İran Seçimlerinde Sonuç Belli Oldu: 'Diplomatik Şeyh' Ruhani Yeniden Cumhurbaşkanı

DÜNYA 20.05.2017 - 08:44, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2049+ kez okundu.
 

İran Seçimlerinde Sonuç Belli Oldu: 'Diplomatik Şeyh' Ruhani Yeniden Cumhurbaşkanı

İran'da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yaklaşık yüzde 59'unu alan Ruhani kazandı. İranlılar, pragmatikliği yüzünden ona 'diplomatik şeyh' diyorlar.
Reformcuların desteğiyle 2013 yılında Cumhurbaşkanı seçilen 'diplomatik şeyh' Hasan Ruhani son Cumhurbaşkanlığı seçiminin de kazananı oldu. Şii eksenli politikası ile öne çıkan Ruhani, İransiyasetini bilenlere göre, "uyanık, pragmatik ve idealist bir ortayolcu." İranlılar, pragmatikliği yüzünden ona 'diplomatik şeyh' diyorlar. RUHANİ YENİDEN CUMHURBAŞKANI İran'da 12'incisi düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre Hasan Ruhani yüzde 59'luk oy oranıyla yarışı kazandı. Resmi olmayan sonuçların açıklmasının ardından Ruhani destekçileri kutlamalara hazırlanmaya başladı. Reisi tarafı yenilgiyi kabul etmiş durumda. BÜYÜK FARK ATTI Başkent Tahran'daki İçişleri Bakanlığı binasındaki konferans salonunda konuşan İran Seçim Kurulu Başkanı Ali Asgar Ahmedi, ilk resmi sonuçları açıkladı. Valiliklerden seçim kuruluna ulaşan ilk sonuçlara göre, 25 milyon 966 bin 729 oydan 25 milyon 182 bin 310'nun geçerli olduğunu belirten Ahmedi, reformist ve ılımlı muhafazakarların adayı Hasan Ruhani'nin 14 milyon 619 bin 848, muhafazakarların adayı İbrahim Reisi'nin ise 10 milyon 125 bin 855 oy aldığını duyurdu. Diğer iki aday, Mustafa Mir Selim 297 bin 276 oy alırken, Mustafa Haşimiteba'ya 139 bin 331 oy çıktı. KESİN SONUÇ BUGÜN AÇIKLANACAK Sonuçların tedrici olarak açıklanacağını ve kesin sonucun bugün duyurulacağını belirten Ahmedi, 40 milyonun üzerinde oy kullanıldığını bildirdi. RUHANİ KİMDİR? İran'da yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu. Dini eğitimin yanında Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı. Humeyni'nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi eylemlere katılan Ruhani, birçok kez tutuklandı. HUMEYNİ'YE İMAM DİYEN İLK İSİM Devrim sonrası muhtelif görevlerde bulunan reformcu aday, beş dönem milletvekilliği yaptı. Bununla beraber iki dönem Savunma Komisyonu başkanlığı, iki dönem Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Hem Refsancani, hem Hatemi dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği yapan Ruhani 1977 yılında Humeyni için 'İmam' sıfatını kullanan ilk kişi oldu ve bu sıfat daha sonra kitleler tarafından benimsendi. GEÇEN SEÇİMLERDE HATEMİ'NİN AÇIK DESTEĞİNİ ALMIŞTI 64 yaşındaki Ruhani, ılımlı tavrıyla biliniyor. Aynı zamanda din adamı olan Ruhani, bir önceki seçimlerde reformcu kanadın önde gelen isimlerinden eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin açık desteğini almış, Hatemi destekçilerine, reformcu aday Ruhani'ye oy verme çağrısı yapmıştı.  
İran'da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yaklaşık yüzde 59'unu alan Ruhani kazandı. İranlılar, pragmatikliği yüzünden ona 'diplomatik şeyh' diyorlar.

Reformcuların desteğiyle 2013 yılında Cumhurbaşkanı seçilen 'diplomatik şeyh' Hasan Ruhani son Cumhurbaşkanlığı seçiminin de kazananı oldu. Şii eksenli politikası ile öne çıkan Ruhani, İransiyasetini bilenlere göre, "uyanık, pragmatik ve idealist bir ortayolcu." İranlılar, pragmatikliği yüzünden ona 'diplomatik şeyh' diyorlar.

RUHANİ YENİDEN CUMHURBAŞKANI

İran'da 12'incisi düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre Hasan Ruhani yüzde 59'luk oy oranıyla yarışı kazandı. Resmi olmayan sonuçların açıklmasının ardından Ruhani destekçileri kutlamalara hazırlanmaya başladı. Reisi tarafı yenilgiyi kabul etmiş durumda.

BÜYÜK FARK ATTI

Başkent Tahran'daki İçişleri Bakanlığı binasındaki konferans salonunda konuşan İran Seçim Kurulu Başkanı Ali Asgar Ahmedi, ilk resmi sonuçları açıkladı. Valiliklerden seçim kuruluna ulaşan ilk sonuçlara göre, 25 milyon 966 bin 729 oydan 25 milyon 182 bin 310'nun geçerli olduğunu belirten Ahmedi, reformist ve ılımlı muhafazakarların adayı Hasan Ruhani'nin 14 milyon 619 bin 848, muhafazakarların adayı İbrahim Reisi'nin ise 10 milyon 125 bin 855 oy aldığını duyurdu.

Diğer iki aday, Mustafa Mir Selim 297 bin 276 oy alırken, Mustafa Haşimiteba'ya 139 bin 331 oy çıktı.

KESİN SONUÇ BUGÜN AÇIKLANACAK

Sonuçların tedrici olarak açıklanacağını ve kesin sonucun bugün duyurulacağını belirten Ahmedi, 40 milyonun üzerinde oy kullanıldığını bildirdi.

RUHANİ KİMDİR?

İran'da yeniden Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu. Dini eğitimin yanında Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı. Humeyni'nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi eylemlere katılan Ruhani, birçok kez tutuklandı.

HUMEYNİ'YE İMAM DİYEN İLK İSİM

Devrim sonrası muhtelif görevlerde bulunan reformcu aday, beş dönem milletvekilliği yaptı. Bununla beraber iki dönem Savunma Komisyonu başkanlığı, iki dönem Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Hem Refsancani, hem Hatemi dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği yapan Ruhani 1977 yılında Humeyni için 'İmam' sıfatını kullanan ilk kişi oldu ve bu sıfat daha sonra kitleler tarafından benimsendi.

GEÇEN SEÇİMLERDE HATEMİ'NİN AÇIK DESTEĞİNİ ALMIŞTI

64 yaşındaki Ruhani, ılımlı tavrıyla biliniyor. Aynı zamanda din adamı olan Ruhani, bir önceki seçimlerde reformcu kanadın önde gelen isimlerinden eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin açık desteğini almış, Hatemi destekçilerine, reformcu aday Ruhani'ye oy verme çağrısı yapmıştı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.