Gürer: Üretim artışı su sorununun çözümüne bağlıdır

EKONOMİ 22.08.2020 - 15:10, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2183+ kez okundu.
 

Gürer: Üretim artışı su sorununun çözümüne bağlıdır

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sulama suyunun orta Anadolu’da önemli bir sorun olmaya devam ettiğini, bu nedenle verim ve üretim kayıpları yaşandığını söyledi.   CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Orta Anadolu da yeraltı sularında her yıl belli oranda düşme yaşanmaktadır. Ancak sulu tarım için yeraltı suyundan başka mevcutta seçenek yoktur. Sorunun aşılması DSİ tarafından 1989 yılında projelendirilip rafta kalan  Fırat nehri kolu Karaca suyundan Kızılırmak üzerinden Orta Anadolu’ya getirilmesi projesinden başka önemli bir projede yoktur. Sulama suyu sorunu bölgede üretim ve verimi doğrudan etkilemektedir. Sulama suyu sorunu çözülmeden tarımda verim kayıpları düşürülemez. KOP bölgesinde yeni kuyu açma izni verilmemektedir. Ancak miras yolu ile el değiştiren ya da bir nedenle kullanılmayan kuyular olsun yeniden kullanılması sağlanmalıdır. Bu nedenle bir de kanun teklifi verdim. Bölgemiz için ciddi bir sorun olan bu durum düzenlenmelidir” diye konuştu.     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin” Kanun Teklifi  Meclis Başkanlığına verdi.   CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi şu maddeleri içeriyor:    MADDE 1- 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanuna da geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 4- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce zirai amaçlı yeraltı suyu kuyusu açmış olup kullanma belgesi almamış olan çiftçilere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde kullanma belgesi verilir.” MADDE 2- 167 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddenin yayımı tarihini izleyen 20 yıl boyunca zirai amaçlı olmak kaydıyla Konya Kapalı Havzasında açılacak su kuyuları için bu Kanunda düzenlenen şartlar aranmaz.”      

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sulama suyunun orta Anadolu’da önemli bir sorun olmaya devam ettiğini, bu nedenle verim ve üretim kayıpları yaşandığını söyledi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Orta Anadolu da yeraltı sularında her yıl belli oranda düşme yaşanmaktadır. Ancak sulu tarım için yeraltı suyundan başka mevcutta seçenek yoktur. Sorunun aşılması DSİ tarafından 1989 yılında projelendirilip rafta kalan  Fırat nehri kolu Karaca suyundan Kızılırmak üzerinden Orta Anadolu’ya getirilmesi projesinden başka önemli bir projede yoktur. Sulama suyu sorunu bölgede üretim ve verimi doğrudan etkilemektedir. Sulama suyu sorunu çözülmeden tarımda verim kayıpları düşürülemez. KOP bölgesinde yeni kuyu açma izni verilmemektedir. Ancak miras yolu ile el değiştiren ya da bir nedenle kullanılmayan kuyular olsun yeniden kullanılması sağlanmalıdır. Bu nedenle bir de kanun teklifi verdim. Bölgemiz için ciddi bir sorun olan bu durum düzenlenmelidir” diye konuştu.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin” Kanun Teklifi  Meclis Başkanlığına verdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi şu maddeleri içeriyor: 

 

MADDE 1- 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanuna da geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 4- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce zirai amaçlı yeraltı suyu kuyusu açmış olup kullanma belgesi almamış olan çiftçilere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde kullanma belgesi verilir.”

MADDE 2- 167 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddenin yayımı tarihini izleyen 20 yıl boyunca zirai amaçlı olmak kaydıyla Konya Kapalı Havzasında açılacak su kuyuları için bu Kanunda düzenlenen şartlar aranmaz.”

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.