birkaç kez alanların oranı yüzde 50, günlük alanların oranı ise yüzde 25. Okul dersleri dışında son 1 yılda kitap alma oranları ise şöyle: Hiç almayan yüzde 10.9. Yüzde 22’si 20’den fazla, yüzde 19.5’i  11-20 arası kitap alıyor. Ankete katıldığı gün yanıt verenlerin ise yüzde 32.8’i son günde kitap okumuş. Okuyacağı kitabı nasıl seçtikleri sıralaması kitapçıda beğenme, arkadaş önerisi biçiminde. Okunan kitap türleri de roman-öykü, siyasi-tarihi, felsefe, şiir, din olarak sıralanıyor. Kitap okuma sevgisi aşılamada kişinin istekli olması yüzde 41,  anne-baba etkisi yüzde 37.9.

Ankette Adana’da Ekmekçi Halil Bey Konağı’nda Yazarlarevi’nin bir kültür-sanat merkezi olduğunu bilenlerin oranı yüzde 53 çıkarken, burada düzenlenecek hangi etkinliklere katılma istemleri de şöyle sıralandı: Sanat-edebiyat panel ve konferansları, öykü okumaları, şiir okumaları, resim, fotoğraf sergileri, tiyatro dersi, satranç oyunu.

 

“Çukurova Okulu” programı

ÇSG tarafından, anket çalışmalarının yanı sıra pilot bölge olarak seçilen Sarıyakup,  Türkocağı, Mestanzade, Hürriyet, Ali Dede mahalleleri başta, Adanalılar için

Ekim 2019-Haziran 2020 arasındaki 8 ayda “Çukurova Okulu” adı altında yapılacak çalışmaların ana başlıkları büyük oranda belirlendi:

Yaratıcı Yazarlık, Yaratıcı Okurluk, Öykü Serüvenine Yaklaşımlar, Roman Dünyasında Gezintiler, Yitik Şiirin İzinde, Masallarla, Yaratıcı Drama, Felsefe Teknesi, Eski İnsan İzlerini Ararken, Renklerin Dünyasında, Fotoğraf  Neyi Anlatır, Tınılarla Ezgiler Arasında (Müzik Dünyasında), Şeytanın Gazeteciye “gör” dediği, Şah Mat Olmazsa (Satranç Dersleri), Sanatla Farkındalık Çalışmaları, Çocuklarla gezegenimizin iklimini korumada farkındalık yaratacak etkinlikler, Çocuklarla Eski Dünyalara Yolculuklar (Müze Gezileri).

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.