Karaisalı’da Sofudede ve Şehitleri Anma Hazırlıkları

GÜNDEM 26.04.2017 - 12:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2476+ kez okundu.
 

Karaisalı’da Sofudede ve Şehitleri Anma Hazırlıkları

  ADANA – Karaisalı Belediyesi ve Sofudede İlim ve Kültür Derneği tarafından, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kaledağı Mahallesinde, Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı düzenlenecek. Adını Sofudede isminden alan yerleşim yerinde 30 Nisan 2017 Pazar günü "Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı" düzenlenecek. Sofudede İlim ve Kültür Derneği Başkanı Musa Tabak, Sofudede’nin 352 yıl önce Horosan’dan hicret ederek Anadolu’ya gelen ve Anadolu’nun manevi mimarlarından biri olduğunu belirterek, "Orta Asya’da, Hace Ahmet Yesevi hazretleri 99 bin derviş yetiştirip İslamiyeti doğru olarak irşat ve tebliğ etmek üzere İslam alemine gönderilmiştir. Miladı 1071 de Alparslan’ın Malazgirt zaferiyle Anadolu’nun kapıları açılmış, Orta Asya’dan alimler, sofiler gelmeye devam etmiştir. Seyfettin Arif döneminde yetişen nakşi tarikatının sofilerinden olan Sofu Dede, Çoban Dede, Cabbar Dede, Bulamaç Dede, Erkeş Dede, Arpaç Dede, Koyun Dede adındaki yedi sofi Osmanlı Sultanı 4. Mehmet döneminde miladi 1648-1687 yıllarında Erzurum bölgesinden, oradan Elazığ, Malatya üzerinden Çukurova’ya gelmişlerdir. Bu sofiler İslamiyeti ehli sünnete göre anlatmak için bu bölgelerde hizmet etmişlerdir. Sofu Dede de bu bölgede kalan manevi bekçilerdendir" dedi. 30 Nisan Pazar günü saat 10.00’da düzenlenecek anma programının, göndere bayrağın çekilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacağını ifade eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, Sofudede’nin ve şehitlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim okunarak, dualar edileceğini bildirdi. Yapılacak konuşmalardan sonra anma programına katılanlara yörük geleneklerine uygun ikramların yapılacağını kaydeden Özcan, anma gününe katılmak isteyenler için 30 Nisan Pazar Günü saat 08.00’de Tellidere Demirel Petrol İstasyonu önünden araçların kaldırılacağını söyledi. Sofudede Türbesinin çevre düzenlemesini yapan ve yol sorununu çözen Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’a teşekkür eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, "Tüm halkımızı 30 Nisan Pazar günü düzenleyeceğimiz anma günümüze bekliyoruz" diye konuştu. FOTOĞRAFLI: Karaisalı Belediyesi ve Sofudede İlim ve Kültür Derneği tarafından, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kaledağı Mahallesinde, Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı düzenlenecek.  

 

ADANA – Karaisalı Belediyesi ve Sofudede İlim ve Kültür Derneği tarafından, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kaledağı Mahallesinde, Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı düzenlenecek.

Adını Sofudede isminden alan yerleşim yerinde 30 Nisan 2017 Pazar günü "Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı" düzenlenecek.

Sofudede İlim ve Kültür Derneği Başkanı Musa Tabak, Sofudede’nin 352 yıl önce Horosan’dan hicret ederek Anadolu’ya gelen ve Anadolu’nun manevi mimarlarından biri olduğunu belirterek, "Orta Asya’da, Hace Ahmet Yesevi hazretleri 99 bin derviş yetiştirip İslamiyeti doğru olarak irşat ve tebliğ etmek üzere İslam alemine gönderilmiştir. Miladı 1071 de Alparslan’ın Malazgirt zaferiyle Anadolu’nun kapıları açılmış, Orta Asya’dan alimler, sofiler gelmeye devam etmiştir. Seyfettin Arif döneminde yetişen nakşi tarikatının sofilerinden olan Sofu Dede, Çoban Dede, Cabbar Dede, Bulamaç Dede, Erkeş Dede, Arpaç Dede, Koyun Dede adındaki yedi sofi Osmanlı Sultanı 4. Mehmet döneminde miladi 1648-1687 yıllarında Erzurum bölgesinden, oradan Elazığ, Malatya üzerinden Çukurova’ya gelmişlerdir. Bu sofiler İslamiyeti ehli sünnete göre anlatmak için bu bölgelerde hizmet etmişlerdir. Sofu Dede de bu bölgede kalan manevi bekçilerdendir" dedi.

30 Nisan Pazar günü saat 10.00’da düzenlenecek anma programının, göndere bayrağın çekilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacağını ifade eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, Sofudede’nin ve şehitlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim okunarak, dualar edileceğini bildirdi. Yapılacak konuşmalardan sonra anma programına katılanlara yörük geleneklerine uygun ikramların yapılacağını kaydeden Özcan, anma gününe katılmak isteyenler için 30 Nisan Pazar Günü saat 08.00’de Tellidere Demirel Petrol İstasyonu önünden araçların kaldırılacağını söyledi.

Sofudede Türbesinin çevre düzenlemesini yapan ve yol sorununu çözen Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’a teşekkür eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, "Tüm halkımızı 30 Nisan Pazar günü düzenleyeceğimiz anma günümüze bekliyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI: Karaisalı Belediyesi ve Sofudede İlim ve Kültür Derneği tarafından, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Kaledağı Mahallesinde, Sofudede’yi ve Şehitleri Anma Programı düzenlenecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.