“İLÇE BELEDİYELERİ OFİSİ DEĞİL, TAPUDAKİ ÖLÇÜYÜ DİKKATE ALSIN”

GÜNDEM 24.09.2020 - 15:34, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1377+ kez okundu.
 

“İLÇE BELEDİYELERİ OFİSİ DEĞİL, TAPUDAKİ ÖLÇÜYÜ DİKKATE ALSIN”

Adana MAS-DER Başkanı İbrahim Öcal, yetki belgesi almak isteyen galerici esnafına pandemi sürecinde kolaylık tanınması varken, zorluk yaşatılmasının anlamsız olduğunu söyledi.
Adana’da belediyeler, Çevre Temizlik Vergisi ve Emlak Vergisi’ni tahsilde tapudaki ölçüyü dikkate alıyor ancak iş yetki belgesi vermeye geldiğinde, yalnızca ofis bölümü baz alınarak işlem yapılıyor. Galerici esnafı, uygulamanın son derece yanlış olduğunu belirterek, belediyelerin, bu yöntemle işyerlerinin “2 ruhsat ve 2 yetki alma” işleminin önünü kestiğini söylüyor.  Adana Motorlu Araç Sürücüleri Derneği (Adana MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, ilçe belediyelerin yetki belgesi almak isteyenlere, yalnızca işyerinin ofis bölümünü dikkate alarak işlem yapmasını eleştirdi. Öcal, “İlçe belediyeleri, Çevre Temizlik Vergisi ve Emlak Vergisi gibi alacaklarını tapudaki metraja göre alıyor. Ancak iş yetki belgesi almaya geldi mi Ofis bölümü metrajı baz alınıyor. 15 Ağustos 2020’de, bir işyerine 2 ruhsat ve 2 yetki verilebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştı. Belediyeler yalnızca ofis bölümü ölçümleri ile esnafa darbe üstü darbe vuruyor” dedi. Öcal, hali hazırda işletilmekte olan Galericiler Sitesi’nde mevcut durum göz önüne alındığında, kendilerinden istenen kanunun ilgili maddelerinde işlemler için lazım olan ve istenen metrajların karşılandığını hatırlattı. Öcal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşletmeye başladığımız günden beri, emlak harcı, diğer vergi ve harçlar kullanmakta olduğumuz alan üzerinden hesap edilerek alınmıştır. İlgili kurumlar, en üst limitleri hesaplayıp vergi ve harçları alırken, belediye yetkisi belgesi için tamamen keyfi bir uygulamaya imza atmaktadır. Ben yaparım olur, zihniyeti ile mücadele etmek bizim için son derece güçtür.” Öcal, dünyanın ekonomik sorunlarla uğraştığı bir dönemde, esnafa yönelik iyi tutumların destek göreceğine inandığını hatırlatarak, belediyelerin “çözüm odaklı” yaklaşımlarla yetki belgesi almaya çalışan esnafın sorunlarını göz ardı etmeyeceğine inandığını sözlerine ekledi.
Adana MAS-DER Başkanı İbrahim Öcal, yetki belgesi almak isteyen galerici esnafına pandemi sürecinde kolaylık tanınması varken, zorluk yaşatılmasının anlamsız olduğunu söyledi.

Adana’da belediyeler, Çevre Temizlik Vergisi ve Emlak Vergisi’ni tahsilde tapudaki ölçüyü dikkate alıyor ancak iş yetki belgesi vermeye geldiğinde, yalnızca ofis bölümü baz alınarak işlem yapılıyor. Galerici esnafı, uygulamanın son derece yanlış olduğunu belirterek, belediyelerin, bu yöntemle işyerlerinin “2 ruhsat ve 2 yetki alma” işleminin önünü kestiğini söylüyor. 

Adana Motorlu Araç Sürücüleri Derneği (Adana MAS-DER) Başkanı İbrahim Öcal, ilçe belediyelerin yetki belgesi almak isteyenlere, yalnızca işyerinin ofis bölümünü dikkate alarak işlem yapmasını eleştirdi. Öcal, “İlçe belediyeleri, Çevre Temizlik Vergisi ve Emlak Vergisi gibi alacaklarını tapudaki metraja göre alıyor. Ancak iş yetki belgesi almaya geldi mi Ofis bölümü metrajı baz alınıyor. 15 Ağustos 2020’de, bir işyerine 2 ruhsat ve 2 yetki verilebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştı. Belediyeler yalnızca ofis bölümü ölçümleri ile esnafa darbe üstü darbe vuruyor” dedi. Öcal, hali hazırda işletilmekte olan Galericiler Sitesi’nde mevcut durum göz önüne alındığında, kendilerinden istenen kanunun ilgili maddelerinde işlemler için lazım olan ve istenen metrajların karşılandığını hatırlattı. Öcal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşletmeye başladığımız günden beri, emlak harcı, diğer vergi ve harçlar kullanmakta olduğumuz alan üzerinden hesap edilerek alınmıştır. İlgili kurumlar, en üst limitleri hesaplayıp vergi ve harçları alırken, belediye yetkisi belgesi için tamamen keyfi bir uygulamaya imza atmaktadır. Ben yaparım olur, zihniyeti ile mücadele etmek bizim için son derece güçtür.”

Öcal, dünyanın ekonomik sorunlarla uğraştığı bir dönemde, esnafa yönelik iyi tutumların destek göreceğine inandığını hatırlatarak, belediyelerin “çözüm odaklı” yaklaşımlarla yetki belgesi almaya çalışan esnafın sorunlarını göz ardı etmeyeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.