Ergenlik döneminde ebeveynlere düşenler

GENÇLİK 22.02.2016 - 17:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1649+ kez okundu.
 

Ergenlik döneminde ebeveynlere düşenler

  HABER MERKEZİ-Klinik Psikolog Bengü Ergenç, çocuklarda ergenlik döneminin nasıl geliştiğini ve ergenlik döneminde ebeveynlere düşen sorumlulukların neler olduğunu yazdı… Ergenlik (puberty) hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu kız-erkek cinsel özelliklerinin belirdiği 2-4 yıllık ilk gençlik dönemini içine alan süreçtir. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresinde adeta bir köprü vazifesi görür. Geçiş evresi olan bu dönemde genç birey ruhsal ve fiziksel açıdan oldukça hızlı değişiklikler yaşamaktadır. Bu dönemde onu anlayabilmek büyük önem taşır. Ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli nokta çocuklarının aile ve sosyal çevreleri tarafından 'anlaşılabilme kaygısı' taşıdıklarıdır. Aile ve sosyal çevresi tarafından kabul görmek ergen için çok değerlidir. O zamana kadar sizinle bağlı ilişki kuran çocuğunuz, artık kendisini tam bağımsız olarak görmek istediği bir dönemdedir. Ergenlik dönemi hem ergen için hem de aile için oldukça zor bir dönemdir. Aile bu dönemde çocuğunu iyi gözlemler, tanır ve bu dönemin özelliklerine hakim olabilirse ebeveyn-ergen çatışmaları bir hayli azalır. Ebeveynler bu dönemdeki bağımsızlaşma ve kendisini ispat etme mücadelesinin normal ve sağlıklı olduğunu bilmelidirler. Ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgi edinin.Çocuğunuzun size karşı olan davranışlarının sizi sinirlendirmek, üzmek ve sabrınızı taşırmak için yaptığı şeyler olmadığını bu dönemin özelliği olduğunu öğrenmek tepkilerinizi değiştirebilir. Genç bireyin ilgi alanına giren ( sinema, konser, spor vb.) etkinliklere birlikte katılarak eğlence ve sohbet için ona zaman ayırın.Konuşmasına izin verin ve iyi bir dinleyici olun. Meselelere kendi açınızdan baktığınız için vereceğiniz tavsiyeler ve öğütler onun için sıkıcı olacaktır, tavsiyeniz ne kadar faydalı olursa olsun kendi düşüncelerini ifade edemediğini hissettiğinde, sizin görüşlerinize açık olmayacaktır. Olumsuz davranışlardan ziyade olumlu davranışları üzerinde durarak, olumlu davranışları pekiştirin Ona sorumluluklar verin ve sorumsuz bir yetişkin olmaması için yardımcı olun.( odasını toplama, ödev yapma) Bu sorumlulukları siz üstlenmeyin. Arkadaşlık ilişkilerine çok önem verdikleri için arkadaşlarını eleştirmeyin, sevmediğinizi belli etmeyin, aksine eve davet edip tanımaya çalışın. Böylece yakından takip etme şansınız olacaktır. Onu arkadaşlarının yanında utandırmayın, olabildiğince sorunsuz bir zamanda ve özel olarak konuşmaya gayret edin. Yalnız kalmasına müsaade edin. Birkaç saat yalnız kalması ona kendini iyi hissettirecektir. ( yürüyüşe çıkma, müziğin sesini açma, arkadaşları ile dışarı çıkma) Onu koşulsuz, şartsız sevdiğinizi sözleriniz ve jestleriniz ile gösterin.    

 

HABER MERKEZİ-Klinik Psikolog Bengü Ergenç, çocuklarda ergenlik döneminin nasıl geliştiğini ve ergenlik döneminde ebeveynlere düşen sorumlulukların neler olduğunu yazdı…

Ergenlik (puberty) hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu kız-erkek cinsel özelliklerinin belirdiği 2-4 yıllık ilk gençlik dönemini içine alan süreçtir. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresinde adeta bir köprü vazifesi görür.

Geçiş evresi olan bu dönemde genç birey ruhsal ve fiziksel açıdan oldukça hızlı değişiklikler yaşamaktadır. Bu dönemde onu anlayabilmek büyük önem taşır. Ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli nokta çocuklarının aile ve sosyal çevreleri tarafından 'anlaşılabilme kaygısı' taşıdıklarıdır. Aile ve sosyal çevresi tarafından kabul görmek ergen için çok değerlidir.

O zamana kadar sizinle bağlı ilişki kuran çocuğunuz, artık kendisini tam bağımsız olarak görmek istediği bir dönemdedir. Ergenlik dönemi hem ergen için hem de aile için oldukça zor bir dönemdir.

Aile bu dönemde çocuğunu iyi gözlemler, tanır ve bu dönemin özelliklerine hakim olabilirse ebeveyn-ergen çatışmaları bir hayli azalır. Ebeveynler bu dönemdeki bağımsızlaşma ve kendisini ispat etme mücadelesinin normal ve sağlıklı olduğunu bilmelidirler.

Ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgi edinin.Çocuğunuzun size karşı olan davranışlarının sizi sinirlendirmek, üzmek ve sabrınızı taşırmak için yaptığı şeyler olmadığını bu dönemin özelliği olduğunu öğrenmek tepkilerinizi değiştirebilir.

Genç bireyin ilgi alanına giren ( sinema, konser, spor vb.) etkinliklere birlikte katılarak eğlence ve sohbet için ona zaman ayırın.Konuşmasına izin verin ve iyi bir dinleyici olun. Meselelere kendi açınızdan baktığınız için vereceğiniz tavsiyeler ve öğütler onun için sıkıcı olacaktır, tavsiyeniz ne kadar faydalı olursa olsun kendi düşüncelerini ifade edemediğini hissettiğinde, sizin görüşlerinize açık olmayacaktır.

Olumsuz davranışlardan ziyade olumlu davranışları üzerinde durarak, olumlu davranışları pekiştirin

Ona sorumluluklar verin ve sorumsuz bir yetişkin olmaması için yardımcı olun.( odasını toplama, ödev yapma) Bu sorumlulukları siz üstlenmeyin.

Arkadaşlık ilişkilerine çok önem verdikleri için arkadaşlarını eleştirmeyin, sevmediğinizi belli etmeyin, aksine eve davet edip tanımaya çalışın. Böylece yakından takip etme şansınız olacaktır.

Onu arkadaşlarının yanında utandırmayın, olabildiğince sorunsuz bir zamanda ve özel olarak konuşmaya gayret edin.

Yalnız kalmasına müsaade edin. Birkaç saat yalnız kalması ona kendini iyi hissettirecektir. ( yürüyüşe çıkma, müziğin sesini açma, arkadaşları ile dışarı çıkma) Onu koşulsuz, şartsız sevdiğinizi sözleriniz ve jestleriniz ile gösterin.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.