İyi aşurenin püf noktaları!

13.09.2019 - 12:00, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2187+ kez okundu.
 

İyi aşurenin püf noktaları!

Muharrem ayıyla birlikte evlerde aşureler kaynamaya başladı. Bereket ve dayanışmanın sembolü aşure dağıtmanın bolluk ve bereketi de artırdığına inanılıyor. Ustaları, iyi bir aşure yapmanın püf noktalarını anlattı. Aşurede kullanılan malzemelerden kıvamına kadar tek tek ele alan usta aşçılar,  şu bilgileri verdi:  “Malzemeler ağız tadına göre değişse de en çok kullanılan aşure malzemeleri şunlar: Buğday, Kuru fasulye, Nohut, Çiğ badem, Kuş üzümü, Fındık, Ceviz, Kuru kayısı, Nar, Kuru incir, Kuru üzüm, Karanfil. Buğday, kuru fasulye ve nohut olduktan sonra içinde, kalanında ne eklemek isterseniz ekleyebilirsiniz. Kısacası, aşure yapmaya bir gece önceden niyet edin, kullanacağınız malzemelerden gerekli olanları suyla bir gece önceden buluşturun. Kullandığınız su kaliteli olmalı.” “AŞURE NASIL YAPILIR?” “Küçük küçük doğradığımız kuru incir, kuru kayısı ve saplarını ayıkladığımız kuru üzümleri ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlıyoruz. Buğdayı haşladığımız tencereye diğer malzemeler de dahil olacağından bir miktar (yaklaşık 5 su bardağı) sıcak su ekliyoruz. Haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri ekliyoruz. Araya yine bir püf noktası giriyor. Tercihinize kalmış ancak aşurenin daha aromalı ve renginin beyaz olması için bu aşamada bir miktar yıkanmış pirinç ve ılık süt ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra ekleyeceğiniz malzemeler için bir parça keyfinizin kahyasına kulak veriyorsunuz. Canınız; portakal kabuğu ya da elma parçaları mı kullanmak istedi? Buyursunlar. Sadece portakal kabuğu rendeleyecekseniz dikkatli olun ve beyazına kaçmayın. Yoksa aşureniz damaklarda acı bir tat bırakacaktır. Ceviz ve yer fıstığı önemli. Kaynama esnasında aşureye eklediğiniz ceviz ve yer fıstıkları tadını bir parça acılaştırırken rengini de koyu kahverengiye yaklaştırıyor. Bu yüzden onları pişirirken katmak yerine servisinde kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kuru inciri de bu şekilde kullananlar var, söylemeden geçmeyelim. Kıvam ve lezzet verdiğini düşündüğü için aşureye haşlanmış kestane ekleyen, mısır katan, yöreye göre toz şeker yerine pekmez kullanan, aroma ve ürün çeşitliliğini arttırmak için bir kaşık da olsa bal ilave edenler vardır. Toz şekeri de ekledikten sonra bir parça daha pişecek olan aşurenin durdukça koyulaşacağını da şimdiden söyleyelim ki bekleyen aşurenizi görünce "Bu neden böyle koyulaşmış" diye dertlenmeyin, doğası o.”

Muharrem ayıyla birlikte evlerde aşureler kaynamaya başladı. Bereket ve dayanışmanın sembolü aşure dağıtmanın bolluk ve bereketi de artırdığına inanılıyor. Ustaları, iyi bir aşure yapmanın püf noktalarını anlattı. Aşurede kullanılan malzemelerden kıvamına kadar tek tek ele alan usta aşçılar,  şu bilgileri verdi:  “Malzemeler ağız tadına göre değişse de en çok kullanılan aşure malzemeleri şunlar: Buğday, Kuru fasulye, Nohut, Çiğ badem, Kuş üzümü, Fındık, Ceviz, Kuru kayısı, Nar, Kuru incir, Kuru üzüm, Karanfil. Buğday, kuru fasulye ve nohut olduktan sonra içinde, kalanında ne eklemek isterseniz ekleyebilirsiniz. Kısacası, aşure yapmaya bir gece önceden niyet edin, kullanacağınız malzemelerden gerekli olanları suyla bir gece önceden buluşturun. Kullandığınız su kaliteli olmalı.”

“AŞURE NASIL YAPILIR?”

“Küçük küçük doğradığımız kuru incir, kuru kayısı ve saplarını ayıkladığımız kuru üzümleri ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlıyoruz. Buğdayı haşladığımız tencereye diğer malzemeler de dahil olacağından bir miktar (yaklaşık 5 su bardağı) sıcak su ekliyoruz. Haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri ekliyoruz. Araya yine bir püf noktası giriyor. Tercihinize kalmış ancak aşurenin daha aromalı ve renginin beyaz olması için bu aşamada bir miktar yıkanmış pirinç ve ılık süt ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra ekleyeceğiniz malzemeler için bir parça keyfinizin kahyasına kulak veriyorsunuz. Canınız; portakal kabuğu ya da elma parçaları mı kullanmak istedi? Buyursunlar. Sadece portakal kabuğu rendeleyecekseniz dikkatli olun ve beyazına kaçmayın. Yoksa aşureniz damaklarda acı bir tat bırakacaktır. Ceviz ve yer fıstığı önemli. Kaynama esnasında aşureye eklediğiniz ceviz ve yer fıstıkları tadını bir parça acılaştırırken rengini de koyu kahverengiye yaklaştırıyor. Bu yüzden onları pişirirken katmak yerine servisinde kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kuru inciri de bu şekilde kullananlar var, söylemeden geçmeyelim. Kıvam ve lezzet verdiğini düşündüğü için aşureye haşlanmış kestane ekleyen, mısır katan, yöreye göre toz şeker yerine pekmez kullanan, aroma ve ürün çeşitliliğini arttırmak için bir kaşık da olsa bal ilave edenler vardır. Toz şekeri de ekledikten sonra bir parça daha pişecek olan aşurenin durdukça koyulaşacağını da şimdiden söyleyelim ki bekleyen aşurenizi görünce "Bu neden böyle koyulaşmış" diye dertlenmeyin, doğası o.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.