EMEKLİ ADALET İSTİYOR!

GÜNDEM 01.02.2021 - 15:47, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2322+ kez okundu.
 

EMEKLİ ADALET İSTİYOR!

TÜED Yüreğir Şubesi başkan adayı Dağtekin:
  TÜED Yüreğir Şube Başkan adayı Aziz Dağtekin, 2000 sonrası dönemde emekli olanların aylık hesaplama sistemlerinde esaslı değişikliklere gidildiğini belirterek, sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bu değişikliklerle, norm ve standarttan uzaklaşıldığını söyledi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Yüreğir Şubesi Başkan adayı Aziz Dağtekin, prim gün sayıları aynı olmasına rağmen, emekliler arasında büyük bir gelir adaletsizliği yaşandığını söyledi. Dağtekin yaptığı açıklamada, “Asgari emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücret seviyesine yükseltilmeli” dedi. Dağtekin, emekli aylığı hesaplama sisteminde eşitlik, gelir dağılımında adalet istediklerini bildirdi. Dağtekin, 1 Ekim 2008 sonrası dönemde, prim kazanç tutarının asgari ücret seviyesinde olması durumunda, bağlanan emekli aylıklarında, bir önceki yıla göre düşüş gösterildiğini, sigortalı çalışma süresi arttıkça emekli aylığını artırmak gerekirken, emekli aylıklarında düşüş yaşandığını dile getirdi. Dağtekin, şöyle devam etti: “Bu hesaplama sistemi, hem sosyal güvenliğin ilkeleriyle hem de eşitlik ilkesiyle çelişiyor, hemen değiştirilmeli. Eşitlik ilkesine aykırı olan taban emekli aylığı kavramı artık özelliğini kaybetti. Emeklilikte gelir eşitsizliğine yol açan 1 Ocak 2000 itibariyle asgari emekli aylığı hesaplama kurallarının değiştirilmesiyle, 2000 sonrası asgari emekli aylığı bilinmez bir yöne gitmiştir. 2000 öncesi veya 2000 sonrası gibi bir milattın başlatılması hem hukuka hem de insan hak ve hürriyetlerine aykırıdır. 2000 öncesi dönemde yüzde 70 olan asgari emekli aylığı oranı yüzde 35’e düşürülmüştür. Yapılan bu değişiklik, emekli aylıklarında keskin bir azalmaya neden olmuş ve hükümet bu mağduriyeti gördüğünden, en az emekli aylığı ödemesi uygulamasını getirmiştir. Buna göre, 2019 yılında en 1.000 TL, 2020 yılında 1.500 TL. olarak en az emekli aylığı ödenmiştir. Gerçekçi bir asgari emekli aylığı sisteme kazandırmadan, emekli aylıklarının hesaplanması tartışmaları bitmeyecektir. Emekliyi iki kutba ayıran en düşük emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücret seviyesine yükseltilmeli.”
TÜED Yüreğir Şubesi başkan adayı Dağtekin:

 

TÜED Yüreğir Şube Başkan adayı Aziz Dağtekin, 2000 sonrası dönemde emekli olanların aylık hesaplama sistemlerinde esaslı değişikliklere gidildiğini belirterek, sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bu değişikliklerle, norm ve standarttan uzaklaşıldığını söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Yüreğir Şubesi Başkan adayı Aziz Dağtekin, prim gün sayıları aynı olmasına rağmen, emekliler arasında büyük bir gelir adaletsizliği yaşandığını söyledi.

Dağtekin yaptığı açıklamada, “Asgari emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücret seviyesine yükseltilmeli” dedi. Dağtekin, emekli aylığı hesaplama sisteminde eşitlik, gelir dağılımında adalet istediklerini bildirdi.

Dağtekin, 1 Ekim 2008 sonrası dönemde, prim kazanç tutarının asgari ücret seviyesinde olması durumunda, bağlanan emekli aylıklarında, bir önceki yıla göre düşüş gösterildiğini, sigortalı çalışma süresi arttıkça emekli aylığını artırmak gerekirken, emekli aylıklarında düşüş yaşandığını dile getirdi. Dağtekin, şöyle devam etti: “Bu hesaplama sistemi, hem sosyal güvenliğin ilkeleriyle hem de eşitlik ilkesiyle çelişiyor, hemen değiştirilmeli. Eşitlik ilkesine aykırı olan taban emekli aylığı kavramı artık özelliğini kaybetti. Emeklilikte gelir eşitsizliğine yol açan 1 Ocak 2000 itibariyle asgari emekli aylığı hesaplama kurallarının değiştirilmesiyle, 2000 sonrası asgari emekli aylığı bilinmez bir yöne gitmiştir. 2000 öncesi veya 2000 sonrası gibi bir milattın başlatılması hem hukuka hem de insan hak ve hürriyetlerine aykırıdır. 2000 öncesi dönemde yüzde 70 olan asgari emekli aylığı oranı yüzde 35’e düşürülmüştür. Yapılan bu değişiklik, emekli aylıklarında keskin bir azalmaya neden olmuş ve hükümet bu mağduriyeti gördüğünden, en az emekli aylığı ödemesi uygulamasını getirmiştir. Buna göre, 2019 yılında en 1.000 TL, 2020 yılında 1.500 TL. olarak en az emekli aylığı ödenmiştir. Gerçekçi bir asgari emekli aylığı sisteme kazandırmadan, emekli aylıklarının hesaplanması tartışmaları bitmeyecektir. Emekliyi iki kutba ayıran en düşük emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücret seviyesine yükseltilmeli.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.