DİŞ HASSASİYETİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

04.06.2018 - 09:17, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2639+ kez okundu.
 

DİŞ HASSASİYETİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Diş hassasiyeti,sık görülen bir şikayettir.Hatalı yapılan diş temizleme işlemleri, yanlış beslenme alışkanlıkları, diş sıkma, diş gıcırdatma ve strese bağlı durumların yarattığı diş hassasiyeti ani ısı değişimleri ile birlikte artış gösterebilir.Protez Uzmanı İlker Arslan konu ile ilgili bilgiler verdi.
Dişlerde iki tür hassasiyet vardır.Dentin hassasiyeti ve pulpa hassasiyeti.Her ne kadar diş hassasiyeti her yaşta insanı etkilese de yapılan araştırmalar sonucunda 18 ile 44 yaşları arasındaki kadın ve genç erişkinlerde daha fazla görüldüğü saptanmıştır.   Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez  Uzmanı İlker Arslan sözlerine şöyle devam etti;   Diş Hassasiyetinin Sebepleri Arasındakiler;   Asitli Yiyecek ve İçecekler   Asitli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi dişlerde aşınmaya ve sonrasında hassasiyetlere sebep olabilmektedir. Dişlerin ağız içinde görünen bölümü,koruyucu bir diş tabakasıyla (mine) çevrilidir. Asitli gıdalar bu tabakanın aşınmasını hızlandıran bir özelliğe sahiptir.Bu nedenle asit ve şeker oranı yüksek olan meyve suları,domates,turunçgiller ve spor içeceklerinin tüketimine dikkat edilmelidir.   Hatalı Diş Fırçası Kullanma   Sert kıllı ya da yumuşak diş fırçası kullanımı,fazla macun kullanımı,hatalı fırçalama ve dişlerinizi agresif bir şekilde fırçalama ile genellikle baskın kullanılan elin denk geldiği bölgede oluşan aşınma, hem diş eti çekilmesine neden olabilir; hem de diş eti çekilmesi sonucu yumuşak kök yüzeyinin açığa çıkmasıyla hissedilen ağrıya neden olur.   Çürük Diş   En fazla derecede hassasiyet algısı, çürük doku diş minesini tamamen harap ettiğinde mine-dentin sınırını geçerken görülür.Küçük bir oyuk bile, dentini açığa çıkarabilir.Hassasiyet, çürük dişin canlı dokusuna ilerleyene kadar artarak devam eder.   Yeme veya Sindirim Bozuklukları   Bulimia ile ilişkili sık görülen kusma dişlerin yüzeyindeki mide asitlerine yol açar. Bu durumda da hassasiyet görülebilir.   Bruksizm   Bruksizm genellikle uyku esnasında alt dişlerin işlevsel olmayan bir şekilde üst dişlere sürtünmesi ve dişlerin sıkılması durumudur. Halk arasında diş gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizm, tedavi edilmediği durumlarda, baş ağrısı, dişlerde aşınma, kırık, sallanma, ağrı, hassasiyet ve eklem hasarı oluşabilir.   Evde Diş Beyazlatma   Diş hekimi kontrolü dışında evde kendince yapılan beyazlatma teknikleri, diş hassasiyeti yaşanmasına neden olan bir başka sebebdir. Çünkü  diş beyazlatan macun ve kitler fazla beyazlatıcı içermektedir. Bu nedenle hekim kontrolünde uygulanılması önemli bir husustur.    
Diş hassasiyeti,sık görülen bir şikayettir.Hatalı yapılan diş temizleme işlemleri, yanlış beslenme alışkanlıkları, diş sıkma, diş gıcırdatma ve strese bağlı durumların yarattığı diş hassasiyeti ani ısı değişimleri ile birlikte artış gösterebilir.Protez Uzmanı İlker Arslan konu ile ilgili bilgiler verdi.

Dişlerde iki tür hassasiyet vardır.Dentin hassasiyeti ve pulpa hassasiyeti.Her ne kadar diş hassasiyeti her yaşta insanı etkilese de yapılan araştırmalar sonucunda 18 ile 44 yaşları arasındaki kadın ve genç erişkinlerde daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

 

Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez  Uzmanı İlker Arslan sözlerine şöyle devam etti;

 

Diş Hassasiyetinin Sebepleri Arasındakiler;

 

Asitli Yiyecek ve İçecekler

 

Asitli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi dişlerde aşınmaya ve sonrasında hassasiyetlere sebep olabilmektedir. Dişlerin ağız içinde görünen bölümü,koruyucu bir diş tabakasıyla (mine) çevrilidir. Asitli gıdalar bu tabakanın aşınmasını hızlandıran bir özelliğe sahiptir.Bu nedenle asit ve şeker oranı yüksek olan meyve suları,domates,turunçgiller ve spor içeceklerinin tüketimine dikkat edilmelidir.

 

Hatalı Diş Fırçası Kullanma

 

Sert kıllı ya da yumuşak diş fırçası kullanımı,fazla macun kullanımı,hatalı fırçalama ve dişlerinizi agresif bir şekilde fırçalama ile genellikle baskın kullanılan elin denk geldiği bölgede oluşan aşınma, hem diş eti çekilmesine neden olabilir; hem de diş eti çekilmesi sonucu yumuşak kök yüzeyinin açığa çıkmasıyla hissedilen ağrıya neden olur.

 

Çürük Diş

 

En fazla derecede hassasiyet algısı, çürük doku diş minesini tamamen harap ettiğinde mine-dentin sınırını geçerken görülür.Küçük bir oyuk bile, dentini açığa çıkarabilir.Hassasiyet, çürük dişin canlı dokusuna ilerleyene kadar artarak devam eder.

 

Yeme veya Sindirim Bozuklukları

 

Bulimia ile ilişkili sık görülen kusma dişlerin yüzeyindeki mide asitlerine yol açar. Bu durumda da hassasiyet görülebilir.

 

Bruksizm

 

Bruksizm genellikle uyku esnasında alt dişlerin işlevsel olmayan bir şekilde üst dişlere sürtünmesi ve dişlerin sıkılması durumudur. Halk arasında diş gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizm, tedavi edilmediği durumlarda, baş ağrısı, dişlerde aşınma, kırık, sallanma, ağrı, hassasiyet ve eklem hasarı oluşabilir.

 

Evde Diş Beyazlatma

 

Diş hekimi kontrolü dışında evde kendince yapılan beyazlatma teknikleri, diş hassasiyeti yaşanmasına neden olan bir başka sebebdir. Çünkü  diş beyazlatan macun ve kitler fazla beyazlatıcı içermektedir. Bu nedenle hekim kontrolünde uygulanılması önemli bir husustur.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.