KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUYAN PRATİK ÖNLEM!

SAĞLIK-YAŞAM 02.03.2019 - 12:11, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1864+ kez okundu.
 

KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUYAN PRATİK ÖNLEM!

  Yavaş yavaş kış mevsiminin sonuna yaklaşsak da havalar hala oldukça soğuk. Vücudumuz ise soğuk havaya uyum sağlamak için normalden fazla enerji harcıyor, bu da direncimizin düşmesine ve burun, farenks, larenks, sinüsler veya bronşlar gibi özellikle üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonların yaygın hale gelmesine neden oluyor. Birtakım basit ama etkili önlemler alarak bu soğuk günleri hasta olmadan atlatabileceğimizi söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, herkesin kolayca uygulayabileceği önerilerde bulundu. 1. Ellerinizi yıkayın Günümüzde el yıkamanın gerekliliğini tartışmak bile yersiz. Araştırmalar, el yıkamanın enfeksiyonların yayılmasını önlemede en etkili yol olduğunu gösteriyor. Çünkü ellerimizi yıkadığımızda elde bulunan mikroorganizmalar enfeksiyon oluşturamayacak düzeye indirilmiş oluyor. Bu nedenle elleri; üst kısmı, bilekler, avuç içleri, parmak araları, parmaklar ve tırnak içleri de dahil olmak üzere 30 saniye boyunca doğru teknikle yıkamak ve bunu yaparken katı sabun kullanmamak önem taşıyor. 2. Temiz hava hastalıkları kovuyor Soğuk havalarda özellikle nezle, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı da artıyor. Bunun sebebi ise kış aylarında kapalı mekanlarda daha sık bulunulması, bulunulan ortamın kalabalık ve havasız olması, solunum yolu hastalığı olan kişilerin de ortam havasına öksürük, hapşırık ve konuşma yoluyla enfeksiyon yaymaları. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için bulunulan kapalı ortamların saat başı 5 ila 10 dakika düzenli olarak havalandırılması gerekiyor. 3. Ortak eşyaları sık sık temizleyin Ortak kullanılan malzemeleri dokunmadan önce silerek enfeksiyonların yayılma riskini azaltabilirsiniz. Örneğin; işyerinde ortak kullanılan masaları, kalemleri ve bilgisayar klavyelerini temizlemek, kapı kollarını antiseptik ürün veya mendillerle silmek size enfeksiyonlardan korunmada yarar sağlayacaktır. 4. Tabağınız renkli olsun! Güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenmek önemli. Üstelik beslenmede temel ve basit prensipleri uygulamak herkese fayda sağlıyor. Bu nedenle yemek tabağında her renk sebze-meyve olmasına özen göstermek, farklı vitamin ve mineraller yönünden zengin ve doğal beslenmeye olumlu katkı sunacaktır.  

 

Yavaş yavaş kış mevsiminin sonuna yaklaşsak da havalar hala oldukça soğuk. Vücudumuz ise soğuk havaya uyum sağlamak için normalden fazla enerji harcıyor, bu da direncimizin düşmesine ve burun, farenks, larenks, sinüsler veya bronşlar gibi özellikle üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonların yaygın hale gelmesine neden oluyor.

Birtakım basit ama etkili önlemler alarak bu soğuk günleri hasta olmadan atlatabileceğimizi söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, herkesin kolayca uygulayabileceği önerilerde bulundu.

1. Ellerinizi yıkayın

Günümüzde el yıkamanın gerekliliğini tartışmak bile yersiz. Araştırmalar, el yıkamanın enfeksiyonların yayılmasını önlemede en etkili yol olduğunu gösteriyor. Çünkü ellerimizi yıkadığımızda elde bulunan mikroorganizmalar enfeksiyon oluşturamayacak düzeye indirilmiş oluyor. Bu nedenle elleri; üst kısmı, bilekler, avuç içleri, parmak araları, parmaklar ve tırnak içleri de dahil olmak üzere 30 saniye boyunca doğru teknikle yıkamak ve bunu yaparken katı sabun kullanmamak önem taşıyor.

2. Temiz hava hastalıkları kovuyor

Soğuk havalarda özellikle nezle, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı da artıyor. Bunun sebebi ise kış aylarında kapalı mekanlarda daha sık bulunulması, bulunulan ortamın kalabalık ve havasız olması, solunum yolu hastalığı olan kişilerin de ortam havasına öksürük, hapşırık ve konuşma yoluyla enfeksiyon yaymaları. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için bulunulan kapalı ortamların saat başı 5 ila 10 dakika düzenli olarak havalandırılması gerekiyor.

3. Ortak eşyaları sık sık temizleyin

Ortak kullanılan malzemeleri dokunmadan önce silerek enfeksiyonların yayılma riskini azaltabilirsiniz. Örneğin; işyerinde ortak kullanılan masaları, kalemleri ve bilgisayar klavyelerini temizlemek, kapı kollarını antiseptik ürün veya mendillerle silmek size enfeksiyonlardan korunmada yarar sağlayacaktır.

4. Tabağınız renkli olsun!

Güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenmek önemli. Üstelik beslenmede temel ve basit prensipleri uygulamak herkese fayda sağlıyor. Bu nedenle yemek tabağında her renk sebze-meyve olmasına özen göstermek, farklı vitamin ve mineraller yönünden zengin ve doğal beslenmeye olumlu katkı sunacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.