Doğalgazda son çare tahkim!

EKONOMİ 02.05.2020 - 07:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2550+ kez okundu.
 

Doğalgazda son çare tahkim!

Son dönemlerde petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz fiyatlarında da revizyonu gündeme getirirken, Avrupa ülkelerinin Rus gazında yararlandığı ucuz fiyatlar Türkiye’ye yansımadı. Uzmanlara göre Rus doğalgazında Türkiye’nin son çaresi uluslararası tahkim olabilir. Türkiye’nin doğalgazı uzun vadeli kontratlarla alırken Avrupa’nın spot piyasalar üzerinden alım yapması, Avrupa’yı değişen fiyat koşullar karşısında avantajlı hale getiriyor. Burada uzmanlar, Rusya’yla yapılanınkine benzer uzun vadeli alım anlaşmalarının, süreç içinde “demode” kaldığına dikkat çekiyor. Eskiden doğalgazda bu denli arz bolluğu olmadığına işaret eden uzmanlar, İran ve Azeri gazı ile Cezayir ve Nijerya LNG’si gibi kaynakların çeşitlendiği bir dönemde Türkiye için belirlenen fiyatların adil olmadığı görüşünde. Yeniden pazarlık Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrupa’nın doğalgaz alım sözleşmelerinin petrol fiyatına endekslenmekten çıktığını, spot piyasadan gaz alımına yönelim olduğunu söyledi. Tüm Avrupa’nın bu süreçte gaz için yeniden pazarlık yaptığına dikkat çeken Kumbaroğlu, “Bir pazarlık yapmayan bizim kaldığımızı kendileri açıkladı” dedi. Gazda fiyatlamanın formül pazarlıklarına bağlı olduğuna dikkat çeken Kumbaroğlu, bu görüşmelerin kapalı kapılar yerine artık açık yapılması gerektiğini ifade etti. TürkAkım’da Türkiye 10 yıl süreyle gaz almasa da Rusya’nın yaptığı harcamayı çıkaracağına dikkat çeken Kumbaroğlu, “Bu durum, ‘al ya da öde’nin başka şekline dönüşüyor. Rusya doğalgazda indirim yapmazsa uluslararası tahkime gidebilir bu şartlarda” diye konuştu.

Son dönemlerde petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz fiyatlarında da revizyonu gündeme getirirken, Avrupa ülkelerinin Rus gazında yararlandığı ucuz fiyatlar Türkiye’ye yansımadı. Uzmanlara göre Rus doğalgazında Türkiye’nin son çaresi uluslararası tahkim olabilir.

Türkiye’nin doğalgazı uzun vadeli kontratlarla alırken Avrupa’nın spot piyasalar üzerinden alım yapması, Avrupa’yı değişen fiyat koşullar karşısında avantajlı hale getiriyor. Burada uzmanlar, Rusya’yla yapılanınkine benzer uzun vadeli alım anlaşmalarının, süreç içinde “demode” kaldığına dikkat çekiyor. Eskiden doğalgazda bu denli arz bolluğu olmadığına işaret eden uzmanlar, İran ve Azeri gazı ile Cezayir ve Nijerya LNG’si gibi kaynakların çeşitlendiği bir dönemde Türkiye için belirlenen fiyatların adil olmadığı görüşünde.

Yeniden pazarlık

Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Avrupa’nın doğalgaz alım sözleşmelerinin petrol fiyatına endekslenmekten çıktığını, spot piyasadan gaz alımına yönelim olduğunu söyledi. Tüm Avrupa’nın bu süreçte gaz için yeniden pazarlık yaptığına dikkat çeken Kumbaroğlu, “Bir pazarlık yapmayan bizim kaldığımızı kendileri açıkladı” dedi. Gazda fiyatlamanın formül pazarlıklarına bağlı olduğuna dikkat çeken Kumbaroğlu, bu görüşmelerin kapalı kapılar yerine artık açık yapılması gerektiğini ifade etti.

TürkAkım’da Türkiye 10 yıl süreyle gaz almasa da Rusya’nın yaptığı harcamayı çıkaracağına dikkat çeken Kumbaroğlu, “Bu durum, ‘al ya da öde’nin başka şekline dönüşüyor. Rusya doğalgazda indirim yapmazsa uluslararası tahkime gidebilir bu şartlarda” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.