Dağtekin: Pandemi döneminde bile emekli dengeli beslenemiyor

EKONOMİ 07.01.2021 - 16:30, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2904+ kez okundu.
 

Dağtekin: Pandemi döneminde bile emekli dengeli beslenemiyor

Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkan adayı Aziz Dağtekin, pandemi döneminde bile emeklinin dengeli beslenemediğini söyledi. Dağtekin, memur emeklisine yüzde 7.36, işçi emeklisine ise yüzde 8.36 zam yapıldığını anımsatarak, “Bu zamlarla açlığa mahkum edilen emekli, açlık ve yoksulluk krizinden çıkamamıştır” dedi. Dağtekin, enflasyon rakamlarına inanmadığını gerçek enflasyonla uyuşmadığını bildirdi.  Dağtekin, emeklilerin hiçbir zaman refah payı almadığını kaydederek, “TÜFE'ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor. Ülke gelişiyor ve kalkınıyorsa, bu mutluluktan emekli de kendine düşen payı almalı. Aynı ülkede yaşıyoruz. Aynı fırına, pazara gidiyoruz. Bir tarafa yüzde 20-25 verirken, diğer tarafa yüzde 7-8 verirseniz orada adaleti sağlayamazsınız. Yüzdeli zamlar, fakiri daha fakir, zengini daha zengin yapıyor. TÜFE'ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor, makas çok açılıyor” ifadelerini kullandı.  Aziz Dağtekin, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, İğneden ipliğe zam geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Enflasyon rakamlarına inanmıyorum. Yaşadıklarımızla hiç uyuşmuyor. Asgari ücrete yapılan zammı da emeklilere yapılan zammı da az buluyorum. En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı. Gecen yıl emeklinin maaşı ile eşitlenen asgari ücret, son zamla en düşük emekli maşından 350 lira daha fazla. Emekliye Temmuz ayında yüzde 8.5 daha zam yapılsa bile asgari ücretin 150 lira altında kalıyor. Yani emekli maaşı her yıl daha aşağı çekiliyor. Bu zam emeklilere yeterli değil. Emekliler çok zor durumda, yaşam savaşı veriyor. Bu pandemi sürecinde dengeli beslenemiyor. Emekli maaşları gıda, kira, elektrik, su, yakıta yetmiyor. Açıklanan enflasyon rakamları gerçek değil. Çıkıp marketleri gezsinler, pazar yerlerini gezsinler. Geçtiğimiz yıl ile bu yılki fiyatları bırakın, son iki aylık sürede artan fiyatlara baksınlar. Emeklinin dar gelirlinin yaşamasını istemiyorlar. Asgari ücretin de emekli maaşlarının da en az 4 bin 500 lira olması gerekir. Ayrıca ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılan zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Birileri, işçi sınıfının, kıt kanaat geçinerek patronlara, hükümete boyun eğmesini istemektedir! Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir! İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan hem de bize reva görülecek olan bu insanlık dışı zamların karşısında yılgınlığa kapılmayacağız. Meşru ve demokratik zeminde hak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkan adayı Aziz Dağtekin, pandemi döneminde bile emeklinin dengeli beslenemediğini söyledi. Dağtekin, memur emeklisine yüzde 7.36, işçi emeklisine ise yüzde 8.36 zam yapıldığını anımsatarak, “Bu zamlarla açlığa mahkum edilen emekli, açlık ve yoksulluk krizinden çıkamamıştır” dedi. Dağtekin, enflasyon rakamlarına inanmadığını gerçek enflasyonla uyuşmadığını bildirdi. 

Dağtekin, emeklilerin hiçbir zaman refah payı almadığını kaydederek, “TÜFE'ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor. Ülke gelişiyor ve kalkınıyorsa, bu mutluluktan emekli de kendine düşen payı almalı. Aynı ülkede yaşıyoruz. Aynı fırına, pazara gidiyoruz. Bir tarafa yüzde 20-25 verirken, diğer tarafa yüzde 7-8 verirseniz orada adaleti sağlayamazsınız. Yüzdeli zamlar, fakiri daha fakir, zengini daha zengin yapıyor. TÜFE'ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor, makas çok açılıyor” ifadelerini kullandı. 
Aziz Dağtekin, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, İğneden ipliğe zam geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Enflasyon rakamlarına inanmıyorum. Yaşadıklarımızla hiç uyuşmuyor. Asgari ücrete yapılan zammı da emeklilere yapılan zammı da az buluyorum. En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı. Gecen yıl emeklinin maaşı ile eşitlenen asgari ücret, son zamla en düşük emekli maşından 350 lira daha fazla. Emekliye Temmuz ayında yüzde 8.5 daha zam yapılsa bile asgari ücretin 150 lira altında kalıyor. Yani emekli maaşı her yıl daha aşağı çekiliyor. Bu zam emeklilere yeterli değil. Emekliler çok zor durumda, yaşam savaşı veriyor. Bu pandemi sürecinde dengeli beslenemiyor. Emekli maaşları gıda, kira, elektrik, su, yakıta yetmiyor. Açıklanan enflasyon rakamları gerçek değil. Çıkıp marketleri gezsinler, pazar yerlerini gezsinler. Geçtiğimiz yıl ile bu yılki fiyatları bırakın, son iki aylık sürede artan fiyatlara baksınlar. Emeklinin dar gelirlinin yaşamasını istemiyorlar. Asgari ücretin de emekli maaşlarının da en az 4 bin 500 lira olması gerekir. Ayrıca ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılan zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Birileri, işçi sınıfının, kıt kanaat geçinerek patronlara, hükümete boyun eğmesini istemektedir! Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir! İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan hem de bize reva görülecek olan bu insanlık dışı zamların karşısında yılgınlığa kapılmayacağız. Meşru ve demokratik zeminde hak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.