ÇürükleriEngeller, AğızKanseriRiskiniAzaltır. İşteProbiyotiklerinAğızSağlığınaEtkileri!

SAĞLIK-YAŞAM 06.07.2018 - 10:45, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2149+ kez okundu.
 

ÇürükleriEngeller, AğızKanseriRiskiniAzaltır. İşteProbiyotiklerinAğızSağlığınaEtkileri!

Probiyotik kullanımının; diş çürüklerini engellediğini, diş eti sağlığını koruduğunu, ağız kokusunu giderdiğini ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttığını söyleyen Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Probiyotikler, insan tüketimi için güvenli olan ve yeterli miktarlarda alındığında, insan sağlığında temel beslenmenin ötesinde yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır.
Probiyotikler, Ağız Kanseri Riskini Azaltıyor!   “Dişhekimliğinde probiyotiklerin kullanımı üzerine yapılan çalışmalar;probiyotiklerin özellikle diş çürüklerinin oluşmasının engellemesi, dişeti sağlığının kazanılması, kötü ağız kokusunun giderilmesi ve ağız kanserlerinin oluşumunun azaltılması üzerine olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir” diyen Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, “Diş çürüklerinin sınırlandırılmasında veya önlenmesinde yararlı bir etkiye sahip olması için kullanılacak bir probiyotiğin; diş yüzeylerine yapışabilmesi ve diş biyofilmini oluşturan bakteriyel topluluklara entegre olması, çürük yapıcı bakterilerle rekabet etmesi vezararlı bakterilerin çoğalmasını önlemesi gerekir” şeklinde konuştu.   Ağızdan Alınan Probiyotikler Çürük Oluşumunu Engeller   “Oral probiyotikler, özellikle ağız boşluğuna uygun olan yararlı bakterilerdir. Sindirim sisteminden aşağıya doğru yol alarak bağırsaklardaki trilyonlarca bakteri ile birleşmek yerine, oral probiyotikler daha fazla yarar sağlamak için ağızda yerleşir, kimi zaman da burun, boğaz ve kulaklara doğru yol alırlar.Oral probiyotikler, çeşitli antimikrobiyal maddeler salgılar; mukoza ve diş sert dokularına tutunarak plak oluşumuna sebep olan patojenlerle rekabet eder,pH’yı düzenleyerek çürük oluşumuna neden olan asit ortamı değiştirebilirler. Ayrıcaprobiyotiklerinkonağın bağışıklık yanıtını düzenleyerek de yararlı etkiler sağladığı gösterilmiştir” diye belirten Çiftçioğlu, “Yapılan çalışmalarda, dost bakterileri içeren bir ağız sıvısının kullanımının diş plağının oluşumunu yüzde 20 oranında azalttığı; başka bir çalışmada iseprobiyotiklerin kükürt bileşikleri üreterek,ağız kokusuna neden olan bakterileri yok edebileceği gösterilmiştir” dedi.   Kanserönleme araştırmalarına göre, probiyotiklerinağızkanseriniönlemeye bile yardımcıolabildiğinisöyleyen Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, diyetyapanların da diyetlerineprobiyotikgıdalarekleyerekağızhastalıklarınayolaçanenfeksiyonsürecinidurdurabileceklerini veya yavaşlatabileceklerinisöyledi.   ProbiyotikGıda Ve TakviyelerNelerdir?   Probiyotikleri, besin veya takviye formunda alabiliriz. En iyi gıda kaynakları; geliştirilmiş süt, yoğurt, yumuşak peynirler, kefir, ayran ve lahana turşusu gibi zenginleştirilmiş veya fermente 
Probiyotik kullanımının; diş çürüklerini engellediğini, diş eti sağlığını koruduğunu, ağız kokusunu giderdiğini ve ağız kanserinin oluşum riskini azalttığını söyleyen Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Probiyotikler, insan tüketimi için güvenli olan ve yeterli miktarlarda alındığında, insan sağlığında temel beslenmenin ötesinde yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanır.
Probiyotikler, Ağız Kanseri Riskini Azaltıyor!

 
“Dişhekimliğinde probiyotiklerin kullanımı üzerine yapılan çalışmalar;probiyotiklerin özellikle diş çürüklerinin oluşmasının engellemesi, dişeti sağlığının kazanılması, kötü ağız kokusunun giderilmesi ve ağız kanserlerinin oluşumunun azaltılması üzerine olumlu etkilerinin olabileceğini göstermektedir” diyen Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, “Diş çürüklerinin sınırlandırılmasında veya önlenmesinde yararlı bir etkiye sahip olması için kullanılacak bir probiyotiğin; diş yüzeylerine yapışabilmesi ve diş biyofilmini oluşturan bakteriyel topluluklara entegre olması, çürük yapıcı bakterilerle rekabet etmesi vezararlı bakterilerin çoğalmasını önlemesi gerekir” şeklinde konuştu.

 
Ağızdan Alınan Probiyotikler Çürük Oluşumunu Engeller

 
“Oral probiyotikler, özellikle ağız boşluğuna uygun olan yararlı bakterilerdir. Sindirim sisteminden aşağıya doğru yol alarak bağırsaklardaki trilyonlarca bakteri ile birleşmek yerine, oral probiyotikler daha fazla yarar sağlamak için ağızda yerleşir, kimi zaman da burun, boğaz ve kulaklara doğru yol alırlar.Oral probiyotikler, çeşitli antimikrobiyal maddeler salgılar; mukoza ve diş sert dokularına tutunarak plak oluşumuna sebep olan patojenlerle rekabet eder,pH’yı düzenleyerek çürük oluşumuna neden olan asit ortamı değiştirebilirler. Ayrıcaprobiyotiklerinkonağın bağışıklık yanıtını düzenleyerek de yararlı etkiler sağladığı gösterilmiştir” diye belirten Çiftçioğlu, “Yapılan çalışmalarda, dost bakterileri içeren bir ağız sıvısının kullanımının diş plağının oluşumunu yüzde 20 oranında azalttığı; başka bir çalışmada iseprobiyotiklerin kükürt bileşikleri üreterek,ağız kokusuna neden olan bakterileri yok edebileceği gösterilmiştir” dedi.

 

Kanserönleme araştırmalarına göre, probiyotiklerinağızkanseriniönlemeye bile yardımcıolabildiğinisöyleyen Dr. Öğr. Üyesi Elif Çiftçioğlu, diyetyapanların da diyetlerineprobiyotikgıdalarekleyerekağızhastalıklarınayolaçanenfeksiyonsürecinidurdurabileceklerini veya yavaşlatabileceklerinisöyledi.

 

ProbiyotikGıda Ve TakviyelerNelerdir?

 

Probiyotikleri, besin veya takviye formunda alabiliriz. En iyi gıda kaynakları; geliştirilmiş süt, yoğurt, yumuşak peynirler, kefir, ayran ve lahana turşusu gibi zenginleştirilmiş veya fermente 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.