ÇÜTAM’da Adana’da Beylikler ve Osmanlı Dönemi Yapı Toplulukları Anlatıldı

GÜNDEM 14.10.2019 - 13:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1960+ kez okundu.
 

ÇÜTAM’da Adana’da Beylikler ve Osmanlı Dönemi Yapı Toplulukları Anlatıldı

    Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin (ÇÜTAM) bu haftaki konuğu  ‘Adana’da Beylikler ve Osmanlı Dönemi Yapı Toplulukları’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Sanat Tarihi Öğr. Gör. Dr. Nermin Tanburoğlu oldu.   Konuşmasınagünümüze ulaşan yapı topluluklarını anlatarak başlayan Öğr. Gör. Dr. Tanburoğlu, sonrasında diğer yapı toplulukları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Adana Yağ Camii ve Adana Ulu Camii yapı topluluklarının günümüze kadar ulaştığını belirten Öğr. Gör. Dr. Tanburoğlu, Adana Yağ Camii’nin Ramazanoğulları döneminde inşa edildiğini ve camii ile medreseden meydana gelen küçük ölçekli bu yapı topluluğundaki mekân ve yapıların birbirinden farklı zamanlarda yaptırılmış olduğunu ifade etti.   Günümüze Ulaşan Yapı Topluluklarını Anlattı Ulu Camii üzerinde durarak bu yapı topluluğunun Adana’daki büyük ölçekli yapı topluluklarının tek örneği olduğunu söyleyen Dr. Tanburoğlu, imarına 15. yüzyılın sonlarında başlandığını ve yapım faaliyetlerinin de16. yüzyılın ilk yarısına kadar devam ettiğini belirtti. Günümüze kısmen ulaşan yapı toplulukları hakkında çeşitli bilgiler veren Dr. Tanburoğlu,bu yapılar arasında Kemeraltı/Savcıoğlu, Hasan Kethuda/Hasan Ağa, Mestanzade, Yeni Camii/AbdürrezzakAntakî, Alemdar Mescidi, Yeşil Mescit ve Şehzade/Şeyhoğlu gibi yapı topluluklarının olduğunu da bildirdi. Sunum sırasında bu yapı topluluklarının bazı fotoğraflarını ve genel görünüşlerini de paylaşan Dr. Tanburoğlu, günümüzde mevcut olmayan veya özgün niteliklerini yitirmiş olan bazı yapı topluluklarının da var olduğu bilgisini vererek bunlara örnek olarak ise Cuma Fakıh, Cafer Paşa, Musa Balızade ve Balcıoğlu Mustafa Ağa gibi yapı toplulukları hakkında da bilgiler aktardı.   Katkılarından Dolayı Plaket Takdim Edildi Sunum sonrasında ÇÜTAM katılımcılarının sorularını da yanıtlayan Öğr. Gör. Dr. Nermin Tanburoğlu’na katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.      

 

 

Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin (ÇÜTAM) bu haftaki konuğu  ‘Adana’da Beylikler ve Osmanlı Dönemi Yapı Toplulukları’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Sanat Tarihi Öğr. Gör. Dr. Nermin Tanburoğlu oldu.

 

Konuşmasınagünümüze ulaşan yapı topluluklarını anlatarak başlayan Öğr. Gör. Dr. Tanburoğlu, sonrasında diğer yapı toplulukları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Adana Yağ Camii ve Adana Ulu Camii yapı topluluklarının günümüze kadar ulaştığını belirten Öğr. Gör. Dr. Tanburoğlu, Adana Yağ Camii’nin Ramazanoğulları döneminde inşa edildiğini ve camii ile medreseden meydana gelen küçük ölçekli bu yapı topluluğundaki mekân ve yapıların birbirinden farklı zamanlarda yaptırılmış olduğunu ifade etti.

 

Günümüze Ulaşan Yapı Topluluklarını Anlattı

Ulu Camii üzerinde durarak bu yapı topluluğunun Adana’daki büyük ölçekli yapı topluluklarının tek örneği olduğunu söyleyen Dr. Tanburoğlu, imarına 15. yüzyılın sonlarında başlandığını ve yapım faaliyetlerinin de16. yüzyılın ilk yarısına kadar devam ettiğini belirtti. Günümüze kısmen ulaşan yapı toplulukları hakkında çeşitli bilgiler veren Dr. Tanburoğlu,bu yapılar arasında Kemeraltı/Savcıoğlu, Hasan Kethuda/Hasan Ağa, Mestanzade, Yeni Camii/AbdürrezzakAntakî, Alemdar Mescidi, Yeşil Mescit ve Şehzade/Şeyhoğlu gibi yapı topluluklarının olduğunu da bildirdi. Sunum sırasında bu yapı topluluklarının bazı fotoğraflarını ve genel görünüşlerini de paylaşan Dr. Tanburoğlu, günümüzde mevcut olmayan veya özgün niteliklerini yitirmiş olan bazı yapı topluluklarının da var olduğu bilgisini vererek bunlara örnek olarak ise Cuma Fakıh, Cafer Paşa, Musa Balızade ve Balcıoğlu Mustafa Ağa gibi yapı toplulukları hakkında da bilgiler aktardı.

 

Katkılarından Dolayı Plaket Takdim Edildi

Sunum sonrasında ÇÜTAM katılımcılarının sorularını da yanıtlayan Öğr. Gör. Dr. Nermin Tanburoğlu’na katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.