KARPUZ TARLADA KALMASIN ‘PEKMEZ’ OLSUN!

09.08.2017 - 14:16, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1246+ kez okundu.
 

KARPUZ TARLADA KALMASIN ‘PEKMEZ’ OLSUN!

Yüreğir Belediyesi, Deneysel Mutfak’ta yöreye has lezzetlerin peşine düştü. Adana karpuzundan pekmez üreten belediye, ilgi görmesi beklenen ürün için sanayicilere de yol gösterdi.
Adana’nın merkez Yüreğir İlçe Belediyesi’nce kurulan Deneysel Mutfak’ta karpuz pekmezi üretildi. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucu özellikleri olan karpuz pekmezi, sanayi sektörü için de bir fırsat olabilecek.   Yüreğir Belediyesi, sofralara özgün yeni tatlar kazandırmanın yanı sıra unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkarmak için Deneysel Mutfak kurdu. Aşçılık Kursu eğitmenleri ve kursiyerler, Türkiye’deki 4,5 milyon tonluk karpuz üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Adana’da, tarlada kalan karpuzun tüketime ve ekonomiye kazandırılması için çalışma yaptı. Mutfak ekibi, iki aylık çalışmalarla serinleten lezzetiyle yaz aylarının vazgeçilmez ürünü karpuzdan pekmez üretti.     KALP VE DAMAR DOSTU Adana karpuzundan yapılan ve ‘Süper Pekmez’ adı verilen ürüne, bilimsel inceleme ve analiz de yapıldı. Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki incelemelerde karpuz pekmezinde, kalp ve damar dostu olarak bilinen demir, fosfor, magnezyum mineralleri yüksek oranda çıktı. Kansere karşı koruyucu olarak bilinen likopen maddesi ile sindirimi kolaylaştıran besinsel lif ile A ve C vitaminlerini ise diğer pekmezlere göre 10 kat olarak tespit edildi. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Kola, karpuz pekmezinin özellikle potasyum minerali yüksek bir ürün olduğunu söyledi. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez mineralleri açısından da zengin olan pekmezin de A ve C vitamini açısından zengin olduğunu anlattı.   “TARLADA KALMASIN PEKMEZ OLSUN”   Patent için başvuruda bulunan belediye, karpuz pekmezinin tüketicilere ulaştırılması için de üretimini destekleyecek. Sanayicinin karpuz pekmezi için tesis kurmasıyla ekonomiye de 250 milyon liralık ek kazanç getirilebileceği belirtiliyor.  Yüreğir Belediye Başkan Mahmut Çelikcan, Adana’nın tarım bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Karpuz çoğu zaman aşırı üretimden dolayı tarlada kalıyor. Değerlendirmek adına yaptığımız çalışma başarılı oldu. Belediyeye ait Deneysel Mutfak’ta üretim yapıyoruz. Ancak bu işi sanayicinin sahiplenmesi halinde istihdama ve karpuz üreticisine yılda 250 milyon liralık ek bir destek sağlanabileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Yüreğir Belediyesi, Deneysel Mutfak’ta yöreye has lezzetlerin peşine düştü. Adana karpuzundan pekmez üreten belediye, ilgi görmesi beklenen ürün için sanayicilere de yol gösterdi.

Adana’nın merkez Yüreğir İlçe Belediyesi’nce kurulan Deneysel Mutfak’ta karpuz pekmezi üretildi. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucu özellikleri olan karpuz pekmezi, sanayi sektörü için de bir fırsat olabilecek.

 

Yüreğir Belediyesi, sofralara özgün yeni tatlar kazandırmanın yanı sıra unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkarmak için Deneysel Mutfak kurdu. Aşçılık Kursu eğitmenleri ve kursiyerler, Türkiye’deki 4,5 milyon tonluk karpuz üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiren Adana’da, tarlada kalan karpuzun tüketime ve ekonomiye kazandırılması için çalışma yaptı. Mutfak ekibi, iki aylık çalışmalarla serinleten lezzetiyle yaz aylarının vazgeçilmez ürünü karpuzdan pekmez üretti.

 

 

KALP VE DAMAR DOSTU

Adana karpuzundan yapılan ve ‘Süper Pekmez’ adı verilen ürüne, bilimsel inceleme ve analiz de yapıldı. Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki incelemelerde karpuz pekmezinde, kalp ve damar dostu olarak bilinen demir, fosfor, magnezyum mineralleri yüksek oranda çıktı. Kansere karşı koruyucu olarak bilinen likopen maddesi ile sindirimi kolaylaştıran besinsel lif ile A ve C vitaminlerini ise diğer pekmezlere göre 10 kat olarak tespit edildi. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Kola, karpuz pekmezinin özellikle potasyum minerali yüksek bir ürün olduğunu söyledi. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez mineralleri açısından da zengin olan pekmezin de A ve C vitamini açısından zengin olduğunu anlattı.

 

“TARLADA KALMASIN PEKMEZ OLSUN”

 

Patent için başvuruda bulunan belediye, karpuz pekmezinin tüketicilere ulaştırılması için de üretimini destekleyecek. Sanayicinin karpuz pekmezi için tesis kurmasıyla ekonomiye de 250 milyon liralık ek kazanç getirilebileceği belirtiliyor.  Yüreğir Belediye Başkan Mahmut Çelikcan, Adana’nın tarım bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Karpuz çoğu zaman aşırı üretimden dolayı tarlada kalıyor. Değerlendirmek adına yaptığımız çalışma başarılı oldu. Belediyeye ait Deneysel Mutfak’ta üretim yapıyoruz. Ancak bu işi sanayicinin sahiplenmesi halinde istihdama ve karpuz üreticisine yılda 250 milyon liralık ek bir destek sağlanabileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.