GÜLÜMSEK’TEN ÖĞRETMENLERE VEREM DERSİ

21.02.2018 - 13:27, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1958+ kez okundu.
 

GÜLÜMSEK’TEN ÖĞRETMENLERE VEREM DERSİ

    Tüberküloz İl Koordinatörlüğü tarafından “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” etkinlikleri kapsamında öğretmenlere verem konusuyla ilgili eğitim verildi.   Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde iki farklı oturum halinde yapılan eğitim, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Sedat Gülümsek, verem hastalığı kapsamında detaylı bilgiler verdi. Veremin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen hala tüm dünyada halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını işaret eden Gülümsek, verem hastalığının tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalık olduğunu belirtti.   Tedavi olan hasta aynı evde yaşayan insanlara dahi hastalığı bulaştırmadığını kaydeden Gülümsek, “Verem; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle hekim tarafından onaylanan bir antibiyotik kullanmasına rağmen iki-üç haftadan uzun süren öksürük şikayeti olan hastalarda veremden şüphelenmek gerekir.” dedi.   DİSPANSER ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR!..   Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ile ilgili bütün iş ve işlemler ücretsiz olarak yapıldığına dikkat çeken Dr. Gülümsek, “Ayrıca Devletimiz Verem hastalarına çeşitli yardımlar da yapmaktadır. Adana’da Seyhan, Yüreğir, Kozan ve Ceyhan’da dört Verem Savaş Birimi (Verem Savaş Dispanseri) hizmet vermektedir. Bu dispanserlerde verilen tüm hizmetler ücretsizdir.” ifadelerini kullandı.   Ülkemizde kararlılıkla uygulanan Ulusal Verem Kontrol Programı sayesinde verem hastalarının sayısı her yıl bir önceki yıla göre daha da azaldığını söyleyen Gülümsek, “Verem hastalığının eradike edilebilmesi için ülkemizde toplumun her kesimine yönelik yaygın eğitimler yapılmaktadır. Adana’da da toplumun her kesimine yönelik süreklilik arz eden eğitim planları yapılmış ve uygulanmaktadır. Eğitimlerdeki temel amacımız farkındalığı arttırarak veremle daha etkin bir şekilde mücadele edebilmektir. Bu sayede toplumun sağlığı ile birlikte kendi çocuklarımızın sağlığını korumamız mümkün olacaktır.” diye konuştu.   “BİZİM TEMEL AMACIMIZ FARKINDALIĞI ARTIRMAK”   Veremden korunma yollarını anlatan Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Sedat Gülümsek, kişisel hijyen, yaşanılan mekanların temizliği ve havalandırılması, alkol-sigara-uyuşturucu kullanılmaması ve düzenli beslenme gibi genel sağlık tedbirlerinin, diğer bulaşıcı hastalıklarla birlikte verem hastalığının da bulaşma riskini çok önemli ölçüde azaltacağını vurguladı.    

 

 

Tüberküloz İl Koordinatörlüğü tarafından “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” etkinlikleri kapsamında öğretmenlere verem konusuyla ilgili eğitim verildi.

 

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde iki farklı oturum halinde yapılan eğitim, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Sedat Gülümsek, verem hastalığı kapsamında detaylı bilgiler verdi. Veremin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen hala tüm dünyada halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını işaret eden Gülümsek, verem hastalığının tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalık olduğunu belirtti.

 

Tedavi olan hasta aynı evde yaşayan insanlara dahi hastalığı bulaştırmadığını kaydeden Gülümsek, “Verem; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle hekim tarafından onaylanan bir antibiyotik kullanmasına rağmen iki-üç haftadan uzun süren öksürük şikayeti olan hastalarda veremden şüphelenmek gerekir.” dedi.

 

DİSPANSER ÜCRETSİZ

HİZMET VERİYOR!..

 

Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ile ilgili bütün iş ve işlemler ücretsiz olarak yapıldığına dikkat çeken Dr. Gülümsek, “Ayrıca Devletimiz Verem hastalarına çeşitli yardımlar da yapmaktadır.

Adana’da Seyhan, Yüreğir, Kozan ve Ceyhan’da dört Verem Savaş Birimi (Verem Savaş Dispanseri) hizmet vermektedir. Bu dispanserlerde verilen tüm hizmetler ücretsizdir.” ifadelerini kullandı.

 

Ülkemizde kararlılıkla uygulanan Ulusal Verem Kontrol Programı sayesinde verem hastalarının sayısı her yıl bir önceki yıla göre daha da azaldığını söyleyen Gülümsek, “Verem hastalığının eradike edilebilmesi için ülkemizde toplumun her kesimine yönelik yaygın eğitimler yapılmaktadır. Adana’da da toplumun her kesimine yönelik süreklilik arz eden eğitim planları yapılmış ve uygulanmaktadır. Eğitimlerdeki temel amacımız farkındalığı arttırarak veremle daha etkin bir şekilde mücadele edebilmektir. Bu sayede toplumun sağlığı ile birlikte kendi çocuklarımızın sağlığını korumamız mümkün olacaktır.” diye konuştu.

 

“BİZİM TEMEL AMACIMIZ

FARKINDALIĞI ARTIRMAK”

 

Veremden korunma yollarını anlatan Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Sedat Gülümsek, kişisel hijyen, yaşanılan mekanların temizliği ve havalandırılması, alkol-sigara-uyuşturucu kullanılmaması ve düzenli beslenme gibi genel sağlık tedbirlerinin, diğer bulaşıcı hastalıklarla birlikte verem hastalığının da bulaşma riskini çok önemli ölçüde azaltacağını vurguladı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.