KIRMIZI KAŞE ÇAĞRISI

GÜNDEM 27.10.2019 - 16:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1038+ kez okundu.
 

KIRMIZI KAŞE ÇAĞRISI

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde otomobil var. Her gün binlerce araç el değiştiriyor, Daha önce aşağı çekilen kilometre sayaçlarıyla ilgili kilometrenin noterlerde işlenmesine fırsat veren düzenleme bu konudaki sahtekarlığın önüne geçti. Ancak ağır hasarlı araçların satışından kaynaklanan sorunlar ise bitmek bilmiyor. Adana Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı İbrahim Öcal, “ruhsata kırmızı kaşe” çağrısı yaptı.
İKİ TEKLİFTEN BİRİ KABUL GÖRDÜ  Öcal, yaptığı açıklamada, daha önce kilometre sayaçları ile ağır hasarlı otomobiller için yaptıkları iki tekliften birinin uygulanmaya başlandığını bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Öcal, ikinci el alım-satım işlemlerinde sıklıkla kilometre sayacının düşürülüp yüksek fiyatlardan otomobilin elden çıkarıldığına dikkat çekerek aracın devir işlemleri sırasında, kilometrenin satış senedine işlenmesini tavsiye etmişti.  Ağır hasarlı araçların ruhsatlarına kırmızı kaşe vurulmalı  Hükümet, geçen yılın şubat ayında Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılmasına izin verdi. Yeni uygulamayla vatandaşlar hem motorlu trafik belgesi masrafı hem de posta masrafı ile zamandan tasarruf sağladı. Noterler artık kilometreleri de devir senedine işleyerek sahtekarlığın önüne geçiyor.  Yargıtay kararlarına göre aracın kilometresini düşürüp satmak 2 ile 7 yıl arasında bir hapis cezasını öngörüyor.  Adana Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı İbrahim Öcal, ağır hasarlı araçlar için ruhsata kırmızı kaşe vurulması yönündeki tekliflerinin de değerlendirmeye alınmasını istedi. Öcal, piyasada ağır hasarlı araçların bile zaman zaman normal fiyata elden çıkarıldığına şahit olduklarına dikkat çekti.  Araç alacakların otomobili mutlaka, motor, kaporta sorunları için gözden geçirmesini ayrıca Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nden (Tramer) kazalı olup olmadığının araştırmasını isteyen Öcal, “Piyasadaki araçlarda ağır hasarlı olanların ruhsatta kırmızı kaşeyle belirlenmesini istiyoruz. Bazıları ağır hasarlı bir araç satıyor söylemiyor.  Alıcı sigorta yaptırırken ağır hasarlı olduğunu öğreniyor. Sonra ortaya istenmeyen olaylar bile çıkıyor. Ruhsatta, kırmızı kaşeyle ağır hasarlı yazması bu konudaki şikayetlerin de önüne geçecek. Tüketici mahkemeleri bu sorunlarla da uğraşmayacaktır.”
Ülkemizde 10 milyonun üzerinde otomobil var. Her gün binlerce araç el değiştiriyor, Daha önce aşağı çekilen kilometre sayaçlarıyla ilgili kilometrenin noterlerde işlenmesine fırsat veren düzenleme bu konudaki sahtekarlığın önüne geçti. Ancak ağır hasarlı araçların satışından kaynaklanan sorunlar ise bitmek bilmiyor. Adana Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı İbrahim Öcal, “ruhsata kırmızı kaşe” çağrısı yaptı.

İKİ TEKLİFTEN BİRİ KABUL GÖRDÜ 
Öcal, yaptığı açıklamada, daha önce kilometre sayaçları ile ağır hasarlı otomobiller için yaptıkları iki tekliften birinin uygulanmaya başlandığını bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Öcal, ikinci el alım-satım işlemlerinde sıklıkla kilometre sayacının düşürülüp yüksek fiyatlardan otomobilin elden çıkarıldığına dikkat çekerek aracın devir işlemleri sırasında, kilometrenin satış senedine işlenmesini tavsiye etmişti. 

Ağır hasarlı araçların ruhsatlarına kırmızı kaşe vurulmalı 
Hükümet, geçen yılın şubat ayında Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılmasına izin verdi. Yeni uygulamayla vatandaşlar hem motorlu trafik belgesi masrafı hem de posta masrafı ile zamandan tasarruf sağladı. Noterler artık kilometreleri de devir senedine işleyerek sahtekarlığın önüne geçiyor.  Yargıtay kararlarına göre aracın kilometresini düşürüp satmak 2 ile 7 yıl arasında bir hapis cezasını öngörüyor. 
Adana Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı İbrahim Öcal, ağır hasarlı araçlar için ruhsata kırmızı kaşe vurulması yönündeki tekliflerinin de değerlendirmeye alınmasını istedi. Öcal, piyasada ağır hasarlı araçların bile zaman zaman normal fiyata elden çıkarıldığına şahit olduklarına dikkat çekti.  Araç alacakların otomobili mutlaka, motor, kaporta sorunları için gözden geçirmesini ayrıca Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nden (Tramer) kazalı olup olmadığının araştırmasını isteyen Öcal, “Piyasadaki araçlarda ağır hasarlı olanların ruhsatta kırmızı kaşeyle belirlenmesini istiyoruz. Bazıları ağır hasarlı bir araç satıyor söylemiyor.  Alıcı sigorta yaptırırken ağır hasarlı olduğunu öğreniyor. Sonra ortaya istenmeyen olaylar bile çıkıyor. Ruhsatta, kırmızı kaşeyle ağır hasarlı yazması bu konudaki şikayetlerin de önüne geçecek. Tüketici mahkemeleri bu sorunlarla da uğraşmayacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.