KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA ARASINDAKİ FARKLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

19.02.2018 - 12:59, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 6714+ kez okundu.
 

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA ARASINDAKİ FARKLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

  Türkmenbaşı Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gönen Çayhan kırık ve çıkık arasındaki farka yönelik önemli açıklamalarda bulundu.  Dr. Çayhan,  çıkık kırıktan nasıl ayırt edilir?, Çıkık nasıl anlaşılır?,  Çıkık ve burkulma arasında ne fark var?,  Çıkık nasıl olur?,  çıkık türleri nelerdir?, Çıkıklar vücudun hangi bölgelerinde daha sık görülür?, Tedavi yöntemleri nelerdir? sorularının cevaplarını verdi.   KIRIK VE ÇIKIK ARASINDAKİ FARK NEDİR? Bir kemiğin bütünlüğünün yüksek enerjili bir travma (düşmeler, trafik kazaları, darbeler gibi) ya da kemik yapısını zayıflatan hastalıklar sonucu iyi yada kötü (tümörler, metobolik hastalıklar gibi) bozulması durumuna kırık denildiğini açıklayan Dr. Çayhan, kırıkların açık kırık ya da kapalı kırık şeklinde adlandırıldığını söyledi. Kapalı kırıklarda derinin sağlam olduğunu açık kırıkta ise derinin de yırtılıp kemik uçlarının dışarı çıktığını ifade eden Dr. Çayhan, “Çıkık; Bir eklemi oluşturan kemiklerin normal hareket yapamayacak şekilde yer değiştirmesi, yuvasından çıkması, hareketlerinin bozulması durumudur. Travma sonucu, doğuştan eklemin gelişme bozukluğu ya da eklem yapısını bozan bir hastalık sonucu çıkık olur.” şeklinde konuştu.   ÇIKIKLAR VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜR? Çıkıkta eklemde normal görünüşün bozulduğunu travma sonucu olan çıkıkta ağrı, ileri derecede hareket kısıtlaması ve eklem çevresinde şişlik morarma gibi belirtiler olduğunu ifade eden Dr. Çayhan en sık çıkık görülen yerleri “En sık omuzda çıkık görülür. Sonra dirsekte fazla görünür. Yüksek enerjili travmalarda kalça, diz, ayak bilek gibi büyük eklemlerde ve her eklemde çıkık olabilir.” şeklinde sıraladı.   ÇIKIK İLE BURUK ARASINDAKİ FARK NEDİR? Çıkık ile buruk arasındaki farkı da açıklayan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gönen Çayhan, en sık görülen burkulma noktaları hakkında da bilgiler verdi. Dr. Çayhan, “Çıkıkta eklemi oluşturan kemikler yerinden kaymış ilişki bozulmuştur. Burkulmada çıkık durumu yoktur. Eklemlerdeki bağların ve eklem çevresindeki dokuların ters bir hareketle gerilmesi ve bazen kısmi ya da tam yırtılmasına burkulma denir. En fazla ayak bileği burkulması olur. Burkulan eklem çevresinde şişlik, ağrı ve morluk gelişir. Eklem hareketi zedelenmenin doretesine göre ağrılı ve kısıtlıdır. Eklemde çıkık gibi şekil bozukluğu yoktur.” dedi.   TEDAVİ SÜREÇLERİ NASIL OLUR? Tedavi sürecinde aktaran Dr. Çayhan, “İlk 6-8 saat içinde yapılmalıdır. Önce film çekilir travmatik çıkıklarda eklem kapsülü, bağlar ve tendonlar da travmanın şiddetine göre yırtık ve hasar olur. Eğer eklemi oluşturan kemiklerde kırık yoksa çıkık lokal ya da genel anestezi altında redükte edilmelidir. Çıkık redükte edildikten sonra eklemin 2-3 hafta kadar sabitlenmesi gerekir. (Alçı, atel veya özel bandaj yapılara) Bazen ameliyat gerektirebilir.” şeklinde konuştu.  

 

Türkmenbaşı Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gönen Çayhan kırık ve çıkık arasındaki farka yönelik önemli açıklamalarda bulundu.  Dr. Çayhan,  çıkık kırıktan nasıl ayırt edilir?, Çıkık nasıl anlaşılır?,  Çıkık ve burkulma arasında ne fark var?,  Çıkık nasıl olur?,  çıkık türleri nelerdir?, Çıkıklar vücudun hangi bölgelerinde daha sık görülür?, Tedavi yöntemleri nelerdir? sorularının cevaplarını verdi.

 

KIRIK VE ÇIKIK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bir kemiğin bütünlüğünün yüksek enerjili bir travma (düşmeler, trafik kazaları, darbeler gibi) ya da kemik yapısını zayıflatan hastalıklar sonucu iyi yada kötü (tümörler, metobolik hastalıklar gibi) bozulması durumuna kırık denildiğini açıklayan Dr. Çayhan, kırıkların açık kırık ya da kapalı kırık şeklinde adlandırıldığını söyledi. Kapalı kırıklarda derinin sağlam olduğunu açık kırıkta ise derinin de yırtılıp kemik uçlarının dışarı çıktığını ifade eden Dr. Çayhan, “Çıkık; Bir eklemi oluşturan kemiklerin normal hareket yapamayacak şekilde yer değiştirmesi, yuvasından çıkması, hareketlerinin bozulması durumudur. Travma sonucu, doğuştan eklemin gelişme bozukluğu ya da eklem yapısını bozan bir hastalık sonucu çıkık olur.” şeklinde konuştu.

 

ÇIKIKLAR VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Çıkıkta eklemde normal görünüşün bozulduğunu travma sonucu olan çıkıkta ağrı, ileri derecede hareket kısıtlaması ve eklem çevresinde şişlik morarma gibi belirtiler olduğunu ifade eden Dr. Çayhan en sık çıkık görülen yerleri “En sık omuzda çıkık görülür. Sonra dirsekte fazla görünür. Yüksek enerjili travmalarda kalça, diz, ayak bilek gibi büyük eklemlerde ve her eklemde çıkık olabilir.” şeklinde sıraladı.

 

ÇIKIK İLE BURUK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Çıkık ile buruk arasındaki farkı da açıklayan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gönen Çayhan, en sık görülen burkulma noktaları hakkında da bilgiler verdi. Dr. Çayhan, “Çıkıkta eklemi oluşturan kemikler yerinden kaymış ilişki bozulmuştur. Burkulmada çıkık durumu yoktur. Eklemlerdeki bağların ve eklem çevresindeki dokuların ters bir hareketle gerilmesi ve bazen kısmi ya da tam yırtılmasına burkulma denir. En fazla ayak bileği burkulması olur. Burkulan eklem çevresinde şişlik, ağrı ve morluk gelişir. Eklem hareketi zedelenmenin doretesine göre ağrılı ve kısıtlıdır. Eklemde çıkık gibi şekil bozukluğu yoktur.” dedi.

 

TEDAVİ SÜREÇLERİ NASIL OLUR?

Tedavi sürecinde aktaran Dr. Çayhan, “İlk 6-8 saat içinde yapılmalıdır. Önce film çekilir travmatik çıkıklarda eklem kapsülü, bağlar ve tendonlar da travmanın şiddetine göre yırtık ve hasar olur. Eğer eklemi oluşturan kemiklerde kırık yoksa çıkık lokal ya da genel anestezi altında redükte edilmelidir. Çıkık redükte edildikten sonra eklemin 2-3 hafta kadar sabitlenmesi gerekir. (Alçı, atel veya özel bandaj yapılara) Bazen ameliyat gerektirebilir.” şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.