İŞTE ADANA’NIN ACI GERÇEĞİ

GÜNDEM 16.06.2019 - 16:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1995+ kez okundu.
 

İŞTE ADANA’NIN ACI GERÇEĞİ

Deprem kuşağındaki kentte binaların yüzde 40’ı ruhsatsız inşa edilmiş durumda. Adana, hem Türkiye’nin en yoksul ili, hem de işsizlikte başı çekiyor. YOLLAR İHTİYACA CEVAP VERMİYOR Yollar artık her yıl yüzde 8 ile 10 arasında artan araç sayısı nedeniyle trafiği kaldıramaz hale geldi. Özel halk otobüslerinin felç ettiği, toplu taşıma sisteminin çağın gerisinde olduğu Adana’da, ulaşım sorunu da en yakıcı sorunlar arasında çözüm bekliyor. BİNALARIN YÜZDE 40’I RUHSATSIZ Adana’nın acil olarak master imar planına ihtiyacı var. Çünkü şehir hem deprem kuşağında hem de binaların yüzde 40’ı ruhsatsız olarak inşa edildiği bilinen bir gerçek. Hal böyleyken ruhsatlı binaların büyük çoğunluğu ise çok katlı. TMMOB UYARMIŞTI Üç-beş katlı binalar yıkılıp altyapı ve otopark yeterliliğine bakılmaksızın gökdelen gibi binalar kentin dört bir yanında yükselmeye devam ediyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, daha önce bu konuda ciddi uyarılarda bulunmuştu. BU YAPILAŞMADAN KAÇININ TMOOB İKK Sekreteri Erol Salman, “Eski binayı yıkıp yerine çok katlı bina yapmakla kentsel dönüşüm olmaz. Ayrıca deprem açısından riskli zemin olan alüvyon zeminlerde çok katlı yapılaşmadan kaçınılmalıdır” açıklamasını yapmıştı. 21 YIL ÖNCE 145 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ 21 yıl önce yaşanan 6,3 şiddetindeki depremde Adana'da 145 kişi yaşamını yitirmiş, bin 517 kişi de  yaralanmıştı. Yıllardır, her geçen gün geriye giden Adana’da ne işsizlik, ne imar, ne ulaşım ne de otopark sorununu çözmeye yönelik adımlar atılıyor. HALA EN YOKSUL  ŞEHİRİZ TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları raporu ise Adana gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştu. TÜİK’in 2016 yılındaki bu raporuyla ilgili bir değişim ise söz konusu değil. Hala Adana ve Mersin ülkenin en yoksul iki ili olarak görülüyor.    

Deprem kuşağındaki kentte binaların yüzde 40’ı ruhsatsız inşa edilmiş durumda. Adana, hem Türkiye’nin en yoksul ili, hem de işsizlikte başı çekiyor.

YOLLAR İHTİYACA CEVAP VERMİYOR

Yollar artık her yıl yüzde 8 ile 10 arasında artan araç sayısı nedeniyle trafiği kaldıramaz hale geldi. Özel halk otobüslerinin felç ettiği, toplu taşıma sisteminin çağın gerisinde olduğu Adana’da, ulaşım sorunu da en yakıcı sorunlar arasında çözüm bekliyor.

BİNALARIN YÜZDE 40’I RUHSATSIZ

Adana’nın acil olarak master imar planına ihtiyacı var. Çünkü şehir hem deprem kuşağında hem de binaların yüzde 40’ı ruhsatsız olarak inşa edildiği bilinen bir gerçek. Hal böyleyken ruhsatlı binaların büyük çoğunluğu ise çok katlı.

TMMOB UYARMIŞTI

Üç-beş katlı binalar yıkılıp altyapı ve otopark yeterliliğine bakılmaksızın gökdelen gibi binalar kentin dört bir yanında yükselmeye devam ediyor. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, daha önce bu konuda ciddi uyarılarda bulunmuştu.

BU YAPILAŞMADAN KAÇININ

TMOOB İKK Sekreteri Erol Salman, “Eski binayı yıkıp yerine çok katlı bina yapmakla kentsel dönüşüm olmaz. Ayrıca deprem açısından riskli zemin olan alüvyon zeminlerde çok katlı yapılaşmadan kaçınılmalıdır” açıklamasını yapmıştı.

21 YIL ÖNCE 145 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

21 yıl önce yaşanan 6,3 şiddetindeki depremde Adana'da 145 kişi yaşamını yitirmiş, bin 517 kişi de  yaralanmıştı. Yıllardır, her geçen gün geriye giden Adana’da ne işsizlik, ne imar, ne ulaşım ne de otopark sorununu çözmeye yönelik adımlar atılıyor.

HALA EN YOKSUL  ŞEHİRİZ

TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları raporu ise Adana gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştu. TÜİK’in 2016 yılındaki bu raporuyla ilgili bir değişim ise söz konusu değil. Hala Adana ve Mersin ülkenin en yoksul iki ili olarak görülüyor.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.