“Düşünce ve ifade özgürlüğünde en sorunlu ülke haline geldik”

GÜNDEM 09.12.2019 - 17:37, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1347+ kez okundu.
 

“Düşünce ve ifade özgürlüğünde en sorunlu ülke haline geldik”

  TBMM KİT Komisyonu Üyesi, CHP Adana milletvekili Orhan Sümer, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaştırarak Avrupa İnsan Hakları sisteminin en sorunlu ülkesi haline getirdiğini söyledi.  AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR  Sümer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanın doğuştan sahip olduğu onur ve değerin ülkemiz Türkiye’nin hukuk sistemi tarafından da güvence altına alındığını ancak günümüzde gerek dünyada gerek Türkiye’de insan haklarının yeteri kadar korumadığını ve zaman zaman da açıkça ihlal edildiğini bildirdi. OHAL KALICI HALE GETİRİLDİ  Sümer, “Dünyada savaşlar, iç çatışmalar, terör, ekonomik krizler gibi sebeplerle tehdit altında olan insan hakları ülkemizde de benzer gerekçelerle aşınmıştır. OHAL rejimi yasal düzenlemelerle kalıcı hale getirilmiş, böylelikle otoriter bir rejim inşa edilmiştir. İşkence ve kötü muamele iddiaları, cezaevlerindeki hak ihlalleri, insan hakları savunucuları üzerinde kurulan baskılar, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine karşı gösterilen tahammülsüzlükler, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaştırmıştır ve Avrupa İnsan Hakları sisteminin en sorunlu ülkesi konumuna getirmiştir” diye konuştu.  DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE İHTİYAÇ VAR Sümer, Türkiye’nin başta kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz şekilde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir anayasa olmak üzere kapsamlı bir demokratikleşme paketini yaşama geçirip modern dünyada yerini alması gerektiğine vurgu yaptı.  YENİ ANAYASANIN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ Sümer, devam etti: “Kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz bir biçimde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir Anayasa hazırlanmasına öncülük edeceğiz. 10 Aralık vesilesiyle insan haklarının korunup geliştirildiği bir dünya ve Türkiye özlemiyle Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyorum.”

 

TBMM KİT Komisyonu Üyesi, CHP Adana milletvekili Orhan Sümer, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaştırarak Avrupa İnsan Hakları sisteminin en sorunlu ülkesi haline getirdiğini söyledi. 

AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR 
Sümer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanın doğuştan sahip olduğu onur ve değerin ülkemiz Türkiye’nin hukuk sistemi tarafından da güvence altına alındığını ancak günümüzde gerek dünyada gerek Türkiye’de insan haklarının yeteri kadar korumadığını ve zaman zaman da açıkça ihlal edildiğini bildirdi.

OHAL KALICI HALE GETİRİLDİ 
Sümer, “Dünyada savaşlar, iç çatışmalar, terör, ekonomik krizler gibi sebeplerle tehdit altında olan insan hakları ülkemizde de benzer gerekçelerle aşınmıştır. OHAL rejimi yasal düzenlemelerle kalıcı hale getirilmiş, böylelikle otoriter bir rejim inşa edilmiştir. İşkence ve kötü muamele iddiaları, cezaevlerindeki hak ihlalleri, insan hakları savunucuları üzerinde kurulan baskılar, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine karşı gösterilen tahammülsüzlükler, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaştırmıştır ve Avrupa İnsan Hakları sisteminin en sorunlu ülkesi konumuna getirmiştir” diye konuştu. 

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE İHTİYAÇ VAR
Sümer, Türkiye’nin başta kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz şekilde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir anayasa olmak üzere kapsamlı bir demokratikleşme paketini yaşama geçirip modern dünyada yerini alması gerektiğine vurgu yaptı. 

YENİ ANAYASANIN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ
Sümer, devam etti: “Kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz bir biçimde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir Anayasa hazırlanmasına öncülük edeceğiz. 10 Aralık vesilesiyle insan haklarının korunup geliştirildiği bir dünya ve Türkiye özlemiyle Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.