Güney Kore'de 20 Bin Kişi Başkenti Bastı

DÜNYA 05.11.2016 - 18:42, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1178+ kez okundu.
 

Güney Kore'de 20 Bin Kişi Başkenti Bastı

Güney Kore'deki Choi skandalının yankıları sürüyor. Devlet Başkanı Park'ın istifasını isteyen 20 bin kişi başkent Seul'de toplandı. Sayının 100 bine çıkması bekleniyor.
üney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, resmi bir görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasıyla ortaya çıkan skandalın ardından tepkiler büyüyor. 20 BİN GÖSTERİCİ BİR ARAYA GELDİ Korea Times gazetesinin haberine göre, Park'ın istifasını isteyen kalabalık bir grup başkent Seul'de toplandı. Sayıları 20 bine ulaşan göstericiler, Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya geldi. Güvenlik yetkilileri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, sayının 30 bine ulaşmasını beklediklerini ve gösteride şiddet olayı olması durumunda harekete geçeceklerini kaydetti. SAYININ 100 BİNE ULAŞACAĞI İDDİASI Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının 100 bine ulaşacağını iddia etti. Park'ın yakın dostu Choi skandalına tepkiler artıyor. Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan "gizemli bir karakter" olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor. ZİMMETİNE 9 MİLYON DOLAR GEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLİYOR Devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkan Choi'un ayrıca kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor. Protestocular tarafından istifası istenen Park, Choi skandalı nedeniyle televizyona çıkarak Güney Kore halkından özür dilemişti. Güney Kore basınında yer alan haberlerde, Choi'nin, 1994'te ölmeden önce Park'ın danışmanlığını yapan Hristiyan bir papazın kızı, aynı zamanda, Park'ın, devlet başkanı olmadan önce mecliste danışmanlığını yapan bir kişinin eski eşi olduğu belirtiliyor. PARK'A İSTİFA ÇAĞRISI Başkan Park Geun-hye aleyhine geçen cumartesi günü, arkadaşı Choi Soon-sil'in devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine başkent Seoul'de binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti. Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor. KAMUOYU DESTEĞİ YÜZDE 5'E DÜŞTÜ Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü. Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve salı günü halkından özür dilemişti. Göstericilerin 12 Kasım'da da Devlet Başkanı Park karşıtı gösteri düzenleyecekleri belirtiliyor.
Güney Kore'deki Choi skandalının yankıları sürüyor. Devlet Başkanı Park'ın istifasını isteyen 20 bin kişi başkent Seul'de toplandı. Sayının 100 bine çıkması bekleniyor.

üney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, resmi bir görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasıyla ortaya çıkan skandalın ardından tepkiler büyüyor.

20 BİN GÖSTERİCİ BİR ARAYA GELDİ

Korea Times gazetesinin haberine göre, Park'ın istifasını isteyen kalabalık bir grup başkent Seul'de toplandı. Sayıları 20 bine ulaşan göstericiler, Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya geldi.

Güvenlik yetkilileri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, sayının 30 bine ulaşmasını beklediklerini ve gösteride şiddet olayı olması durumunda harekete geçeceklerini kaydetti.

SAYININ 100 BİNE ULAŞACAĞI İDDİASI

Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının 100 bine ulaşacağını iddia etti.

Park'ın yakın dostu Choi skandalına tepkiler artıyor. Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan "gizemli bir karakter" olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor.

ZİMMETİNE 9 MİLYON DOLAR GEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

Devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkan Choi'un ayrıca kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Protestocular tarafından istifası istenen Park, Choi skandalı nedeniyle televizyona çıkarak Güney Kore halkından özür dilemişti.

Güney Kore basınında yer alan haberlerde, Choi'nin, 1994'te ölmeden önce Park'ın danışmanlığını yapan Hristiyan bir papazın kızı, aynı zamanda, Park'ın, devlet başkanı olmadan önce mecliste danışmanlığını yapan bir kişinin eski eşi olduğu belirtiliyor.

PARK'A İSTİFA ÇAĞRISI

Başkan Park Geun-hye aleyhine geçen cumartesi günü, arkadaşı Choi Soon-sil'in devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine başkent Seoul'de binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

KAMUOYU DESTEĞİ YÜZDE 5'E DÜŞTÜ

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve salı günü halkından özür dilemişti.

Göstericilerin 12 Kasım'da da Devlet Başkanı Park karşıtı gösteri düzenleyecekleri belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.