İKİZ GEBELİKLERDE DOWN SENDROMUNA DİKKAT!

SAĞLIK-YAŞAM 31.10.2018 - 15:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1912+ kez okundu.
 

İKİZ GEBELİKLERDE DOWN SENDROMUNA DİKKAT!

  Tıp alanında yaşanan çığır açan gelişmeler sayesinde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ve anne adayları riskli gebelikler konusunda önceden bilgilendirilebiliyor.Doğuma kadar geçen süre içerisinde anne karnında gelişmeye devam eden bebeğe (fetusa) bazı testler uygulanarak bebeğin genetik veya doğuştan riskli hastalıklara sahip olup olmadığı belirlenebiliyor. 14-19 Ekim 2018 tarihlerinde, Rio de Janeiro’da düzenlenen 22. Dünya Kadın Hastalıkları ve Doğum Federasyonu (FIGO) Kongresi’nde “İkiz Gebeliklerde Tarama Testleri” konusunu ele alanAcıbadem Adana Hastanesi Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, ikiz gebelik durumunda yapılması gereken testler hakkında önemli bilgiler verdi.   Genetik farklılıklar varsa İkiz gebelikler tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizi şeklinde ikiye ayrılıyor. İkiz gebelikte gebelik türünün ayırt edilmesinin her zaman kolay olmadığının altını çizen Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, aradaki farkı, tek yumurta ikizlerinin genetik yapısının aynı olması, çift yumurta ikizlerinin ise genetik yapılarında farklılıklar gözlenmesi olarak açıklıyor.   İkiz gebelik durumunda bebeklerin genetik hastalıklara yatkınlığının belirlenebilmesi için gebeliğin belli aşamalarında yapılması gereken bazı testler mevcut. Down Sendromu Tarama Testleri ise bunların en başında gelen test konumunda bulunuyor.   Ense kalınlığı testini 11 ila 14. haftalar arasında yaptırın Down Sendromu tarama testlerinden ilki NT, yani ense kalınlığı ölçümü testi. Ultrason eşliğinde yapılan bu test ile bebeklerde herhangi bir risk olup olmadığı tespit edilebiliyor. Yine aynı haftalarda yapılan kan testleri sayesinde, NT testi ile paralel 3.ay tarama testi de gerçekleştiriliyor.   Bebekten anneye geçen hücrelerin incelenmesi de mümkün Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir,fetustan yani anne karnında büyüyen bebekten annenin kanına geçen hücrelerin DNA’sının incelenmesinin de başka bir tarama testi türüolduğunu kaydediyor. 14. ve 18. haftalar arasında yapılan ve “Cell Free DNA” adı verilen bu test sayesinde Down Sendromu riskinde bir artış olup olmadığı belirlenebiliyor.   Ultrason incelemesi de devrede Gebeliğin ilerlemesiyle anne ve bebeklerin sağlığı için yapılan testlerin niteliğinin de değişebildiğini belirten Prof. Dr. Demir, hamileliğin 18. ve 23 haftaları arasındayapılan ultrasonografi incelemesi ile Downsendromu bulgularını değerlendirmenin mümkün olduğunu vurguluyor.   Risk artışı varsa Bu testlerde risk artışı saptanırsa kesin tanı için fetusaamniyosentezuygulanması gerekiyor. Ancakamniyosentez uygulamasının örnekleme deneyimli perinatolog hekimler tarafından yapılması kritik.Eğer fetuslardan birinde Down Sendromu riskiolduğu belirlenirsebebek sahibi olacak aile ve doktorun görüşmeleri ve ailenin nihai kararı sonrasında söz konusufetusa‘indirgeme’ (fetosid – hasta fetüs için gebeliğin sonlandırılması) işlemi uygulanabiliyor.    

 

Tıp alanında yaşanan çığır açan gelişmeler sayesinde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ve anne adayları riskli gebelikler konusunda önceden bilgilendirilebiliyor.Doğuma kadar geçen süre içerisinde anne karnında gelişmeye devam eden bebeğe (fetusa) bazı testler uygulanarak bebeğin genetik veya doğuştan riskli hastalıklara sahip olup olmadığı belirlenebiliyor. 14-19 Ekim 2018 tarihlerinde, Rio de Janeiro’da düzenlenen 22. Dünya Kadın Hastalıkları ve Doğum Federasyonu (FIGO) Kongresi’nde “İkiz Gebeliklerde Tarama Testleri” konusunu ele alanAcıbadem Adana Hastanesi Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, ikiz gebelik durumunda yapılması gereken testler hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Genetik farklılıklar varsa

İkiz gebelikler tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizi şeklinde ikiye ayrılıyor. İkiz gebelikte gebelik türünün ayırt edilmesinin her zaman kolay olmadığının altını çizen Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, aradaki farkı, tek yumurta ikizlerinin genetik yapısının aynı olması, çift yumurta ikizlerinin ise genetik yapılarında farklılıklar gözlenmesi olarak açıklıyor.

 

İkiz gebelik durumunda bebeklerin genetik hastalıklara yatkınlığının belirlenebilmesi için gebeliğin belli aşamalarında yapılması gereken bazı testler mevcut. Down Sendromu Tarama Testleri ise bunların en başında gelen test konumunda bulunuyor.

 

Ense kalınlığı testini 11 ila 14. haftalar arasında yaptırın

Down Sendromu tarama testlerinden ilki NT, yani ense kalınlığı ölçümü testi. Ultrason eşliğinde yapılan bu test ile bebeklerde herhangi bir risk olup olmadığı tespit edilebiliyor. Yine aynı haftalarda yapılan kan testleri sayesinde, NT testi ile paralel 3.ay tarama testi de gerçekleştiriliyor.

 

Bebekten anneye geçen hücrelerin incelenmesi de mümkün

Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir,fetustan yani anne karnında büyüyen bebekten annenin kanına geçen hücrelerin DNA’sının incelenmesinin de başka bir tarama testi türüolduğunu kaydediyor. 14. ve 18. haftalar arasında yapılan ve “Cell Free DNA” adı verilen bu test sayesinde Down Sendromu riskinde bir artış olup olmadığı belirlenebiliyor.

 

Ultrason incelemesi de devrede

Gebeliğin ilerlemesiyle anne ve bebeklerin sağlığı için yapılan testlerin niteliğinin de değişebildiğini belirten Prof. Dr. Demir, hamileliğin 18. ve 23 haftaları arasındayapılan ultrasonografi incelemesi ile Downsendromu bulgularını değerlendirmenin mümkün olduğunu vurguluyor.

 

Risk artışı varsa

Bu testlerde risk artışı saptanırsa kesin tanı için fetusaamniyosentezuygulanması gerekiyor. Ancakamniyosentez uygulamasının örnekleme deneyimli perinatolog hekimler tarafından yapılması kritik.Eğer fetuslardan birinde Down Sendromu riskiolduğu belirlenirsebebek sahibi olacak aile ve doktorun görüşmeleri ve ailenin nihai kararı sonrasında söz konusufetusa‘indirgeme’ (fetosid – hasta fetüs için gebeliğin sonlandırılması) işlemi uygulanabiliyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.