Hızlı kilo değişimi tiroidden olabilir

SAĞLIK-YAŞAM 20.09.2017 - 13:57, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2005+ kez okundu.
 

Hızlı kilo değişimi tiroidden olabilir

  Uzmanlar, hızlı kilo artışı ve kilo kaybının, tiroid bezinin çalışmasındaki sorunların işaretçisi olabileceğini söylüyor   Halk arasında ‘adem elması’ diye adlandırılan tiroid bezinin ürettiği hormonlardaki artış ve düşüşler, birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Üstün, bu belirtilerin başında hızlı kilo artışı ya da kilo kaybının geldiğini vurguluyor. Doç. Dr. Üstün, diğer belirtileri ise terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, uyuma isteği, kabızlık ve cilt kuruluğu olarak sıralıyor.   HORMONLARA BAKILMALI Nefes borusunun önünde yer alan tiroid bezinin, kelebek şeklinde iki parçadan ve orta kısımdan oluşan bir bez olduğunu ifade eden Doç. Dr. İhsan Üstün, “Bu bezin büyümesi guvatr diye adlandırılır. Tiroid bezi T3 ve T4 denilen hormonlar üreterek vücudumuzun metabolizma hızını ve enerji dengesini kontrol eder. Tiroid bezi az çalıştığında kilo artışı, halsizlik,  uyuma isteği, kabızlık, cilt kuruluğunun görülebileceği gibi çok çalıştığında ise kilo kaybı, terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük görülebilmektedir. Guvatrı olan kişide tiroid bezinin nasıl çalıştığını anlayabilmek için kan testi ile T3, T4 ve TSH denilen hormonlara bakmak gerekir” diyor.   KANSER ORANI YÜZDE 5 Tiroid bezinin içinde normal dokudan farklı olarak görünen yumrulara ‘tiroid nodülü’ adı verildiğini kaydeden Doç. Dr. Üstün, bunların yaklaşık % 5’inin kanser olduğunu ifade ediyor. Doç. Dr. Üstün şöyle devam ediyor: “Bu nodüllerin deneyimli bir hekim tarafından ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve riskli bulunan nodüllerden ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak kanser olup olmadığının netleştirilmesi gerekmektedir. Riskli bulunmayan nodüller de belirli aralıklarla endokrinoloji uzmanları tarafından takip edilmelidir.”   AMELİYAT GEREKEN DURUMLAR Doç. Dr. İhsan Üstün, tiroid bezinin hangi durumlarda ameliyat edilmesi gereken durumları ise şöyle sıralıyor: -Tiroid nodülünde kanser şüphesi veya kanser tespit edilirse (biyopsi ile), -Tiroid bezinin ve/veya nodüllerinin büyüyerek bası etkisi sonucu ses kısıklığı, nefes darlığına, yutma güçlüğüne yol açması durumunda, 3-Tiroid bezinin tümünün çok çalışması ve/veya tiroid nodülünün çok hormon üretmesi durumunda, ameliyat gereklidir.

 

Uzmanlar, hızlı kilo artışı ve kilo kaybının, tiroid bezinin çalışmasındaki sorunların işaretçisi olabileceğini söylüyor

 

Halk arasında ‘adem elması’ diye adlandırılan tiroid bezinin ürettiği hormonlardaki artış ve düşüşler, birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Üstün, bu belirtilerin başında hızlı kilo artışı ya da kilo kaybının geldiğini vurguluyor. Doç. Dr. Üstün, diğer belirtileri ise terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, uyuma isteği, kabızlık ve cilt kuruluğu olarak sıralıyor.

 

HORMONLARA BAKILMALI

Nefes borusunun önünde yer alan tiroid bezinin, kelebek şeklinde iki parçadan ve orta kısımdan oluşan bir bez olduğunu ifade eden Doç. Dr. İhsan Üstün, “Bu bezin büyümesi guvatr diye adlandırılır. Tiroid bezi T3 ve T4 denilen hormonlar üreterek vücudumuzun metabolizma hızını ve enerji dengesini kontrol eder. Tiroid bezi az çalıştığında kilo artışı, halsizlik,  uyuma isteği, kabızlık, cilt kuruluğunun görülebileceği gibi çok çalıştığında ise kilo kaybı, terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük görülebilmektedir. Guvatrı olan kişide tiroid bezinin nasıl çalıştığını anlayabilmek için kan testi ile T3, T4 ve TSH denilen hormonlara bakmak gerekir” diyor.

 

KANSER ORANI YÜZDE 5

Tiroid bezinin içinde normal dokudan farklı olarak görünen yumrulara ‘tiroid nodülü’ adı verildiğini kaydeden Doç. Dr. Üstün, bunların yaklaşık % 5’inin kanser olduğunu ifade ediyor. Doç. Dr. Üstün şöyle devam ediyor: “Bu nodüllerin deneyimli bir hekim tarafından ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve riskli bulunan nodüllerden ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak kanser olup olmadığının netleştirilmesi gerekmektedir. Riskli bulunmayan nodüller de belirli aralıklarla endokrinoloji uzmanları tarafından takip edilmelidir.”

 

AMELİYAT GEREKEN DURUMLAR

Doç. Dr. İhsan Üstün, tiroid bezinin hangi durumlarda ameliyat edilmesi gereken durumları ise şöyle sıralıyor:

-Tiroid nodülünde kanser şüphesi veya kanser tespit edilirse (biyopsi ile),

-Tiroid bezinin ve/veya nodüllerinin büyüyerek bası etkisi sonucu ses kısıklığı, nefes darlığına, yutma güçlüğüne yol açması durumunda,

3-Tiroid bezinin tümünün çok çalışması ve/veya tiroid nodülünün çok hormon üretmesi durumunda,

ameliyat gereklidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.