DÜNYA ASTIM GÜNÜNDE DİKKAT ÇEKEN RAKAMLAR

07.05.2019 - 13:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2209+ kez okundu.
 

DÜNYA ASTIM GÜNÜNDE DİKKAT ÇEKEN RAKAMLAR

  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü olarak kabul edilen Dünya Astım Günü nedeniyle bu yıl ülke genelinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği iş birliği ile toplum ve hekimlerin farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu kapsamda yazılı bir açıklama yapan Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu, dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı olduğu tahmin edildiğini,  ülkemizde her 12-13 erişkinden birinin ve her 7-8 çocuktan birinin de astımlı olduğu bilgisini verdi. Astımın akciğerdeki hava yollarının mikrobik olmayan bir iltihap sonucu daralması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Habeşoğlu; “Astımlı hastalardaki bu iltihap hiçbir zaman sönmeyecek bir ateşe benzetilebilir, ancak bu ateşi küllendirmek mümkün. Hava yollarındaki iltihap alevlendiğinde hastalarda nefes darlığı, hırıltı, hışıltı, öksürük ve göğüste sıkışma hissi yakınmaları ortaya çıkar. İltihap kontrol altına alındığında ise yakınmalar tamamen kaybolur veya belirgin ölçüde hafifler.  Genellikle tekrarlayıcı olan bu şikâyetler astım kontrol altına alınmazsa kalıcı bir hale gelebilir.” ifadelerini kullandı. Astım tedavisinde ana hedefin hastalığın kontrol altına alınması yani, hastanın hiç şikâyetinin olmaması, günlük kişisel ve mesleğinin gereği olan işleri herhangi bir kısıtlanma olmadan yapabilmesi, başka bir deyişle hastanın yaşamın her alanında aktif olmasının sağlanması olduğuna dikkati çeken Habeşoğlu,  Astım ilaçlarının genellikle özel cihazlarla soluk alma yoluyla alınabildiğini, Bu ilaçların düzenli olarak uygun teknikle alınmadıklarında hastalığın kontrolünün sağlamasının güçleşeceğine işaret etti. Habeşoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Bu nedenle hasta ve hekim tam bir işbirliği içinde olmalıdır.  İlaçlar kadar hastanın kendini astımı tetikleyen faktörlerden koruması son derece önemlidir. Hastaların sigarayı bırakması, kilolu olanların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması ve duyarlı olanların ev tozu, küf mantarları, evcil hayvanlar ve hamam böcekleri gibi alerjenlerden uzak durmaları gerekmektedir”

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü olarak kabul edilen Dünya Astım Günü nedeniyle bu yıl ülke genelinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği iş birliği ile toplum ve hekimlerin farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Bu kapsamda yazılı bir açıklama yapan Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu, dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı olduğu tahmin edildiğini,  ülkemizde her 12-13 erişkinden birinin ve her 7-8 çocuktan birinin de astımlı olduğu bilgisini verdi.

Astımın akciğerdeki hava yollarının mikrobik olmayan bir iltihap sonucu daralması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Habeşoğlu; “Astımlı hastalardaki bu iltihap hiçbir zaman sönmeyecek bir ateşe benzetilebilir, ancak bu ateşi küllendirmek mümkün. Hava yollarındaki iltihap alevlendiğinde hastalarda nefes darlığı, hırıltı, hışıltı, öksürük ve göğüste sıkışma hissi yakınmaları ortaya çıkar. İltihap kontrol altına alındığında ise yakınmalar tamamen kaybolur veya belirgin ölçüde hafifler.  Genellikle tekrarlayıcı olan bu şikâyetler astım kontrol altına alınmazsa kalıcı bir hale gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Astım tedavisinde ana hedefin hastalığın kontrol altına alınması yani, hastanın hiç şikâyetinin olmaması, günlük kişisel ve mesleğinin gereği olan işleri herhangi bir kısıtlanma olmadan yapabilmesi, başka bir deyişle hastanın yaşamın her alanında aktif olmasının sağlanması olduğuna dikkati çeken Habeşoğlu,  Astım ilaçlarının genellikle özel cihazlarla soluk alma yoluyla alınabildiğini, Bu ilaçların düzenli olarak uygun teknikle alınmadıklarında hastalığın kontrolünün sağlamasının güçleşeceğine işaret etti.

Habeşoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Bu nedenle hasta ve hekim tam bir işbirliği içinde olmalıdır.  İlaçlar kadar hastanın kendini astımı tetikleyen faktörlerden koruması son derece önemlidir. Hastaların sigarayı bırakması, kilolu olanların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması ve duyarlı olanların ev tozu, küf mantarları, evcil hayvanlar ve hamam böcekleri gibi alerjenlerden uzak durmaları gerekmektedir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.