“Emekli yoksullaştı, yoksulluk toplumsallaştı”

EKONOMİ 05.09.2017 - 13:14, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2495+ kez okundu.
 

“Emekli yoksullaştı, yoksulluk toplumsallaştı”

ADANA-Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Şube Başkanı Mehmet Taşkıran, üretilen tüm değerler ve biriken sermayenin emeklilerin emeğinin ürünü olduğunu belirterek, “Ülkenin dört bir yanında farklı alanlarda ve koşullarda çalıştık. Koşullarını iktidarın belirlediği devlet güvencesine sahip kamu emekliliği ve sağlık sigortasının bedelini ödedik. İnsanca yaşamayı sürdürecek kadar gelir ve güvenli, ücretsiz sağlık hizmeti almaya hak kazandık ama bunların hiç biri yok” dedi. “KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI ALIYORLAR” Emeklinin ailesiyle kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürecek kadar bir ücret alamadığını savunan Taşkıran, güvenli, ücretsiz sağlık hizmetine de ulaşamadıklarını söyledi. Emeklilerin ciddi bir kısmının örgütlü olduğunu fakat kazanılmış haklarını kaybettiklerini ifade eden Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Şube Başkanı Mehmet Taşkıran, şöyle devam etti: “Halen de haklarımız budanmaya devam ediliyor. Emekli kendine ‘geleceğimiz var mı?’ diye sorar hale geldi. Emeklinin ekonomik sorunlarını yıllarca araştırdık. Oysa başka ülkelerde emekliler insanca yaşıyor ama bu ülkede emeklinin mutlu, huzurlu, insanca yaşaması çok zor. Sistem bizi yıllarca ezdi ve ezmeye de devam ediyor. Çalışanların da emeklilerin de kazanımlarına el konuluyor. Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelerde emekliler kendi sorunlarıyla ilgili karar sahibidirler. Sınırsız hak gasplarına izin vermiyorlar. Bizden çok daha, hatta fazlasıyla iyi durumdalar. Bizde güvencesiz ve esnek hale getirilen  çalışma yaşamı gibi emeklilikte güvencesizleştirildi. Emekliler yoksullaştırıldı. Yoksulluk ise toplumsallaştı. Kapitalist politikalar izleyen iktidarlar, kendi çıkarlarıyla örtüşen dayatmaları bizlere demokrasi olarak sunuyorlar. Azımsanmayacak bir emekli sayımız var. Eğer hakkımızı aramayı bilir, örgütlü mücadelenin içinde olursak insanca yaşarız.” Emelilerin temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamak zorunda kaldıklarını belirten Taşkıran, şunları kaydetti: “Emeklilerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu bir utanç tablosudur. Emeklilerimiz yıllar yılı ülkemiz için çalıştılar, ürettiler, alın teri döktüler. Türkiye’nin büyümesi, kalkınması ve çağdaş ülkeler arasında yerini alması için büyük katkıda bulundular. Bu nedenle toplumdan, devleti yönetenlerden, hepimizden büyük saygı hak etmektedirler. Bir devletin saygınlığı; emeklilerine verdiği haklarla, sunduğu yüksek yaşam standartlıyla eş değerle ölçülür.Bu bağlamda, ülkemizde emeklilerimizin durumu içler acısıdır.”   (EGEMEN)

ADANA-Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Şube Başkanı Mehmet Taşkıran, üretilen tüm değerler ve biriken sermayenin emeklilerin emeğinin ürünü olduğunu belirterek, “Ülkenin dört bir yanında farklı alanlarda ve koşullarda çalıştık. Koşullarını iktidarın belirlediği devlet güvencesine sahip kamu emekliliği ve sağlık sigortasının bedelini ödedik. İnsanca yaşamayı sürdürecek kadar gelir ve güvenli, ücretsiz sağlık hizmeti almaya hak kazandık ama bunların hiç biri yok” dedi.

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI ALIYORLAR”

Emeklinin ailesiyle kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürecek kadar bir ücret alamadığını savunan Taşkıran, güvenli, ücretsiz sağlık hizmetine de ulaşamadıklarını söyledi. Emeklilerin ciddi bir kısmının örgütlü olduğunu fakat kazanılmış haklarını kaybettiklerini ifade eden Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Şube Başkanı Mehmet Taşkıran, şöyle devam etti:

“Halen de haklarımız budanmaya devam ediliyor. Emekli kendine ‘geleceğimiz var mı?’ diye sorar hale geldi. Emeklinin ekonomik sorunlarını yıllarca araştırdık. Oysa başka ülkelerde emekliler insanca yaşıyor ama bu ülkede emeklinin mutlu, huzurlu, insanca yaşaması çok zor. Sistem bizi yıllarca ezdi ve ezmeye de devam ediyor. Çalışanların da emeklilerin de kazanımlarına el konuluyor. Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelerde emekliler kendi sorunlarıyla ilgili karar sahibidirler. Sınırsız hak gasplarına izin vermiyorlar. Bizden çok daha, hatta fazlasıyla iyi durumdalar.

Bizde güvencesiz ve esnek hale getirilen  çalışma yaşamı gibi emeklilikte güvencesizleştirildi. Emekliler yoksullaştırıldı. Yoksulluk ise toplumsallaştı. Kapitalist politikalar izleyen iktidarlar, kendi çıkarlarıyla örtüşen dayatmaları bizlere demokrasi olarak sunuyorlar. Azımsanmayacak bir emekli sayımız var. Eğer hakkımızı aramayı bilir, örgütlü mücadelenin içinde olursak insanca yaşarız.”

Emelilerin temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamak zorunda kaldıklarını belirten Taşkıran, şunları kaydetti:

“Emeklilerin büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu bir utanç tablosudur. Emeklilerimiz yıllar yılı ülkemiz için çalıştılar, ürettiler, alın teri döktüler. Türkiye’nin büyümesi, kalkınması ve çağdaş ülkeler arasında yerini alması için büyük katkıda bulundular. Bu nedenle toplumdan, devleti yönetenlerden, hepimizden büyük saygı hak etmektedirler. Bir devletin saygınlığı; emeklilerine verdiği haklarla, sunduğu yüksek yaşam standartlıyla eş değerle ölçülür.Bu bağlamda, ülkemizde emeklilerimizin durumu içler acısıdır.”

 

(EGEMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.