Efes için tarihi uyarı!

GÜNDEM 07.12.2017 - 14:16, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1944+ kez okundu.
 

Efes için tarihi uyarı!

GöCHP Adana Milletvekili ve TBMM Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Efes Antik Kenti’ndeki kanal çalışmasının UNESCO’da bir kriz yaşatabileceğini vurguladı
     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, tarihi Efes Antik Kenti’ndeki çalışma için Kültür ve Turizm Bakanı’nı uyardı. İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içerisindeki Efes Antik Kenti'ndeki kanalın yeniden açılması girişiminin bazı sorunları beraberinde getireceğini vurgulayan Tümer, mecliste konuyla ilgili gündem dışı bir konuşma yaptı. Mecliste bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konunun önemine işaret ederek dikkatle not aldığını belirtti. TARİHİ UYARI Mevcut onaylı koruma amaçlı imar planında böyle bir kanal bulunmadığını, yapılması planlanan kanal projesinin de belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla yürütüldüğünü ve altındaki kültür varlıklarının dikkate alınmadığını kaydeden Tümer, tarihi uyarıda bulundu. Tümer, “Kanalın yapılması durumunda, Efes konusunda UNESCO'da bir kriz yaşamamız, belki de Efes'in Tehlike Altındaki Dünya Mirasları listesine alınması söz konusu olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ihalenin durdurulması, Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kazıyı da içeren bir yeni yaklaşım gündeme gelmeli, kanaldan önce kazı öncelikli olmalı ve yönetim planı uygulamaya konulmalıdır” dedi. NUMAN KURTULMUŞ: DİKKATLİ NOT ALDIM Tümer’in uyarısını dikkatle dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise şunları söyledi: “Sayın Tümer'in, İzmir Efes'teki kanal projesiyle ilgili uyarısını ben de çok dikkatli not aldım. Bununla ilgili gerekli hususları arkadaşlarımızla yakinen çalışırız. Özellikle UNESCO'nun burada tavır değiştirmesini mümkün kılacak herhangi bir adımın atılmasına herhâlde göz yummayız, bunun bilinmesini isterim.”
GöCHP Adana Milletvekili ve TBMM Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Efes Antik Kenti’ndeki kanal çalışmasının UNESCO’da bir kriz yaşatabileceğini vurguladı

 

 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, tarihi Efes Antik Kenti’ndeki çalışma için Kültür ve Turizm Bakanı’nı uyardı.

İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içerisindeki Efes Antik Kenti'ndeki kanalın yeniden açılması girişiminin bazı sorunları beraberinde getireceğini vurgulayan Tümer, mecliste konuyla ilgili gündem dışı bir konuşma yaptı. Mecliste bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konunun önemine işaret ederek dikkatle not aldığını belirtti.

TARİHİ UYARI

Mevcut onaylı koruma amaçlı imar planında böyle bir kanal bulunmadığını, yapılması planlanan kanal projesinin de belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla yürütüldüğünü ve altındaki kültür varlıklarının dikkate alınmadığını kaydeden Tümer, tarihi uyarıda bulundu.

Tümer, “Kanalın yapılması durumunda, Efes konusunda UNESCO'da bir kriz yaşamamız, belki de Efes'in Tehlike Altındaki Dünya Mirasları listesine alınması söz konusu olabilir. Bu durumun yaşanmaması için ihalenin durdurulması, Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kazıyı da içeren bir yeni yaklaşım gündeme gelmeli, kanaldan önce kazı öncelikli olmalı ve yönetim planı uygulamaya konulmalıdır” dedi.
NUMAN KURTULMUŞ: DİKKATLİ NOT ALDIM

Tümer’in uyarısını dikkatle dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise şunları söyledi:

“Sayın Tümer'in, İzmir Efes'teki kanal projesiyle ilgili uyarısını ben de çok dikkatli not aldım. Bununla ilgili gerekli hususları arkadaşlarımızla yakinen çalışırız. Özellikle UNESCO'nun burada tavır değiştirmesini mümkün kılacak herhangi bir adımın atılmasına herhâlde göz yummayız, bunun bilinmesini isterim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.