KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 43. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

KÜLTÜR-SANAT 20.07.2017 - 13:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2265+ kez okundu.
 

KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 43. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

  Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, Kıbrıs adasının barış iklimine  kavuşturulmasının üzerinden 43 yıl geçtiğini belirterek, "İnsanlığa ve  barışa büyük bir hizmette bulunmak, yalnız Türklere değil, Rumlara da  barış getirmek" için yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın, bir yandan da  adada iki toplumun varlığını tescillediğini ifade etti. Av. Küçük şu görüşlerini paylaştı: "1959 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında imzalanan  Zürih-Londra Antlaşmalarıyla, bağımsız Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluş  anayasası onaylanmış, 1960 yılında bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti  kurulmuştur. İmzacı devletlere Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tanımak, yine Kıbrıs Cumhuriyetinin taksimatı veya başka bir  devletle birleşmesi durumunda garantör devlet sıfatıyla müdahale yetkisi  de tanınmıştır. 1960'dan sonra Ada'da Türklere yönelik şiddet, öldürme, tecavüz olayları  artmış, zamanla sistemli hale dönüşmüştür. 15 Temmuz 1974'de Makarios'a  karşı Nikos Sampson tarafından darbe gerçekleştirilmiş ve adanın  Yunanistan'a bağlandığı açıklanmıştır (Enosis). Dönemin Ecevit Hükümetinin yürüttüğü diplomasi sonucunda, garantör  devlet anlaşmalarının verdiği yetkiye dayanılarak 'AYŞE TATİLE ÇIKSIN'  parolasıyla adadaki gözyaşı, kan ve zulme son veren 20 Temmuz 1974  Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir. Başta dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı  Necmettin Erbakan'ı ve Kıbrıs Davasına ömrünü adayan merhum Rauf Denktaş  ve Dr. Fazıl Küçük başta olmak üzere 15 Temmuz 1974 gizli oturum-açık  oylamada kabul oyu veren milletvekillerini, şehitlerimizi, gazilerimizi  yad ediyoruz. Kıbrıs Türklerinin bugün daha bağımsız hareket etmek ve kendi ayakları  üzerinde durmak arzusu vardır. Bu da, bir “Kıbrıslı Türk kimliği” duygusunun güçlendiği realitesini  ortaya koymaktadır. Ada, Kıbrıslıların, söz onlara düşer. Yavru vatan-anavatan ziyade, Adalı  ne düşünüyor, sormak gerekir. Bir kez daha 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlarken, Tüm  kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyoruz, Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz."

 

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü yılı nedeniyle yayımladığı mesajında, Kıbrıs adasının barış iklimine  kavuşturulmasının üzerinden 43 yıl geçtiğini belirterek, "İnsanlığa ve  barışa büyük bir hizmette bulunmak, yalnız Türklere değil, Rumlara da  barış getirmek" için yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın, bir yandan da  adada iki toplumun varlığını tescillediğini ifade etti.
Av. Küçük şu görüşlerini paylaştı:
"1959 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında imzalanan  Zürih-Londra Antlaşmalarıyla, bağımsız Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluş  anayasası onaylanmış, 1960 yılında bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti  kurulmuştur.
İmzacı devletlere Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tanımak, yine Kıbrıs Cumhuriyetinin taksimatı veya başka bir  devletle birleşmesi durumunda garantör devlet sıfatıyla müdahale yetkisi  de tanınmıştır.
1960'dan sonra Ada'da Türklere yönelik şiddet, öldürme, tecavüz olayları  artmış, zamanla sistemli hale dönüşmüştür. 15 Temmuz 1974'de Makarios'a  karşı Nikos Sampson tarafından darbe gerçekleştirilmiş ve adanın  Yunanistan'a bağlandığı açıklanmıştır (Enosis).
Dönemin Ecevit Hükümetinin yürüttüğü diplomasi sonucunda, garantör  devlet anlaşmalarının verdiği yetkiye dayanılarak 'AYŞE TATİLE ÇIKSIN'  parolasıyla adadaki gözyaşı, kan ve zulme son veren 20 Temmuz 1974  Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir.
Başta dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı  Necmettin Erbakan'ı ve Kıbrıs Davasına ömrünü adayan merhum Rauf Denktaş  ve Dr. Fazıl Küçük başta olmak üzere 15 Temmuz 1974 gizli oturum-açık  oylamada kabul oyu veren milletvekillerini, şehitlerimizi, gazilerimizi  yad ediyoruz.
Kıbrıs Türklerinin bugün daha bağımsız hareket etmek ve kendi ayakları  üzerinde durmak arzusu vardır.
Bu da, bir “Kıbrıslı Türk kimliği” duygusunun güçlendiği realitesini  ortaya koymaktadır.
Ada, Kıbrıslıların, söz onlara düşer. Yavru vatan-anavatan ziyade, Adalı  ne düşünüyor, sormak gerekir.
Bir kez daha 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlarken, Tüm  kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyoruz, Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.