Gürer: Çiçek ithalatı da ticari sır oldu

GÜNDEM 03.11.2018 - 14:40, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1639+ kez okundu.
 

Gürer: Çiçek ithalatı da ticari sır oldu

  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından ithal edilen çiçek, fidan ve çiçek tohumlarıyla ilgili istatistiki bilgilerin kamuoyuyla açıklanması için, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yazılı soru önergesi verdi. Bakan Pekcan, ithalat yapan firma bilgilerinin ticari sır kapsamında olduğu gerekçesiyle önergeyi yanıtsız bıraktı.    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde “Ülkemize 2017 ve 2018 Temmuz ayı itibariyle ithal çiçek tohumu girişi yapılmış mıdır?   Kamu kurum kuruluşları ve belediyeler ithal çiçek ve fidan getirmiş midir? Getirdilerse bahsi geçen zaman aralığında getirilen ithal çiçek ve fidanın ayrı ayrı tutarı ne kadardır?   Hangi özel şirketler ne kadar çiçek, çiçek tohumu ve fidan ithal etmiştir, ithal edilen bu ürünlerin tutarı nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.    Önergeyi yanıtlayan Bakan Ruhsar Pekcan, Gümrük Kanununun 12'nci ve Gümrük Yönetmeliğinin 30'uncu maddeleri gereğince "ticari sır niteliğinde firma bilgilerinin" açıklanamayacağını bildirdi.    CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tek adam rejiminin şeffaflıktan uzak halkın bilgi alma hakkının dahi yok sayıldığı bir süreç olduğunu belirterek;“Bakan Ruhsar Pekcan yazılı sorulara gereken yanıtları vermek yerine sürekli TÜİK verilerini adres gösteriyor. Firma bilgileri içinse ticari sır diyor. İthalatı yapan yada yaptırılan firma neden ticari sır olsun,  kim bunlar? Kamu ve belediyeler eli ile  her yıl milyarlarca lira yurt dışından çiçek fidan alımına gidilmiyor mu? Neden yerel ve yerli çiçek, fidan yerine bu tercihlere yöneliniyor.Vatandaşın cebinden çıkan vergiler nerelere kimlere gidiyor, vatandaşın öğrenmesinde ne mahsur var” dedi.  

 


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından ithal edilen çiçek, fidan ve çiçek tohumlarıyla ilgili istatistiki bilgilerin kamuoyuyla açıklanması için, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yazılı soru önergesi verdi. Bakan Pekcan, ithalat yapan firma bilgilerinin ticari sır kapsamında olduğu gerekçesiyle önergeyi yanıtsız bıraktı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde “Ülkemize 2017 ve 2018 Temmuz ayı itibariyle ithal çiçek tohumu girişi yapılmış mıdır?

 

Kamu kurum kuruluşları ve belediyeler ithal çiçek ve fidan getirmiş midir? Getirdilerse bahsi geçen zaman aralığında getirilen ithal çiçek ve fidanın ayrı ayrı tutarı ne kadardır?

 

Hangi özel şirketler ne kadar çiçek, çiçek tohumu ve fidan ithal etmiştir, ithal edilen bu ürünlerin tutarı nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

 

Önergeyi yanıtlayan Bakan Ruhsar Pekcan, Gümrük Kanununun 12'nci ve Gümrük Yönetmeliğinin 30'uncu maddeleri gereğince "ticari sır niteliğinde firma bilgilerinin" açıklanamayacağını bildirdi. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tek adam rejiminin şeffaflıktan uzak halkın bilgi alma hakkının dahi yok sayıldığı bir süreç olduğunu belirterek;“Bakan Ruhsar Pekcan yazılı sorulara gereken yanıtları vermek yerine sürekli TÜİK verilerini adres gösteriyor. Firma bilgileri içinse ticari sır diyor. İthalatı yapan yada yaptırılan firma neden ticari sır olsun,  kim bunlar? Kamu ve belediyeler eli ile  her yıl milyarlarca lira yurt dışından çiçek fidan alımına gidilmiyor mu? Neden yerel ve yerli çiçek, fidan yerine bu tercihlere yöneliniyor.Vatandaşın cebinden çıkan vergiler nerelere kimlere gidiyor, vatandaşın öğrenmesinde ne mahsur var” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.