Diş Problemi olan Çocuklar Kendine Güvensiz ve İçine Kapanık Olabilir!

SAĞLIK-YAŞAM 14.09.2018 - 12:49, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2102+ kez okundu.
 

Diş Problemi olan Çocuklar Kendine Güvensiz ve İçine Kapanık Olabilir!

Çocukların ağız-diş sağlığının korunması her yaşta çok büyük önem taşır. Ancak okul döneminde bu duruma özellikle dikkat etmek gerekir. “Dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuklar; kendine güvensiz, içine kapanık arkadaşları ile kaynaşmayan, derslerde söz almak istemeyen bir tutum sergileyebilir” diyen Okan Üniversitesi Diş HastanesiPedodonti Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr.Işın Ulukapı, ailelere tavsiyelerde bulundu. Minikler Farklı Olmak İstemezler Anasınıfı veya ilkokula yeni başlayacak olan çocuklar genellikle çok endişeli ve heyecanlı olurlar.İlk defa evlerinden başka bir yerde yanlarında anne babaları olmadan zaman geçireceklerdir. Kendi yaşıtları olan birçok çocukla iletişim halinde olacaklardır. Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle yaşıtlarından farklı olmayı sevmezler ve kendilerini karşılaştırırlar. Ağız diş sağlığının önemi bu noktada karşılarına çıkar. Eğer ön bölgede çürük ve kötü görünen veya kırık dişleri varsa kendilerine olan güvenleri azalır, diğer çocuklar tarafından çeşitli sorularla karşılaşabilirler. Çocuğunuzun Okul Başarısı Etkilenmesin! Arka bölgedeki dişlerin çürük veya apseli olduğu dışardanfarkedilmese de ağrılar başladığında çocuğun beslenmesi kadar okul başarısı da olumsuz etkilenecektir. Eğer çocuk diş hekiminden korkuyorsa genellikle dişinin ağrıdığın anne babasına söylemez. Ancak çürükler iyice derinleşip, ağrılar dayanılmaz olduğunda söyleyebilirler.Daha büyük yaşlardaki çocuklarda,  özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar için de benzer sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dış görünümünden ve dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuk, kendine güvensiz, içine kapanık arkadaşları ile kaynaşmayan, derslerde söz almak istemeyen bir tutum sergileyebilir. “Kontrolleri İhmal Etmeyin” Tüm bu nedenlerle çocukların ağız diş sağlığı kontrollerinin 6 ayda bir yaptırılmasında çok büyük yarar vardır. Bu kontroller sırasında diş hekimi, problemler ortaya çıkmadan koruyucu uygulamalar yapacak ve diş sağlığını korumak için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacaktır. Eğer çürükler başlamışsa da, henüz ilerlemeden tedavilerini yapacaktır.

Çocukların ağız-diş sağlığının korunması her yaşta çok büyük önem taşır. Ancak okul döneminde bu duruma özellikle dikkat etmek gerekir. “Dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuklar; kendine güvensiz, içine kapanık arkadaşları ile kaynaşmayan, derslerde söz almak istemeyen bir tutum sergileyebilir” diyen Okan Üniversitesi Diş HastanesiPedodonti Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr.Işın Ulukapı, ailelere tavsiyelerde bulundu.

Minikler Farklı Olmak İstemezler

Anasınıfı veya ilkokula yeni başlayacak olan çocuklar genellikle çok endişeli ve heyecanlı olurlar.İlk defa evlerinden başka bir yerde yanlarında anne babaları olmadan zaman geçireceklerdir. Kendi yaşıtları olan birçok çocukla iletişim halinde olacaklardır. Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle yaşıtlarından farklı olmayı sevmezler ve kendilerini karşılaştırırlar. Ağız diş sağlığının önemi bu noktada karşılarına çıkar. Eğer ön bölgede çürük ve kötü görünen veya kırık dişleri varsa kendilerine olan güvenleri azalır, diğer çocuklar tarafından çeşitli sorularla karşılaşabilirler.

Çocuğunuzun Okul Başarısı Etkilenmesin!

Arka bölgedeki dişlerin çürük veya apseli olduğu dışardanfarkedilmese de ağrılar başladığında çocuğun beslenmesi kadar okul başarısı da olumsuz etkilenecektir. Eğer çocuk diş hekiminden korkuyorsa genellikle dişinin ağrıdığın anne babasına söylemez. Ancak çürükler iyice derinleşip, ağrılar dayanılmaz olduğunda söyleyebilirler.Daha büyük yaşlardaki çocuklarda,  özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar için de benzer sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dış görünümünden ve dişlerinin görünümünden memnun olmayan çocuk, kendine güvensiz, içine kapanık arkadaşları ile kaynaşmayan, derslerde söz almak istemeyen bir tutum sergileyebilir.

“Kontrolleri İhmal Etmeyin”

Tüm bu nedenlerle çocukların ağız diş sağlığı kontrollerinin 6 ayda bir yaptırılmasında çok büyük yarar vardır. Bu kontroller sırasında diş hekimi, problemler ortaya çıkmadan koruyucu uygulamalar yapacak ve diş sağlığını korumak için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacaktır. Eğer çürükler başlamışsa da, henüz ilerlemeden tedavilerini yapacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.