Güney İlleri Tabip Odaları, “Sağlıklı toplum için çocuğunuzu aşılatın!”

GÜNDEM 11.04.2018 - 13:02, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2192+ kez okundu.
 

Güney İlleri Tabip Odaları, “Sağlıklı toplum için çocuğunuzu aşılatın!”

  Kısa adı GİTO olan Adana, Adıyaman, Gaziantep-Kilis, Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin Tabip Odası’ndan oluşan Güney İlleri Tabip Odaları, çocuğuna aşı yaptırmayan ailelerin sayısının 2017 yılında 23 bine ulaştığını, bu nedenle Kızamık hastalığına yakalananlar olduğunu dile getirerek Türk Tabipleri Birliğinin başlatmış olduğu “AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR” kampanyasını desteklediklerini belirtip “Sağlıklı toplum için çocuğunuzu aşılatın!” uyarısında bulundular.   Yapılan yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre 2011 yılında çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısının 183 iken 2017 yılında 23 bin olduğunu, aşıyla önlenebilir hastalıkların sadece aşı yaptırmayan çocukları değil, aşısı olanları da tehdit ettiğini söylediler.   Geçen hafta Antalya’da 9 üniversite öğrencisinin Kızamık hastalığına yakalandığını Kırıkkale’de üç okulun suçiçeği salgını nedeniyle kapatıldığının da altını çizen Prof. Dr. Ahmet Hilal, şu görüşlere yer verdi; “Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşı uygulaması ile ilgili kararında “ 1593 sayılı Kanun kapsamında zorunlu aşı uygulamasına kanuni dayanak teşkil edecek bir düzenlemenin bulunmadığı ” ifade edilmesinden sonra Sağlık Bakanlığının gerekli yasal düzenlemeyi yapması gerekiyorken Bakanlığın ısrarla bu düzenlemeyi yapmaması dikkat çekicidir. Bu nedenle, meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği, aşı ile ilgili bir yasa önerisi hazırlamış ve Sağlık Bakanlığı ile TBMM başkanlığına sunmuştur. Aşıların yüzde doksanını yapan kurumlar olan aile sağlığı merkezlerindeki sağlık çalışanları, aileler ile karşı karşıya kalmakta, her gün Bakanlığın irade eksikliğinin olumsuzluklarını yaşamaktadırlar. Sağlık çalışanları, aşılar konusundaki yasal ve kurumsal destekten yoksun bir biçimde tüm güçleriyle aşılama hizmetlerini yürütmek için çaba sarf etmektedir.”   “Medyaya yansıyan aşı karşıtlığı ile ilgili yanlış haberlere kayıtsız kalan Bakanlık bu tutumu nedeniyle ailelerin kafasında karışıklığa neden olarak aşı retlerinin sayısını artırmakta ve toplum sağlığını tehlikeye atmaktadır. Oysa Sağlık Bakanlığından beklenen, bu kanıtlanmamış, bilim dışı, hurufi bilgiler karşısında topluma aklın ve bilimin ışığında güçlü mesajlar vererek aşı uygulamasını teşvik etmektir.”   “Aşı karşıtları bilmelidir ki, aşılar ve suyun mikroplardan arındırılması Dünya Sağlık Örgütü tarafından insan sağlığı için en faydalı iki uygulama olarak ilan edilmiştir. Aşıyla korunabilir hastalıklar, çoğunlukla yaşamı tehdit eden yani sakatlık ya da ölümle sonuçlanan hastalıklardır.”   “Sonuç olarak; Halkımızı, çocuklarını aşıyla önlenebilir hastalıklardan korumak için aşı yaptırmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, aşılar güvenilir ürünlerdir ve aşı reddi bireysel özgürlük değil toplum sağlığını tehdit eden bir davranıştır.

 

Kısa adı GİTO olan Adana, Adıyaman, Gaziantep-Kilis, Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin Tabip Odası’ndan oluşan Güney İlleri Tabip Odaları, çocuğuna aşı yaptırmayan ailelerin sayısının 2017 yılında 23 bine ulaştığını, bu nedenle Kızamık hastalığına yakalananlar olduğunu dile getirerek Türk Tabipleri Birliğinin başlatmış olduğu “AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR” kampanyasını desteklediklerini belirtip “Sağlıklı toplum için çocuğunuzu aşılatın!” uyarısında bulundular.

 

Yapılan yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre 2011 yılında çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısının 183 iken 2017 yılında 23 bin olduğunu, aşıyla önlenebilir hastalıkların sadece aşı yaptırmayan çocukları değil, aşısı olanları da tehdit ettiğini söylediler.

 

Geçen hafta Antalya’da 9 üniversite öğrencisinin Kızamık hastalığına yakalandığını Kırıkkale’de üç okulun suçiçeği salgını nedeniyle kapatıldığının da altını çizen Prof. Dr. Ahmet Hilal, şu görüşlere yer verdi;

“Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşı uygulaması ile ilgili kararında “ 1593 sayılı Kanun kapsamında zorunlu aşı uygulamasına kanuni dayanak teşkil edecek bir düzenlemenin bulunmadığı ” ifade edilmesinden sonra Sağlık Bakanlığının gerekli yasal düzenlemeyi yapması gerekiyorken Bakanlığın ısrarla bu düzenlemeyi yapmaması dikkat çekicidir. Bu nedenle, meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği, aşı ile ilgili bir yasa önerisi hazırlamış ve Sağlık Bakanlığı ile TBMM başkanlığına sunmuştur. Aşıların yüzde doksanını yapan kurumlar olan aile sağlığı merkezlerindeki sağlık çalışanları, aileler ile karşı karşıya kalmakta, her gün Bakanlığın irade eksikliğinin olumsuzluklarını yaşamaktadırlar. Sağlık çalışanları, aşılar konusundaki yasal ve kurumsal destekten yoksun bir biçimde tüm güçleriyle aşılama hizmetlerini yürütmek için çaba sarf etmektedir.”

 

“Medyaya yansıyan aşı karşıtlığı ile ilgili yanlış haberlere kayıtsız kalan Bakanlık bu tutumu nedeniyle ailelerin kafasında karışıklığa neden olarak aşı retlerinin sayısını artırmakta ve toplum sağlığını tehlikeye atmaktadır. Oysa Sağlık Bakanlığından beklenen, bu kanıtlanmamış, bilim dışı, hurufi bilgiler karşısında topluma aklın ve bilimin ışığında güçlü mesajlar vererek aşı uygulamasını teşvik etmektir.”

 

“Aşı karşıtları bilmelidir ki, aşılar ve suyun mikroplardan arındırılması Dünya Sağlık Örgütü tarafından insan sağlığı için en faydalı iki uygulama olarak ilan edilmiştir. Aşıyla korunabilir hastalıklar, çoğunlukla yaşamı tehdit eden yani sakatlık ya da ölümle sonuçlanan hastalıklardır.”

 

“Sonuç olarak; Halkımızı, çocuklarını aşıyla önlenebilir hastalıklardan korumak için aşı yaptırmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, aşılar güvenilir ürünlerdir ve aşı reddi bireysel özgürlük değil toplum sağlığını tehdit eden bir davranıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.