Ecz. Özkan “Şehir Hastanesinde eczaneler üzerinden rant istemiyoruz!”

DÜNYA 11.05.2018 - 10:53, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1709+ kez okundu.
 

Ecz. Özkan “Şehir Hastanesinde eczaneler üzerinden rant istemiyoruz!”

Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Şehir Hastanesi müştemilatına eczane açılamayacağına dair Danıştayın çok net kararı olmasına rağmen yapılmak istenilenin eczane üzerinden rant elde etmek olduğunu söyledi.
Adana Eczacı Odası (ADEO) Bilimsel Eczacılığın 179. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında “Akılcı İlaç Kullanımı, Reçetesiz İlaç Satışı, Eczane Isı Nem Ölçer Takip Zorunluluğu, Şehir Hastaneleri” konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan konuşmacı olarak katıldı.   “ECZANE ÜZERİNDEN YENİ BİR RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR” TİTCK Akılcı İlaç Kullanımı Birim Sorumlusu Dr. Ecz. Melda Keçik, Adana İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ecz. Yüksel Coşkun ile eczacıların katılım gösterdiği söyleşinin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan ”179 yıldır eczacılar farklı sıkıntılar yaşayarak bugüne geldi. Yaşadığımız sıkıntılara çözüm bulmaya, mesleki olarak kendimizi geliştirmeye ve sağlık danışmanı olarak halk sağlığı adına hizmet vermeye çalışıyoruz. Şehir Hastanesi müştemilatına eczane yapılması üzerinden rant kokan bir gündem var. Bu da kafaları yormaktadır. Kanunumuzda çok net bir cümle var. Der ki: “Sağlık biriminin altında, bahçesinde, müştemilatında eczane açılamaz.” “Eczanelerin ticari alan olarak görülemeyeceği ve buralara eczane açılamayacağına dair Danıştayın da çok net kararı var. Buna rağmen Şehir Hastanesi müştemilatına eczane yapmaya çalışıyorlar. Bizleri şaşırtan yetkilerle yaptığımız görüşmelerimizde, yapılmak istenenin yasal olmadığını kendilerinin de biliyor olmasıdır. Kanuna aykırı iş yapmalarına rağmen Şehir Hastanesi yüklenici firması Adana Büyükşehir Belediyesine müracaatta bulunarak parsel değiştirmek istediğini söylemiş. Büyükşehir kabul etmiş. Bizim yönetmeliğimizde, mevzuatımızda parsel yazmaz. Bunu yaşama geçirmeye çalışıyorlar. Bunun halk sağlığıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Bu yapılan sadece kazandıkları paralara eczane üzerinden yeni bir rant elde etmektir.” diye konuşan Başkan Ecz. Özkan, ilacın  ticari bir meta olarak görülmekten kurtarılması gerektiğini, reçete olmadan ilaç alınmamalı, Türkiye de reçetesiz ilaç kavramının tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini, söyledi.   Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve TİTCK İlaç ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, ilaç ve eczacılık alanında yaşanan değişikliklere açıklık getirdi. Katılımcı eczacıların dile getirdiği sorunlar irdelenerek çözüm yolları arandı. Söyleşi sonunda Başkan Ecz. Ersun Özkan, Ecz. Erdoğan Çolak ve Alkan’a teşekkür ederek plaket verdi.
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Şehir Hastanesi müştemilatına eczane açılamayacağına dair Danıştayın çok net kararı olmasına rağmen yapılmak istenilenin eczane üzerinden rant elde etmek olduğunu söyledi.

Adana Eczacı Odası (ADEO) Bilimsel Eczacılığın 179. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında “Akılcı İlaç Kullanımı, Reçetesiz İlaç Satışı, Eczane Isı Nem Ölçer Takip Zorunluluğu, Şehir Hastaneleri” konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan konuşmacı olarak katıldı.

 

“ECZANE ÜZERİNDEN YENİ BİR RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

TİTCK Akılcı İlaç Kullanımı Birim Sorumlusu Dr. Ecz. Melda Keçik, Adana İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ecz. Yüksel Coşkun ile eczacıların katılım gösterdiği söyleşinin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan ”179 yıldır eczacılar farklı sıkıntılar yaşayarak bugüne geldi. Yaşadığımız sıkıntılara çözüm bulmaya, mesleki olarak kendimizi geliştirmeye ve sağlık danışmanı olarak halk sağlığı adına hizmet vermeye çalışıyoruz. Şehir Hastanesi müştemilatına eczane yapılması üzerinden rant kokan bir gündem var. Bu da kafaları yormaktadır. Kanunumuzda çok net bir cümle var. Der ki: “Sağlık biriminin altında, bahçesinde, müştemilatında eczane açılamaz.” “Eczanelerin ticari alan olarak görülemeyeceği ve buralara eczane açılamayacağına dair Danıştayın da çok net kararı var. Buna rağmen Şehir Hastanesi müştemilatına eczane yapmaya çalışıyorlar. Bizleri şaşırtan yetkilerle yaptığımız görüşmelerimizde, yapılmak istenenin yasal olmadığını kendilerinin de biliyor olmasıdır. Kanuna aykırı iş yapmalarına rağmen Şehir Hastanesi yüklenici firması Adana Büyükşehir Belediyesine müracaatta bulunarak parsel değiştirmek istediğini söylemiş. Büyükşehir kabul etmiş. Bizim yönetmeliğimizde, mevzuatımızda parsel yazmaz. Bunu yaşama geçirmeye çalışıyorlar. Bunun halk sağlığıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Bu yapılan sadece kazandıkları paralara eczane üzerinden yeni bir rant elde etmektir.” diye konuşan Başkan Ecz. Özkan, ilacın  ticari bir meta olarak görülmekten kurtarılması gerektiğini, reçete olmadan ilaç alınmamalı, Türkiye de reçetesiz ilaç kavramının tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini, söyledi.

 

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ve TİTCK İlaç ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, ilaç ve eczacılık alanında yaşanan değişikliklere açıklık getirdi. Katılımcı eczacıların dile getirdiği sorunlar irdelenerek çözüm yolları arandı.

Söyleşi sonunda Başkan Ecz. Ersun Özkan, Ecz. Erdoğan Çolak ve Alkan’a teşekkür ederek plaket verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.