İMAM HATİP OKULLARI OSMANLININ BİR MİRASIDIR…

GÜNDEM 18.10.2017 - 15:10, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1855+ kez okundu.
 

İMAM HATİP OKULLARI OSMANLININ BİR MİRASIDIR…

Adana İmam Hatip Lisesi ve Talebelerini Koruma Derneği Başkanı İmam Gazali Hıradağı, İmam-Hatip okullarının kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Hıradağı, şu açıklamayı yaptı: “Dört bir yanı cennet vatanımızın her bir köşesinde milletimizin kadim geleneklerini yaşatmak üzere varlığını sürdüren İmam-Hatip okulları, evlatlarını “dinlerini öğrensin” diye bu okullara gönderen anne-babaların gözdesidir. İmam Hatip liseleri, Osmanlı’nın bir mirasıdır. Medreset’ül Vaiz’in de imam ve hatip yetiştirilmesi arzu edilmiştir. Daha sonra ise Medresetü’l Eimme ve’l Huteba doğmuştur. Bu iki medrese, 1919 yılında Medresetü’l İrşad adıyla birleştirilmiştir. Kökleri Osmanlı’ya dayanan İmam-Hatip’ler, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabülünden sonra isim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Başlarda 4 yıllık bir okul olması düşünülen İmam Hatip Mektepleri, sadece 29 yerde açılmıştır. 1932 yılında ise tamamı kapatılmıştır. Bu da yetmezmiş gibi din dersleri tüm müfredatlardan çıkarılır. 16 yıl böylece dinden yalıtılmış bir eğitim dönemi başlatılmış olur. Yıllar sonra, 1949 yılında İmam Hatip’ler, İmam Hatip Kursu olarak açılmıştır. 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti ile İmam Hatip Okulları bir yıl sonra  13 Ekim 1951’de dört yıllık okullar olarak, büyük şehirlerde açılır.1954 yılında ise İmam Hatip Okulları günümüze kadar uzanan eğitim tarihindeki yerini almıştır. 1971 yılında askeri darbenin ardından Bülent Ecevit başkanlığındaki CHP koalisyon hükümeti kuruldu. Ağustos ayında yeni bir düzenlemeyle, imam hatip okullarının dört yıllık orta kısımları kapatıldı. Lise süresi ise üç yıldan dört yıla çıkartılarak meslek lisesi haline dönüştürüldü. 1973–74 öğretim yılında Erbakan, imam hatip okullarının orta kısımlarını yeniden açtı ve imam hatip liselerine ilk defa bütün üniversitelere giriş imkânı verdi. 1974 yılında 33 tane imam hatip okulu açıldı. Merhum Eski Başbakan Erbakan’ın ‘manevi kalkınma’ projelerinden olan İmam Hatiplerin yaygınlaşması fikri örneğin yavru vatan Kıbrıs için dile getirildiğinde Evrensel gizli örgütler, Kıbrıs Türkü’ndeki Milli heyecanın; İmam Hatiplerin, Kur’an Kurslarının katkısıyla yükselmesini engellemek için, organize hareket etmiştir. Erbakan İmam Hatip okullarının yaşatılması için azami gayret sarf etmiş bir liderdir.  Dini inancını yaşamak ve çocuklarına öğretmek isteyen milletimiz, kadim bir geleneği sürdürmek adına İmam-Hatip yetiştiren okul isteğini hiç bir zaman terk etmemiştir. Bugün, dört bir yanda, tüm illerimizde İmam Hatip okulları milletimizin evlatlarının hizmetindedir. Bu okullarımızın atlattığı tüm badirelerden sonra manevi olgunlaşmaya hizmet etmeye devam edebilmesi, Allah’u Teala (cc)’ya ham olsun, bizler için birer nimettir. Bugün vesilesiyle, tüm İmam Hatip camiasının kuruluş yıl dönümünü kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Adana İmam Hatip Lisesi ve Talebelerini Koruma Derneği Başkanı İmam Gazali Hıradağı, İmam-Hatip okullarının kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Hıradağı, şu açıklamayı yaptı:

“Dört bir yanı cennet vatanımızın her bir köşesinde milletimizin kadim geleneklerini yaşatmak üzere varlığını sürdüren İmam-Hatip okulları, evlatlarını “dinlerini öğrensin” diye bu okullara gönderen anne-babaların gözdesidir. İmam Hatip liseleri, Osmanlı’nın bir mirasıdır. Medreset’ül Vaiz’in de imam ve hatip yetiştirilmesi arzu edilmiştir. Daha sonra ise Medresetü’l Eimme ve’l Huteba doğmuştur. Bu iki medrese, 1919 yılında Medresetü’l İrşad adıyla birleştirilmiştir. Kökleri Osmanlı’ya dayanan İmam-Hatip’ler, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabülünden sonra isim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Başlarda 4 yıllık bir okul olması düşünülen İmam Hatip Mektepleri, sadece 29 yerde açılmıştır. 1932 yılında ise tamamı kapatılmıştır. Bu da yetmezmiş gibi din dersleri tüm müfredatlardan çıkarılır. 16 yıl böylece dinden yalıtılmış bir eğitim dönemi başlatılmış olur. Yıllar sonra, 1949 yılında İmam Hatip’ler, İmam Hatip Kursu olarak açılmıştır. 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti ile İmam Hatip Okulları bir yıl sonra  13 Ekim 1951’de dört yıllık okullar olarak, büyük şehirlerde açılır.1954 yılında ise İmam Hatip Okulları günümüze kadar uzanan eğitim tarihindeki yerini almıştır. 1971 yılında askeri darbenin ardından Bülent Ecevit başkanlığındaki CHP koalisyon hükümeti kuruldu. Ağustos ayında yeni bir düzenlemeyle, imam hatip okullarının dört yıllık orta kısımları kapatıldı. Lise süresi ise üç yıldan dört yıla çıkartılarak meslek lisesi haline dönüştürüldü. 1973–74 öğretim yılında Erbakan, imam hatip okullarının orta kısımlarını yeniden açtı ve imam hatip liselerine ilk defa bütün üniversitelere giriş imkânı verdi. 1974 yılında 33 tane imam hatip okulu açıldı. Merhum Eski Başbakan Erbakan’ın ‘manevi kalkınma’ projelerinden olan İmam Hatiplerin yaygınlaşması fikri örneğin yavru vatan Kıbrıs için dile getirildiğinde Evrensel gizli örgütler, Kıbrıs Türkü’ndeki Milli heyecanın; İmam Hatiplerin, Kur’an Kurslarının katkısıyla yükselmesini engellemek için, organize hareket etmiştir. Erbakan İmam Hatip okullarının yaşatılması için azami gayret sarf etmiş bir liderdir.

 Dini inancını yaşamak ve çocuklarına öğretmek isteyen milletimiz, kadim bir geleneği sürdürmek adına İmam-Hatip yetiştiren okul isteğini hiç bir zaman terk etmemiştir. Bugün, dört bir yanda, tüm illerimizde İmam Hatip okulları milletimizin evlatlarının hizmetindedir. Bu okullarımızın atlattığı tüm badirelerden sonra manevi olgunlaşmaya hizmet etmeye devam edebilmesi, Allah’u Teala (cc)’ya ham olsun, bizler için birer nimettir. Bugün vesilesiyle, tüm İmam Hatip camiasının kuruluş yıl dönümünü kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.