İNCEFİKİR: ZİRAAT BANKASI, KANUNA RAĞMEN ÜRETİCİYE SIRTINI DÖNDÜ

GÜNDEM 04.04.2019 - 17:17, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1567+ kez okundu.
 

İNCEFİKİR: ZİRAAT BANKASI, KANUNA RAĞMEN ÜRETİCİYE SIRTINI DÖNDÜ

ADANA-Seyhan Ziraat Odası 2’nci Başkanı Cahit İncefikir, Ziraat Bankası'nın kanunda yapılan değişikliğe rağmen üreticinin kredisini taksitlendirmemek için direndiğini söyledi. Ziraat Bankası'nın tarımı ve çiftçiyi desteklemek amacıyla kurulmuş iktisadî devlet kuruluşu olduğunu belirten Cahit İncefikir, üreticinin ihtiyacı olduğu şu günlerde bu bankadan destek alamadığını söyledi. İncefikir, "Ziraat Bankası, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasını da içeren, 'Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7166 Sayılı Kanun' 22 Şubat 2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine rağmen zora düşmüş üreticinin kredisini yapılandırmamakta direniyor. Başta doğal afetlerden zarar görmüş üreticiler olmak üzere zora düşmüş üreticinin kredi borçları anlam veremediğimiz bir keyfi durumla yapılandırılmamaktadır. İlgili yasa çok nettir. Ziraat Bankası yetkilileri bir an önce bu keyfiliğe son verip üreticinin yasal hakkı olan yapılandırma işlemine başlaması gerektiğini hatırlatıyoruz" diye konuştu.  Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden birinin kooperatifçilik olduğunu söyleyen İncefikir şöyle devam etti: "Ziraat Bankası, 1863'te özel bir kanunla, Mithat Paşa tarafından, 'Memleket Sandıkları' adıyla kuruldu. 1888'de adı 'Menafi Sandıkları' adıyla değiştirildi. Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden biri de kooperatifçiliktir. Türkiye'nin il ve ilçelerinin tümünde şubeleri vardır. Bugün gelinen noktada bin bir güçlükle üretim yapmaya çalışan üreticiyi desteklemesi gereken Ziraat Bankası bu amacına hizmet etmekten uzaklaşıp batık durumdaki spor kulüplerinin borçlarını üstlenerek, bu borçlarını yapılandırma imkanı sunmakta. Ancak asıl koruması gereken üreticiye sırtını dönmektedir. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesi gerekir.”

ADANA-Seyhan Ziraat Odası 2’nci Başkanı Cahit İncefikir, Ziraat Bankası'nın kanunda yapılan değişikliğe rağmen üreticinin kredisini taksitlendirmemek için direndiğini söyledi.

Ziraat Bankası'nın tarımı ve çiftçiyi desteklemek amacıyla kurulmuş iktisadî devlet kuruluşu olduğunu belirten Cahit İncefikir, üreticinin ihtiyacı olduğu şu günlerde bu bankadan destek alamadığını söyledi. İncefikir, "Ziraat Bankası, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasını da içeren, 'Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7166 Sayılı Kanun' 22 Şubat 2019 tarih ve 30694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine rağmen zora düşmüş üreticinin kredisini yapılandırmamakta direniyor. Başta doğal afetlerden zarar görmüş üreticiler olmak üzere zora düşmüş üreticinin kredi borçları anlam veremediğimiz bir keyfi durumla yapılandırılmamaktadır.

İlgili yasa çok nettir. Ziraat Bankası yetkilileri bir an önce bu keyfiliğe son verip üreticinin yasal hakkı olan yapılandırma işlemine başlaması gerektiğini hatırlatıyoruz" diye konuştu. 

Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden birinin kooperatifçilik olduğunu söyleyen İncefikir şöyle devam etti:

"Ziraat Bankası, 1863'te özel bir kanunla, Mithat Paşa tarafından, 'Memleket Sandıkları' adıyla kuruldu. 1888'de adı 'Menafi Sandıkları' adıyla değiştirildi. Ziraat Bankası'nın en önemli görevlerinden biri de kooperatifçiliktir. Türkiye'nin il ve ilçelerinin tümünde şubeleri vardır.

Bugün gelinen noktada bin bir güçlükle üretim yapmaya çalışan üreticiyi desteklemesi gereken Ziraat Bankası bu amacına hizmet etmekten uzaklaşıp batık durumdaki spor kulüplerinin borçlarını üstlenerek, bu borçlarını yapılandırma imkanı sunmakta. Ancak asıl koruması gereken üreticiye sırtını dönmektedir. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesi gerekir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.