"HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN"

GÜNDEM 01.07.2020 - 15:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1267+ kez okundu.
 

"HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN"

İkinci el araç alım satımı her sene artarken, bu satışların büyük bölümünü oto galericiler yerine başkaları yapıyor. Merdiven altı galericilikle devletin vergi kaybına, galericilerin de hayal kırıklığına uğradığına dikkat çeken Adana Motorlu Araçlar ve Satıcılar Derneği (MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, hükümete çağrıda bulundu.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’na (MASFED) bağlı Adana Motorlu Araçlar ve Satıcılar Derneği (MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, internet üzerinden araç satışlarında ve işi otomobil olmadığı halde bir yılda çok fazla araç satanlar konusunda devletin düzenleme yapmasını istedi.  “2. eli çeki-düzen için denetleme de şart” Galericilerin isyan bayrağını çektiğini aktaran Öcal, "Bu konuda hepimiz dertliyiz. Galericiler toplu yada bireysel CİMER'e suç duyurusunda bulunmalı” dedi.  Öcal, bir yılda 3,5 milyon aracın kayıt dışı satıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Devletin çok ciddi bir vergi kaybı oluşuyor. İstihdam oluşturup vergi verirken bazıları evlerinden araç alım satımı yapıyor. Noterlerde oto galericiden çok, başkaları var. Berberi, kaportacısı  galericiliğe soyunmuş. Vergi yok, denetleme yok. Bir yılda 2 veya 3 araç satanlar Maliye tarafından denetlensin. Bunlar bu işi mi yapıyor, yoksa gerçekten kendi araçlarını mı satıyor.”  'Bir kasa bir masa' ile oto galericilik döneminin sona ermesi gerektiğini belirten Öcal, hükümetin ikinci el piyasasına çeki düzen vermek için çıkardığı yetki ve yeterlilik belgesi uygulamasına dikkat çekti. Öcal, 2020 itibariyle yetki ve yeterlilik belgesi olmayanların 2. el araç satışı yapamayacağını hatırlatarak, kayıt dışılığı engellemek üzere yapılan düzenlemenin Ağustos ayında faaliyete geçmesi gerektiğini bildirdi.  Adana Oto Center başta olmak üzere birçok esnafa bu sertifikaların alınmasında öncülük eden Öcal, ikinci el piyasasına bu yönetmelikle birlikte düzen geleceğini söyledi. Yetki ve yeterlilik belgesi konusunda esnafa yardımcı olmaya devam edeceklerini bildiren Öcal, şöyle konuştu: “Herkes bundan sonra ikinci el araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki, yeterlilik belgesi de vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından ‘ikinci el araç alım satımı yapabilir’ diye bir yetki ve yeterlilik belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak."
İkinci el araç alım satımı her sene artarken, bu satışların büyük bölümünü oto galericiler yerine başkaları yapıyor. Merdiven altı galericilikle devletin vergi kaybına, galericilerin de hayal kırıklığına uğradığına dikkat çeken Adana Motorlu Araçlar ve Satıcılar Derneği (MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, hükümete çağrıda bulundu.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’na (MASFED) bağlı Adana Motorlu Araçlar ve Satıcılar Derneği (MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, internet üzerinden araç satışlarında ve işi otomobil olmadığı halde bir yılda çok fazla araç satanlar konusunda devletin düzenleme yapmasını istedi. 

“2. eli çeki-düzen için denetleme de şart”

Galericilerin isyan bayrağını çektiğini aktaran Öcal, "Bu konuda hepimiz dertliyiz. Galericiler toplu yada bireysel CİMER'e suç duyurusunda bulunmalı” dedi. 
Öcal, bir yılda 3,5 milyon aracın kayıt dışı satıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Devletin çok ciddi bir vergi kaybı oluşuyor. İstihdam oluşturup vergi verirken bazıları evlerinden araç alım satımı yapıyor. Noterlerde oto galericiden çok, başkaları var. Berberi, kaportacısı  galericiliğe soyunmuş. Vergi yok, denetleme yok. Bir yılda 2 veya 3 araç satanlar Maliye tarafından denetlensin. Bunlar bu işi mi yapıyor, yoksa gerçekten kendi araçlarını mı satıyor.” 
'Bir kasa bir masa' ile oto galericilik döneminin sona ermesi gerektiğini belirten Öcal, hükümetin ikinci el piyasasına çeki düzen vermek için çıkardığı yetki ve yeterlilik belgesi uygulamasına dikkat çekti. Öcal, 2020 itibariyle yetki ve yeterlilik belgesi olmayanların 2. el araç satışı yapamayacağını hatırlatarak, kayıt dışılığı engellemek üzere yapılan düzenlemenin Ağustos ayında faaliyete geçmesi gerektiğini bildirdi. 
Adana Oto Center başta olmak üzere birçok esnafa bu sertifikaların alınmasında öncülük eden Öcal, ikinci el piyasasına bu yönetmelikle birlikte düzen geleceğini söyledi. Yetki ve yeterlilik belgesi konusunda esnafa yardımcı olmaya devam edeceklerini bildiren Öcal, şöyle konuştu: “Herkes bundan sonra ikinci el araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki, yeterlilik belgesi de vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından ‘ikinci el araç alım satımı yapabilir’ diye bir yetki ve yeterlilik belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.